A nyolcadik karácsonyi programsorozat

2022. 18. 11., 10:37pm
Advent a Várkert Bazárban 2022

 

A színes és tartalmas kulturális kínálatban advent négy vasárnapján iparművészeti vásár, családi programok és nagyszabású ünnepi produkciók várják a közönséget. Az esti programok előtt a fellépőkkel közösen gyújtják meg az adventi koszorú egy-egy gyertyáját és néhány ünnepi gondolat megfogalmazásával teszik meghitté az adventi várakozást.

A kiemelt rendezvények közt a Várkert Irodalom karácsonyi különkiadással jelentkezik, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes adventi néphagyományokat idéz fel. Az ünnepi koncertek sorában fellép Karácsony János James legendás LGT-slágerekkel és saját dalokkal, Tóth Vera ezúttal Miklósa Erika és Rab Gyula operaénekesekkel áll a színpadra, a Hot Jazz Band zenekarának Kozma Orsi lesz a vendége, míg a Budapest Bár duplakoncerttel ünnepli tizenötödik születésnapját.

A megújuló Budavári Palotanegyedben is adventi programok várják a közönséget:

-karácsonyi vásár és szabadtéri kiállítás lesz a Halászó gyerekek kútjánál,

-Sisi vársétával lehet felfedezni az újjászületett helyszíneket és

-kézműves foglalkozás várja a gyerekeket a Szent István-teremben.

A programokra látogatók csatlakozhatnak az Ökumenikus Segélyszervezet országos adománygyűjtéséhez mindazokat támogatva, akik számára nem lehet teljes az ünnep. A Szent István-teremben és a Várkert Bazárban is lesz lehetőség elhelyezni az adományokat a kihelyezett perselyekben.

Beharangozó

A Várkert Bazár adventi kínálatának különlegességeit Kőrösi Gábor, a Várkapitányság kommunikációs és marketing igazgatója ismertette.

Juhász Anna irodalmár a Várkert Irodalom karácsonyi különkiadásáról beszélt, ahol két irodalmi alkotó család ünnepi szokásaiba, műveibe tekinthetünk majd bele.

Kóka Rozália mesemondó, a Népművészet Mestere a bukovinai székely karácsonyi népszokások erejéről mesélt az „Ó, fényességes, szép hajnal…” című koncert kapcsán.

Kozma Orsi jazzénekesnő avatott be a Hot Jazz Band ünnepi koncertjének különlegességeibe. Farkas Róbert zenekarvezető a Budapest Bár rendhagyó adventi műsorának részleteit elevenítette fel, amely egyben a zenekar 15. születésnapi duplakoncertje is lesz.

Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója pedig az országos adventi pénzadománygyűjtő kampányra hívta fel a figyelmet.

Ünnepi nagykoncertek

November 27-én Kozma Orsi énekesnő és a Hot Jazz Band első közös műsora kínál adventi hangulatot felcsendülő amerikai és hazai slágerekkel.

December 11-én Ünnep – Klasszikusok könnyedén címmel készül különleges koncertre Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra a Kossuth-díjas Miklósa Erika valamint Rab Gyula operaénekesek és a Danubia Zenekar válogatott zenészeinek közreműködésével.

A jazz, a swing és a pop mellett ezúttal a klasszikus zene is nagy szerepet kap: a művészek könnyűszerrel

lépkednek a műfajok között és csodálatos zenei utazások koronázzák meg a karácsonyi hangulatot.

December 14-én Karácsony János James hozza közelebb zenéjét a közönséghez a Várkert Akusztik szezonzáró rendezvényén. Jól ismert vagy éppen ritkán játszott dalokkal és történetekkel lép fel az egykori LGT legendás énekes-gitárosa.

December 18-án lesz kereken tizenöt éve, hogy bemutatkozott a Budapest Bár. Az egyedi felállás ugyan egyetlen albumnak indult, mára koncertező zenekarrá vált a népszerű formáció, túl több mint 1100 koncerten és 11 lemezen. Most 12 énekessel, 5 zenésszel és két koncerttel ünnepel advent utolsó vasárnapján a teljes Budapest Bár csapat. Rég elfeledett dallamokat keltenek új életre és ismert slágereket öltöztetnek új köntösbe a vadonatúj közös dalok mellett.

Várkert Irodalom adventi tematikával

A Várkert Irodalom Aposztróf estjén adventi szezonzárásként Juhász Anna irodalmár vendége ezúttal két alkotó család lesz december 5-én. Karácsonyi történetek, szokások és irodalmi művek körül folyik majd a beszélgetés Szabó T. Anna költő és férje, Dragomán György író, valamint Lackfi János író és lánya, Lackfi Dorottya énekes részvételével.

December 6-án, az idei utolsó Márai-esten, az író ünnepről született gondolatait, írásait ismerhetjük meg Hirtling István színművész és Mészáros Tibor irodalomtörténész előadásában.

Iparművészeti vásár

A hazai iparművészeti hagyomány éled újjá a barátságos és emberléptékű adventi vásáron. Advent vasárnapjain kortárs iparművészeti bazár várja mindazokat, akik valódi értéket szeretnének ajándékozni. Népszerű dizájnerek és díjnyertes tervezők művészi munkáiból, a hazai iparművészet remekeiből lehet válogatni. Lehetőség lesz a tárgyak alkotóival is találkozni, és megismerni a műalkotások anyagát, stílusát, történetét. Részt lehet venni az iparművészek workshopjain a Rearticon Iparművészeti Egyesület szervezésében. Az egész napos vásár az esti programok végéig nyitva lesz, és kedvezményt is biztosít a programokra érkezőknek.

Családoknak ajánlják

Változatos programok várják a családokat advent négy vasárnapján. Az egész napos kézműveskedés mellett Grecsó Krisztián Belefér egy pici szívbe című verseskötete megzenésített formában lesz hallható a szerző és a Csík zenekar válogatott tagjainak ingyenes, táncos-dalos gyerekkoncertjén. Bábelőadásokon a Betlehemi történetet és Kippkopp havas kalandjait élvezhetik a gyerekek, de Csajkovszkij varázslatos Diótörőjét is megnézheti a család a Royal Balett felvételének vetítésein.

Hagyományok felelevenítése

December 3-án Ó, fényességes szép hajnal… címmel a bukovinai székelyek hagyományait eleveníti fel dalokkal, táncokkal, mesékkel és betlehemes játékkal az Érdi Bukovinai Székely Népdalkör.

A sort a Téli tánc folytatja december 4-én: a Magyar Nemzeti Táncegyüttes jeles szokásaink életre keltésével engednek bepillantást a régi fonóbéli esték hangulatába, nagyszerű táncosok előadásában, Zsuráfszky Zoltán koreográfiájában.

December 8-án a Rejtélyes Történelem idei utolsó eseményén a magyar polgári konyha és nemzeti íz világunk születésének nyomába eredhetnek az érdeklődők Katona Csaba történész és Paksa Rudolf gasztrotörténész előadásán.

Szabadtéri adventi kalendárium várja a látogatókat a Várkert Bazár külső helyszínén

Porka havak esedeznek… címmel rendezik meg a karácsonyi kiállítást a Néprajzi Múzeummal együttműködésben, archív gyűjteményükből válogatva. Felidézi a Kárpát-medence ünnepi időszakához kapcsolódó népszokásokat, melyek közül több ma is velünk él.

Adventi programok a megújuló Budavári Palotanegyedben

A szabadtéri kiállítás folytatódik a Halászó gyerekek kútjánál található karácsonyi vásáron, mert idén az adventi programok a megújuló Budavári Palotanegyedbe is felköltöznek. Az ide sétálók megismerhetik a tavaly megújult tér részt és Habsburg-kaput, de persze lesznek forró italok, meleg finomságok és betlehem is.

Mesék a fényben címmel izgalmas kézműves foglalkozások várják a gyerekeket a Hunyadi-udvar karácsonyfájánál. Innen betérnek majd a fényárban úszó Szent István-terembe is megcsodálni a Zsolnay díszítéseket, ihletet nyerve a saját karácsonyfadíszek készítéséhez.

Sisi királyné nyomába indulhatnak az érdeklődők a Budai Várséták adventi eseményén. Felfedezik Erzsébet királyné kedvenc budai kertjeit és a hajdani Királyi Palota helyszíneit, valamint a róla elnevezett lépcsőházat az Ybl Miklós tervei alapján épült, neoreneszánsz stílusú Várkert Bazárban.

További részletes és aktuális információkért látogassanak el a www.varkertbazar.hu oldalra!