A nagy négyes Bécsben

2022. 20. 06., 10:29pm
A bécsi Cziffra Stiftung 25. születésnapját ünnepli a Collegium Hungaricumban.

 

by Szendi Horváth Éva

 

A bécsi Cziffra Alapítvány negyedszázados évfordulója alkalmából a Cziffra György-emlékév és a Cziffra Stiftung közös szervezésében négy nagyszerű magyar művész lép fel Bécsben.

Június 24-én Balázs János (zongora), a Cziffra-emlékév művészeti vezetője, Sárközy Lajos (hegedű), a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjas művésze, Nicole Henter (fuvola) és Denys Dragan (zongora), a bécsi Cziffra Alapítvány kiemelt művészei. Az ünnepi koncertnek a Collegium Hungaricum ad otthont.

A bécsi Cziffra Stiftung 1997 óta gondozza Cziffra György szellemi hagyatékát. Fáradhatatlanul igyekszik népszerűsíteni a zongoraművész egyedi látásmódját, és páratlan lehetőségekkel segíti a hozzá közel álló fiatal tehetségek érvényesülését. A jubileumi hangversenyen olyan művészek köszöntik játékukkal a szervezetet, akik Cziffra szellemiségét képviselik muzsikusként és közszereplőként is, határainkon innen és túl. Műsorukra természetesen Cziffra-átiratokat és a zongoravirtuóz által is szívesen játszott darabokat válogattak. Veretes és könnyedebb táncok, operarészletek, nemzeti motívumok szőtteséből formálódik meg a közönség előtt a „nagyromantika” Liszt, Weber, Saint-Saëns és Brahms által fémjelzett világa.

A budapesti Cziffra Fesztivál 2017-ben alapította díjait. Az erkölcsi és anyagi hozzájárulás mellett fontos célkitűzésük, hogy fellépési lehetőségeket is biztosítsanak a fiataloknak, ahogy ez a Cziffra-emlékév nemzetközi együttműködései során is megvalósul. A Cziffra György-emlékév programjai egyedülálló szakmai összefogás keretei között Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével valósulnak meg. Társszervezőként számos hazai és külföldi partner áll az események mellett.

2022. június 24. péntek 19.00

Collegium Hungaricum Bécs

1020 Bécs, Hollandstraße 4

Gálakoncert a Cziffra Stiftung 25. születésnapja alkalmából

Közreműködik: Balázs János (zongora), Sárközy Lajos (hegedű), Nicole Henter (fuvola), Denys Dragan (zongora)

Műsor:

de Falla: Tűztánc
Saint-Saens-Liszt: Haláltánc
Rimsky-Korsakov- Cziffra: Dongó (Denys Dragan- zongora)
Saint-Saëns: RondoCappriccioso
Vecsey: ValseTriste
Sarasate: Cigánymelódiák (Sárközy Lajos – hegedű és Balázs János – zongora)
***
C. P. E. Bach: d-moll fuvolaverseny, 3. Tétel
Weber- Taffanel: Fantázia a “DerFreischütz” témáira (Nicole Henter, zongorán kísér MennanBerveniku)
Liszt: Valse-impromptu
Schumann-Liszt: Widmung
Brahms-Cziffra: 5. és 6. magyar tánc
Liszt: 6. magyar rapszódia (Balázs János- zongora)

Részletek itt »https://cziffrafesztival.hu/program/galakoncert-a-cziffra-stiftung-25-szuletesnapja-alkalmabol-2/

és itt »https://culture.hu/de/wien/veranstaltungen/galakonzert-zum-25-jahrigen-jubilaum-der-cziffra-stiftung 

 

A Cziffra100 koncertjeiről a cziffra100.com weboldalon, illetve a Facebook oldalon lehet tájékozódni. A Cziffra György-emlékév a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően valósul meg.