A szabadtéri színjátszás fénykora

2023. 19. 05., 10:27pm
A budapesti Thália Színházban a Szabadtéri Színházak Szövetségéhez tartozó intézmények közös évadnyitó tájékoztatója

 

by Szendi Horváth Éva

Szóba került a Szabadtéri Színházak Találkozójának idei, Balaton-parti programsorozata, amelyet június 17. és 25. között rendeznek meg Balatonbogláron és Alsóörsön.

Az esemény a Kultkikötő különleges fesztiválhelyszínein a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósul meg. A szakmai szervezetben 14 rangos szabadtéri színház működik együtt. Pócza Zoltán, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnöke – a Kőszegi Várszínház igazgatója – beszélt a Balaton-parti közös rendezvényükről, Nagy Viktor, a Szövetség egyik alelnöke – a Kultkikötő igazgatója – arról szólt, mennyire fontos, hogy minőségi kulturális kínálat legyen a vidéki régiókban.

A tájékoztató „főszereplői”

A tájékoztatón jelen voltak még a szabadtéri színházak vezetői, valamint Varga Richárd, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa irodalmi és színházi programjainak felelőse, Mészáros Miklós, Balatonboglár polgármestere, Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere is.

Nádasy Erika és Mihalics János

A Szabadtéri Színházak Szövetségének tájékoztatója hangulatos zenei felütéssel kezdődött. Nádasy Erika színművész - Mihalics János zongorakíséretével - a Macskadémon egy dalát énekelte el. A darab a Szentendrei Teátrum és a Gergye Krisztián Társulat közös produkciója, mely június 17-én a Szabadtéri Színházak Találkozójának alsóörsi nyitóelőadása lesz.

Pócza Zoltán, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnöke elmondta, a szakmai szervezet tavaly ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. Akkor találták ki, legyen egy közös Szabadtéri Színházak Találkozója.

-Mindannyian létrehozunk értékes saját produkciókat is nyaranta, amelyek – sok esetben – csak néhány előadást érnek meg a szabadtéri helyszíneken, ezért azt gondoltuk, nagyobb nyilvánosság elé is vihetnénk ezeket. 2022-ben volt az első Találkozó, akkor a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Annyira sikeres volt, hogy rögtön pályáztunk a következő ilyen rendezvényre. Tagtársunk, a Kultkikötő révén most bekapcsolódhattunk a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozatba, s annak támogatásával tudjuk megvalósítani a Szabadtéri Színházak Találkozóját június 17. és 25. között Balatonbogláron és Alsóörsön. Az idei közös rendezvényünk házigazdája tehát a Kultkikötő, - mondta az elnök.

Arról is beszélt, hogy 2022 nyarán a Szövetséghez szabadtéri színházaknak – három hónap alatt – összesen csaknem 300 ezer nézője, 53 saját bemutatóval várták a közönséget, és 560 előadást játszottak.

-Nyáron mi vagyunk a színház az országban. S ennyire gazdag szabadtéri színjátszás sehol máshol nincs a világban, - említette Pócza Zoltán. Külön köszöntötte a három évfordulós szabadtéri színházat: a Margitszigeti Szabadtéri Színpad idén 85, a Gyulai Várszínház 60, a Zsámbéki Nyári Színház pedig 40 esztendős.

Ezt követően felolvasta Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosáért felelős kormánybiztos alábbi sorait:

-A színház jóval több, mint időtöltés, a szabadtéri színház pedig idén is jóval több, mint nyári szórakozás. A Szabadtéri Színházak Találkozója talán emiatt az egyik legjobb példája lesz annak, hogy egy szakma összetartása újabb közösségeket teremt az Európa Kulturális Fővárosa kezdeményezés negyvenéves történetében. Amikor két ekkora kulturális esemény találkozik, azonnal kiderül, hogy a színház nem pusztán kiváló előadások sorozatát jelenti, hanem közösségteremtő erőt is. A Szabadtéri Színházak Találkozója két helyszínen, Balatonbogláron és Alsóörsön kapcsolódik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozatához. Megtisztelő, hogy idei rendezvényünk közös lesz.

Nagy Viktor, a Kultkikötő alapító igazgatója arról is beszélt:

-Meg kell felelnünk az Európa Kulturális Fővárosa ethoszának, szellemiségének, értékrendjének. Köztük az együttműködés, a párbeszéd, vagy épp a környezettudatosság elvének. A Szabadtéri Színházak Szövetsége alapvetően az együttműködés és a párbeszéd híve.

Mesélt még a Találkozó programjairól is: 13 előadás (felnőtteknek és gyerekeknek is), 1 kiállítás és 1 szakmai konferencia is várja a közönséget, az érdeklődőket.

Varga Richárd, a Veszprém-Balaton 2023 EKF képviselőjeként hozzátette:

-A színházi koncepció kidolgozásakor alapvetésként fogalmazódott meg bennünk, hogy szeretnénk a színházi előadásokat kimozdítani a klasszikus vagy klasszikusnak vélt terekből. Szeretnénk erdőbe, a Balaton-partra, az utcákra, az emberek közé kivinni az egyes produkciókat. Valójában ez inkább egyfajta visszatalálás az ünnepi értelemben vett hétköznapihoz, a színház ősi, eredeti közegeihez. A szabadtéri színház, mint forma egyértelműen illeszkedett ebbe az elképzelésbe, ezért is volt szinte magától értetődő az EKF számára, hogy támogatni szeretné a Szabadtéri Színházak Találkozóját. Fontos volt számunkra az is, hogy a döntően Veszprémre koncentrálódó színházi programjaink mellett ez a fesztivál a régióba, a Balaton partjára visz majd érdekes és izgalmas előadásokat, így tökéletesen kiegészíti az EKF színházi programjait.

Mészáros Miklós, Balatonboglár polgármestere és Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere is kitért arra, mennyire fontos a minőségi kultúra jelenléte a Balatonnál. Hiszen a kultúra innovátora a régió fejlesztéseinek is, és ehhez járul hozzá a Szabadtéri Színházak Találkozója is.

A tájékoztató végén Pócza Zoltán átadta a Szabadtéri Színházak Szövetségének Gedeon József Amfiteátrum-díját, amelyet idén Cselényi Nóra Jászai Mari-díjas jelmeztervezőnek ítéltek oda. Ő a kaposvári Csiky Gergely Színház Örökös Tagja, aki eddig összesen több mint 300 produkcióhoz tervezett jelmezeket. A szabadtéri színházak közül legtöbbször a Kőszegi Várszínház előadásaihoz.

MÉG NÉHÁNY INFORMÁCIÓ

A Szabadtéri Színházak Szövetsége 1997-ben alakult. Már egy évvel korábban Gedeon József, a Gyulai Várszínház akkori igazgatója és Mátyás Irén, a Zsámbéki Nyári Színház akkori vezetője felvetették: a „szabadtérieknek” speciális a működésük. Jó lenne egy külön szervezet, amely összefogná őket és a problémáikat, valamint szükséges az érdekképviselet. Alapelveik között megfogalmazták, hogy mit tekintenek szabadtéri színháznak, - például ne csak befogadjon produkciókat, legyen saját bemutatója is. A csatlakozás kritériumai között pedig az is szerepel, hogy az intézmény legalább nyolc éve folyamatosan tevékenykedjen, együtt működjön a település önkormányzatával, vállaljon közszolgálati feladatokat is.

A Szabadtéri Színházak Szövetségének tagjai: Agria Nyári Játékok (Eger), Esztergomi Várszínház, Gyulai Várszínház, Kisvárdai Várszínház, Kőszegi Várszínház, Kultkikötő (Balaton), Kvártélyház Szabadtéri Színház (Zalaegerszeg), Margitszigeti Színház, Nagyerdei Szabadtéri Játékok (Debrecen), Szarvasi Vízi Színház, Szegedi Szabadtéri Játékok, Szentendrei Teátrum, Városmajori Szabadtéri Színpad, Zsámbéki Nyári Színház.

Szabadtéri Színházak Találkozója a Balaton-parton – június 17-25.