A szülőknek segít az uzsonna program 

2019. 01. 11., 9:07am
A több szakmai partnerszervezet közreműködésével megvalósuló országos kampány célja az egészségtudatos táplálkozás népszerűsítése a legfiatalabbak körében.

A több szakmai partnerszervezet közreműködésével megvalósuló országos kampány célja az egészségtudatos táplálkozás népszerűsítése a legfiatalabbak körében.

A másfél hónapos akció és versenyre - az iskolások és szüleik - az uzsonnáikról készített posztokkal nevezhetnek. Az uzsonnakészítéshez jó alapanyagot biztosítanak a SPAR csökkentett só- és cukortartalmú termékei.

„A tudatos étkezés a pozitív életvitel egyik alapja, s különösen fontos, hogy a gyermekek és a fiatalok megfelelő mennyiségű és minőségű, tápanyagokban gazdag élelmiszereket fogyasszanak minden napszakban. A SPAR november 30-ig tartó programja a kiegészítő étkezésekhez jól alkalmazható táplálkozási tudnivalókkal és inspirációkkal látja el a szülőket, nagyszülőket. Nagy örömmel fogadtuk a népegészségügyért és a közétkezetést felelős állami szervezetek szakmai együttműködését.” – mondta Maczelka Márk, a SPAR kommunikációs vezetője.

Az országos kampány a gyermekek közétkeztetésen kívüli ellátásáról gondoskodó szülőkre és nevelőkre fókuszál. Az egészségtudatos életmód iránt elkötelezett üzletlánc az átfogó akció sikerét mérsékelt cukor és sótartalmú termékeivel is segíti: a SPAR Uzsidoboz program kézzelfogható segítséget ad a kiegészítő étkezésekhez.

A kampány több elemből áll és több platformon is fut. A kampányhoz kapcsolódik egy edukációs weboldal, ahol az otthon készített uzsonna fontosságára hívják fel a figyelmet. Valamint a SPAR weboldalán kampányhírek, aktualitások, a termékekkel kapcsolatos információk olvashatóak. A tartalmak készítésében több szakmai partner működött közre.

A kezdeményezés egyik legfontosabb eleme az uzsonnakészítő verseny. Az internetes kihívásában résztvevők az általuk készített uzsonnákat lefotózzák és kiposztolják az Instagramra, így segítve egymást tapasztalataikkal, ötleteikkel és tanácsaikkal.

A legjobbnak ítélt fotók, ételötletek gazdái személyesen is részt vehetnek a november végi uzsonnakészítő versenyen, ahol értékes meglepetéseket, fődíjként pedig egy Electrolux álomkonyhát vihetnek haza. A versenyzők hidegkonyhai tudományát Ördög Nóra, a SPAR háziasszonya, valamint a SPAR Életmód Programjának szakértője Turcsák Katalin táplálkozástudományi szakértő, illetve ismert véleményvezérek értékelik.

A kiegészítő táplálkozások pozitív irányba történő előmozdítása olyan össztársadalmi feladat, amit az állami szerveztek csak korlátozott hatással tudnak sikeresen befolyásolni az intézményi kereteken belül, hiszen a kisgyermekek esetében arról sok esetben a család gondoskodik. A fiatal felnőttek esetében pedig az iskolai büfé vagy az élelmiszerboltokban megvásárolható termékek minősége a döntő.

A népegészségügyi projektben a PLANB Magyarország a SPAR partnerségével olyan szakmai együttműködést szervezett, amelyben az Emberi Erőforrás Minisztériumának közétkeztetés- és élelmiszerbiztonságért, valamint szabályozásáért felelős intézményei és szakértői, illetve a HUNGAST Csoport vesznek részt.

Az akció hivatalos weboldala: www.uzsonnaprogram.hu