A rangos nemzetközi eseményszámos díjjal

2023. 30. 11., 8:31pm
Budapesten a II. Hubay Jenő Nemzetközi Hegedűversenyen kilenc ország harmincnyolc tehetséges versenyzője vett részt

 

by Szendi Horváth Éva

A Fesztivál Akadémia Budapest Kelemen Barnabás Kossuth-díjas hegedűművész és Kokas Katalin Liszt-díjas hegedűművész, érdemes művész kezdeményezésére minden évben megrendezi a 22 év alatti fiataloknak szóló, Hubay Jenő nagyhatású hegedűművész-pedagógusról elnevezett, rangos nemzetközi versenyét, amelyre a szomszédos országokból, valamint a Visegrádi Négyek országaiból lehet jelentkezni.

A nemzetközi esemény az idén a Müpában ünnepélyes keretek között Csák János kulturális és innovációs miniszter nyitóbeszédével vette kezdetét. A zsűriben a versenyt érintő valamennyi országból helyet kapott egy rangos hegedűművész, vagy hegedűtanár.

A zsüri

A zsűri elnöke Maxim Rysanov világhírű brácsaművész és karmester, magyar tagja pedig Perényi Eszter a Zeneakadémia professor emeritusa, Kossuth-díjas hegedűművész. A zsűri további tagjai: Bartłomiej Tełewiak [PL], Jozef Kopelman [SK], Maria Spengler-Markovic [SRB], Ziga Brank [SV], Goran Koncar [HR], Prof. MgA. František Novotný [CZ], Vlad Raceu [RO], Anke Schittenhelm [A]

Maxim Rysanov és Kokas Katalin

Az idén négy korcsoportban harmincnyolc tehetséges versenyző mérte össze tudását az eseménynek otthont adó Ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskola dísztermében. A verseny több fordulóban zajlott, amelyeken látogatók, érdeklődők is részt vehettek.

A kezdők korcsoportjában dicsérő oklevelek találtak gazdára, ezen versenyzők egyéni mesterkurzust is kapnak: Kiss Virág (HUN), Hingl Anna (HUN)

Az 1. korcsoportban (12 éves korig) Lin Xi (CHN) lett az első díjas, Liu Yiru (CHN) és Nagy Gábor Ferenc (HUN) megosztott második díjat kapott, míg Rigó Dorina (HUN) és Jinger Zhang (CHN) harmadik díjasok lettek.

A 2. korcsoportban (12-15 éves kor között) Berec Laura (HUN) nyerte az első díjat, Alexandra Djokic (SRB) és Marianna Pazhik (POL) megosztott második díjat kapott, 3. díjat a zsűri nem adott ki.

A 3. korcsoportban (15-18 éves kor között) az első díjat megosztva kapta Hsiao Tao Yuan (TWN) és Natalia Szymczyk (POL), második díjas lett Bojana Serovic (SRB), harmadik díjat a zsűri nem adott ki.

A 4. korcsoportban (18-21 éves kor között) megosztott első díjjal ismerték el Jelena Horvat (SRB/NL) és Dunja Kalamir (SRB) versenyzőket, második díjat a zsűri nem adott ki, a harmadik díjat Székely Anna Lilla (HUN) kapta.

A zsüri és a díjazottak

A Hubay Jenő Nemzetközi Hegedűverseny döntősei automatikusan meghívást kapnak a 2024. július 4-14. között megrendezésre kerülő V. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyre, amelyre már az egész világból várják a nevezéseket.

 „Versenypártiak vagyunk, mert hisszük, hogy a gyerekek a legjobban egymást tudják inspirálni, és hogy a tanároknak is inspirációt jelent a felkészítési időszak. A későbbi pálya szempontjából meghatározó lehet, hogy a tehetséges gyermek minél fiatalabb korban tudja magát már másokhoz is mérni. Mindig odafigyelünk arra, hogy a versenyeken rangos professzorok szerepeljenek a zsűriben, akik később a továbbtanulásban is a fiatalok segítségére lehetnek.” (Kokas Katalin és Kelemen Barnabás)

A Fesztivál Akadémia Budapest támogatója a Kulturális és Innovációs Minisztérium. További hírek, események a Fesztivál Akadémia Budapest weboldalán.