A nemzetközi hírű festőművész legújabb elismerései

2023. 25. 05., 10:30pm
Dr. Kesztyűs Ferenc festőművész, feltaláló és tanár, Sarkad város díszpolgára tavaly ünnepelte a 90. születésnapját

by Csató József / Szendi Horváth Éva

A nemzetközi díjakkal többször kitüntetett festőművész-grafikus az utóbbi időben a munkásságért újabb elismerésekben részesült.

Dr. Kesztyűs Ferenc 

A budapesti Benczúr Hotelben egy Afrikáról vetített film után Sliman Ahmed, az Európa Afrikáért Alapítvány elnöke a Mesternek az alábbi szövegű oklevelet nyújtotta át: Az Európa Ázsiáért Alapítvány és más afrikai szervezetek a 2022. évben Kesztyűs Ferenc dr. Úrnak az afrikai kontinensért végzett kimagasló munkájáért és jótékonyságáért a 2022. Év Emberének választották.

A festőművész ezután megkapta a nyakba való, kék színű homokvihar elleni sálat és díszdobozban az afrikai csemegét, az algériai datolyát.

A bensőséges ünnepségen az Algériai Népi és Demokratikus Köztársaság új Budapestre akkreditált nagykövete is megjelent. A díjhoz Őexelenciája Abdelhafid Alahoum is gratulált a mai napig aktív művésznek, aki ezután a nagykövetnek és az alapítvány elnökének ajándékként átadta tűzzománc kerámia alkotását.

Dr. Kesztyűs Ferenc tanította az előző algériai nagykövet, Őexelenciája Ali Mokrani lányát, aki most Brüsszelben teljesít diplomácia szolgálatot. A tervek szerint Algéria fővárosában, Algírban és Brüsszelben kiállítás megrendezésére kerülhet sor Mester és tanítványai címmel.

A Mester május 11-én újabb elismerést vehetett át Németh Nyiba Sándortól. A budai Krúdy Gyula Irodalmi Kör elnöke a társaság érdekében végzett kiemelkedő munkájáért, az író emlékének ápolásáért Díszoklevelet adott át a művésznek.