A snowboard női úttörője

2021. 23. 11., 6:51pm
Üstökösként változtatta meg a snowboard sportot, most film készült róla

 


Az üvegplafont már áttörte, de újabb rekordok megdöntését is kitűzte maga elé célul, elmosva ezzel a snowboardos versenyzők közti nemi különbségeket. A sportág osztrák hercegnője, Anna Gasser kiemelkedő teljesítményét ünneplő film, a The Spark Within. Bemutatja, hogyan lett tornászból napjaink egyik legszenvedélyesebb hódeszkása, és milyen kiemelkedő teljesítményt kellett nyújtania az évek során. A dokumentumfilm a Red Bull TV platformján megtekinthető.

Big Air és slopestyle versenyszámokban tündököl Anna Gasser, aki 2018-ben, tornász olimpiai bajnokként távozott Dél-Koreából. Most dokumentumfilm született karrierjéből: a három éven át készülő mű a 2020-as aspeni Winter XGames versenyével nyit, ahol Anna egy triplaszaltóra koncentrál. A mutatvány különlegessége, hogy nőtől azelőtt nem láthattunk ilyet. Nem is jár sérülések nélkül a próbálkozás, de Annát nem olyan fából faragták, aki könnyen feladná. Osztrák sporttársa, Clemens Millauer szerint a lány több mint harcos, alapos tervező és megfontolt versenyző is.

Anna Gasser 1991-ben látta meg a napvilágot, és ifjúsága évei nagy részét gimnasztikával töltötte. Csak később, 18 évesen váltott snowboardra. Elmondása szerint, amikor a deszka először a lábára került, tudta, hogy megtalálta a neki való sportágat.

 „Sose hittem volna, hogy egyszer a nők is képesek lesznek triplákat ugrani” – nyilatkozta Jamie Anderson, amerikai profi női snowboardos, miután látta Anna mutatványát. A lány számára mintha hobbi lenne a rekordok megdöntése: egy évvel később pedig 1260 fokos duplaszaltóval emelte a tétet. Az évek során pedig több díjjal és címmel is jutalmazták: volt már az év sportolónője Ausztriában, de egy ESPY-szobor is lapul már nála.

A főszereplésével készült The Spark Within című dokumentumfilm feltárja az élvonalbeli sportoló diadalmenetét, amely során szétzúzta a női snowboardosokról alkotott képet. „Hihetetlenül büszke vagyok arra, hogy végre bemutathatom a filmet. Nagyszerű, hogy az én szemszögemből mutathatom meg a sportot, amely oly sokat adott nekem” – mesélte Anna, aki időközben a 2022-es téli olimpiára melegít, hogy újból lehengerelje a világot.

A The Spark Within című dokumentumfilm megtekinthető az alábbi linken.