A szilva igazi őszi szupersztár

2022. 28. 09., 11:58pm
Sokan nem tudják, mik azok a szenzációs tulajdonságok, amik miatt a szilva igazi szupersztárnak számít a gyümölcsök között.

 

Az Európai Friss Csapat – az ízek ereje! program őszi workshopján Bernáth József séf egy izgalmas szilvás receptet mutatott be. Érdemes elkészíeni!

A szilva öt legfontosabb szuper tulajdonsága

1,         Igazi vitaminbomba: természetes A-, B-, C-, E- és K- vitaminforrás, magas az antioxidáns- és az ásványianyag-tartalma. Vitamin- és antioxidáns-tartalma nemcsak a daganatos betegségek prevenciója szempontjából fontos, hanem, például hatékony segítség lehet a ráncokkal szemben is.

2,         A K1-vitamin és a kálium együttes hatása miatt a szilva fogyasztása hozzájárulhat az egészséges csontozat megőrzéséhez, az érfal funkciók javításához, azaz a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez.

3,         Kiváló méregtelenítő és salaktalanító hatású: rost- és szorbittartalmának köszönhetően hashajtó hatású, serkenti az anyagcserét és segíti az emésztést.

4,         A szilvát a karcsúság természetes titkának is nevezik, mert nemcsak a fogyásban segít hatékonyan, hanem klorogénsav tartalma miatt megelőzhető vele az elhízás. Emellett a klorogénsav segít megőrizni az érfalak rugalmasságát és pozitívan befolyásolja a cukor- és lipid anyagcserét.

5,         Tápláló gyümölcs, amely hatékony megoldás a vérszegénységre és a vashiányra, javítva ez által még a közérzetet is.

Szezonális szilvás főétel Bernáth Józseftől

Több ezer különböző szilvafajta létezik, melyek színben, méretben, formában és beltartalmi értékekben is eltérnek egymástól. Közös bennük azonban, hogy nagyon egészségesek és megéri rendszeresen fogyasztani őket.

Frutti, Veggi és Káosz Bernáth séffel

Bernáth József séf, az Európai Friss Csapat gasztro nagykövete különleges szilvás főételével két dologra hívta fel a figyelmet. Az egyik, hogy mennyire sokféleképpen felhasználható a szilva – akár főételként is –, a másik pedig, hogy érdemes a különböző fajtákat különféle módon felhasználni a konyhában.

Szilvával párolt pulykát készített mentás bulgur salátával és szilva chutney-val, amelyhez két fajta szilvát használt.

A Toptaste az egyik legnépszerűbb szilvafajta, amelynek különlegessége, hogy édessége mellett kellően savas is, ezért akár húsok mellé, akár süteményekbe is remekül passzol. Bernáth József a főételébe építette be: a pulykahússal együtt párolta ezt a puhább, sárgás húsú, zamatos ízű fajtát.

A chutney alapanyagát egy másik, kicsit savanykásabb, keményebb húsú fajta, a Stanley adta. A séf a workshopon egy klasszikus szilvás desszertet is bemutatott, amelyet ötletes tálalással dobott fel, leginkább a gyerekek kedvéért.

„A gyerekek általában a mogyorókrémes vagy a sárgabarack lekváros palacsintát preferálják. Ha azonban a szilvalekvárosba csempészünk egy csipetnyi fahéjat és a tálalásba is viszünk egy kis játékosságot, akkor könnyen megszerettethetjük velük ezt a változatot is.” – fogalmazott Bernáth József.

Ha kíváncsiak vagytok a séf szilva chutney-s pulykájára és a szilvalekváros palacsinta tálalási tippjeire, nézzétek meg az Európai Friss Csapat legújabb videóját a program közösségimédia felületein: https://www.facebook.com/europaifrisscsapat/videos/1300172620725071/ 

Bernáth József különleges szilvás receptje pedig elérhető az Európai Friss Csapat program weboldalán: https://frutti-veggi.hu/2022/09/08/szilvaval-parolt-pulyka-bulgurral/