A szépség mindenek fölött

2021. 22. 04., 8:24pm
Letizia Battaglia fotókiállítása - A Budapest FotóFesztivál keretében

Letizia Battaglia fotókiállítása - A Budapest FotóFesztivál keretében

Az Olasz Intézet nagy örömmel jelenti, hogy az idei Budapest FotóFesztivál keretében a világhírű palermói fotóriporter, Letizia Battaglia A szépség mindenekfölött című tárlata megérkezik az intézmény Olasz Kultúrintézet Xénia Galériájába.

Letizia Battaglia az élő fotográfus legendák egyike, az idén töltötte be 86. életévét. A Palermóban 1935-ben született művész a 70-es és 90-es évek között a L’Ora című napilap fotóriportereként dolgozott. Ezáltal testközelből fotózta az akkori évtizedekben dúló legkeményebb maffiaháborúk nyomait. 1985-ben első európai nőként nyerte el New York-ban a neves Eugene Smith-díjat, majd rendkívüli érzékenységű társadalomábrázoló fotóit a későbbiekben során is számos nemzetközi díjjal jutalmazták. Battaglia sokoldalú, fáradhatatlan művész. Érdeklődése, munkája egyéb területeken is megnyilvánult: a fotózás mellett dolgozott rendezőként, folyóiratszerkesztőként és városvezetési tanácsosként is, —mindemellett aktív környezetvédő. 1991-től a csak nők által szerkesztett Mezzocielo című, kéthavonta megjelenő kulturális, politikai és környezetvédelmi folyóirat igazgatója.

A Budapestre érkező kiállítás központi témája a nő, a női szépség. A tárlat 30 fotográfiája különböző korú nőket ábrázol, egészen eltérő szituációkban és környezetekben. Néhány kép Battaglia korai fotóriporteri munkásságának idejére nyúlik vissza, amikor a 80-as, 90-es évek kegyetlen maffiaháborúi zajlottak Palermóban. A címben említett szépség egyértelmű utalás a kortól és kontextustól független női szépségre.

A tárlaton bemutatott fotókról így elmélkedik Letizia Battaglia: Háborúk, környezetszennyezés, szegénység. maffia, a fotósok mindenhol ott vannak és mindenről be akarnak számolni. Majd elérkeznek azok a pillanatok, amikor mindez elviselhetetlenül feleslegessé válik, és mást keresel. A békét keresed, egy simogatást, egy mosolyt. Egy nő egyszerű, meztelen teste, nekem ma, 86 évesen, az maga a szépség. Egy kislány komoly pillantása, amit véletlenül elkapok, az maga az öröm. A többit elvégzi a fényképezőgép.

A kiállítás keretében május 18-án (20:00) a Távmozi platformon vetítik majd Kim Longinotto angol rendező, Letizia Battaglia munkásságáról szóló dokumentumfilmjét: Shooting the Mafia (Aki a maffiát fotózta), amelyet a tavalyi Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon mutattak be (BIDF).

A kiállítás élőben is látogatható lesz május 20-ig, amint a járványügyi     szabályok lehetővé teszik.

Nyitva tartás: hétfő – péntek 15.00-20.00

IIC Youtube csatorna linkje: https://www.youtube.com/channel/UCZGRjeHbeGSEHOrcJ8olkMg