A tangó királya: Piazzolla 100

2021. 02. 03., 8:20am
Száz éve született a tangó királya, Astor Piazzolla.

Száz éve született a tangó királya, Astor Piazzolla.

2021. március 10-én az Anima Musicae Kamarazenekar koncertje ünnepli a mestert.

Az est szólistája Kirill Troussov hegedűművész lesz, akinek játékát - a sajtó egybehangzó véleménye szerint - „lenyűgöző elegancia, kifogástalan technika, kivételes zenei érzékenység és a hangzás tökéletes szépsége" jellemzi.

Troussov és az Anima Musicae több ízben játszotta együtt Piazzolla művét, többek között a lipcsei Gewandhaus és a berlini Philharmonie termében. A koncert ingyenes élő közvetítéssel a Filharmónia Magyarország csatornáin érhető el.

Astor Piazzolla nyolcévesen, egy apjától kapott használt harmonikán kezdett zenélni, majd a magyar származású Wilder Béla oktatta klasszikus zenére. Megismerkedett az argentin tangó mesterével, Carlos Gardellel is, aki turnéra hívta zenekarával. A szigorú apa azonban nem engedte el fiát, de ezzel életét mentette meg: ugyanis a repülőgép lezuhant. Piazzolla Argentínában bárokban és klubokban lépett fel. Komolyzenei tanulmányait Alberto Ginasteránál folytatta, aki megismertette a kortárs zenével (Bartók, Stravinsky, Ravel). Párizsi ösztöndíjat nyert a legendás zenepedagógus, Nadia Boulanger osztályába, aki ezt tanácsolta neki zenei előéletéről, a bárok és harmonika világáról: "az igazi Piazzolla ott van, sose hagyd el".

Piazzolla visszatért a tangóhoz, darabjait eleinte vonós zenekarral adta elő, közben ő maga állva, egyik lábát székre helyezve harmonikázott. Ő volt a tangó vitathatatlanul legnagyobb alakja, aki a műfajt átemelte a hangversenytermekbe.

Március 10., szerda, 19:00 – online közvetítés a soproni Liszt Ferenc Kulturális Központból,

A. Ginastera és A. Piazzolla darabok

Műsor:
A. Ginastera: Pampeana No. 1
Hegedűn közreműködik Kirill Troussov

A. Piazzolla: 4 évszak Buenos Airesben 
Hegedűn közreműködik Kirill Troussov

– szünet –

A. Ginastera: Concerto vonószenekarra
A. Piazzolla: Fuga y Misterio, Oblivion, Libertango

Közreműködik:Kirill Troussov – hegedű

művészeti vezető: G. Horváth László

Támogatók: EMMI, NKA, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, Gestor Kft.