A rock and roll örök!

2022. 06. 10., 8:38pm
A József Attila Színházban húsz év után ismét felcsavarják a szőnyeget.

 

by Szendi Horváth Éva

Elhozzák az amerikai életérzést, a hawaii inget, a rock and rollt, a Ki mit tud-ot és mindazt, amit a Made in Hungaria adhat a közönségnek.

A nézők hangos ovációval és vastapssal ünnepelték az évad első bemutatóját, a Tasnádi István Fenyő Miklós slágereire írt Made in Hungária című musicalt. Az ősbemutatót 2001. szeptember 29-én tartották a József Attila Színházban. A produkció sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy több mint tíz éven keresztül teltházakat vonzott. 2022-ben az előadást Lengyel Ferenc állította színpadra, aki a színház előző évadában a Portugál című darabot rendezte.

Az első musical rendezésével kapcsolatban a művész így nyilatkozott:

Minden ugyanúgy történik, mint más színdarabokban, csak végig szól a rock and roll. Ennek én szívből örülök, és annak is, hogy a szituációkat és az érzelmi állapotokat főként tánccal fejezzük ki. Különösen izgalmas, hogy végig tömeg van a színpadon, és szeretném újra átélni, amit gyerekfejjel láttam: az őszinte, vidám népünnepélyeket. Azt gondolom, hogy erre mindig is szükségünk lesz. Jelenleg, mintha hiányozna az életünkből.

A darabot végigkíséri a zene, a tánc és áthatja a ’60-as évek hangulata. A musical az Amerikába disszidált, majd néhány év múltán hazatérő angyalföldi család történetét meséli el. A fiatal Rickybe mélyen beleivódott mindaz, ami egy tizenévesnek Amerikát jelentheti: a rágó, a hawaii ing és mindenekelőtt, a rock and roll. A kinti élmények hatására a főszereplő elhatározza, hogy zenekart alapít. Nem is kell más hozzá, csak néhány haver, hogy a Szent István parkban, a Fémmunkás próbatermében, a Tisza utcai utcabálon feldübörögjön a Viva Rock and Roll.

A főszerepet játszó Fekete Gábor elmondta:

—Ebből a darabból süt az élet, az élni akarás. Nagyon sűrű heteken vagyunk túl, ebben sokat segített, hogy kezdetektől éreztük: milyen jól működünk csapatként.

Tudtuk, ha közösen akarjuk és beletesszük a részünket, valami igazán különlegeset adhatunk a nézőknek.”

Az október 1-től, a színház fiatal művészeinek közreműködésével újra műsorra tűzött legendás musical szereplői:

Fekete Gábor, Kékesi Gábor, Kenderes Csaba, Lukács Dániel, Horváth Sebestyén Sándor, Nagy Ferenc Levente e.h., Konfár Erik, Fila Balázs, Kulcsár Viktória, Kónya Merlin Renáta, Horváth Csenge, Auksz Éva, Chajnóczki Balázs, Horváth Barnabás Béla e.h., Labán Roland e.h., Kucskár Kamilla e.h., Sinka Edina e.h., Blazsovszky Ákos, Varga Levente János e.h., Szucskó Noémi

 

Fotó: Kállai-Tóth Anett