„A színpad célja szent”

2022. 01. 04., 9:29pm
Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban még javában tart a 125. jubileumi évad, ám a teátrum máris aktívan készül a következő évadára.

 

by Szendi Horváth Éva

Cseke Péter direktor a tájékoztatón

A vezetőség a minap hirdette ki, milyen produkciókkal várják a közönséget a 2022/23-as színházi szezonban.

-Ugyan a színház az’ itt és most’ művészete, mégis elengedhetetlenül fontos, hogy a művészeti vezetés mindig nagy odafigyeléssel tervezzen előre. Ezt a munkát a jövő évad tekintetében a vezető társaimmal elvégeztük, erről szeretnénk most tájékoztatást nyújtani, — kezdte beszédét Cseke Péter direktor úr. Nagyszerű, sikerekkel teli évad ez a mostani, amelyben sikerült visszacsábítanunk a nézőinket a hosszú, színház nélkül töltött idő után. Reméljük, az előttünk álló évadban még az idei sikereket is sikerül túlszárnyalni, és még több valódi találkozásnak, közös pillanatnak örülhetünk.

Hozzátette, a nemzeti színházi lét immár nem szokatlan a társulat számára:

Nem lepődik már meg senki, hogy az évadunkban operát játszunk, hogy önálló balett bemutatót tartunk, vagy, hogy nem kevesebb, mint 12 premierünk lesz.

 A nézők a 12 új előadás között nagyon változatos műfajokat találnak majd. Választhatnak a zenés és prózai palettáról egyaránt, így bizonyára mindenki megtalálja a hozzá legközelebb állót.

Az új évadban a szlogent Petőfi Sándor egyik Kecskeméten keletkezett költeményéből vették, ezáltal reflektálva a Petőfi-emlékévre.

A színpad célja nagy /A színpad célja szent, —írta koszorús költőnk Az első dal című versében.

Az igazgató úr mellett a tájékoztatón részt vett Szente Vajk főrendező, Barta Dóra, a balett-tagozat művészeti vezetője, Károly Katalin zenei vezető, Galambos Attila irodalmi vezető, valamint Pataki András művészeti tanácsadó is.

Szente Vajk főrendező a jelenlévőkkel néhány előadásról bővebb információkat is megosztott. Kiderült, hogy az első nagyszínházi bemutató, a Jókai Mór regénye alapján készülő Kőszívű című musical egyik főszereplője Polyák Lilla lesz.

Polyák Lilla

-Nagyon boldog vagyok, hogy a következő évadban ismét lehetőségem lesz Kecskeméten szerepelni — kezdte mondandóját a tájékoztatón jelen lévő színművésznő. Baradlayné szerepét alakítom majd, amely egy csodálatos feladat. Kedvelem a harcos anya karaktereket, akik kiállnak a fiaikért, mert magamat is ilyen anyának gondolom.

-A korábbi évekhez hasonlóan Szilveszterkor a színház egy jól ismert bohózattal kedveskedik a nézőknek: A miniszter félrelép garantált szórakozást nyújt majd, az egyik főszerepben Járai Mátéval, — árulta el Szente Vajk.

Galambos Attila irodalmi vezető és Károly Katalin zenei vezető bejelentette, hogy Magyarországon most először látható majd a színpadon a Szerelem és gyilok, amely A telefon című vígoperával egy este kap helyet a nagyszínházban.

Szerednyey Béla

A nagyszínházi bemutatók sorát egy közkedvelt operett, a Luxemburg grófja zárja, amelyben a kecskeméti közönség által már jól ismert vendégművész, Szerednyey Béla kapta az egyik főszerepet.

Azt mondják, hogy talán az operett irodalom egyik legmulatságosabb darabja Lehár Ferenc műve. Az én szívemnek is különösen kedves, főleg a leselkedős jelenetekből adódó mulattató helyzetek. Engem Sir Basilként láthatnak majd benne a nézők – mondta Szerednyey Béla színművész.

Károly Katalin zenei vezető, Barta Dóra, a balett-tagozat művészeti vezetője

A 10 éves fennállását ünneplő Kecskemét City Balett ismét önálló produkcióval rukkol elő. Barta Dóra, a KCB művészeti vezetője Hattyú címmel álmodja színpadra a Kecskeméti Nemzeti Színház balett-tagozatának következő egész estés előadását.

A teátrum a gyermekek számára ismét két nagyszínházi előadással készül. A legfiatalabb közönség tagjainak a Kököjszi és Bobojsza, valamint az Utazás a szempillám mögött című zenés mesejátékokkal járnak a kedvébe.

A Kelemen László Kamaraszínházban a Tombol az erény című vígjáték, valamint az Egy hónap falun című színmű bemutatására készülnek majd. A Ruszt József Stúdiószínház két jól ismert darabnak, a Tartuffe-nek és a Macbeth-nek ad helyet. Előbbit a társulat művészeti tanácsadója, Pataki András, utóbbit pedig Kovács Lehel állítja színpadra.

A nagy sikerre való tekintettel egy újabb előadással készül majd a teátrum a Kecskeméti Törvényszéken: a Tizenkét dühös embert Pataki András rendezésében mutatják be.