A múlandóság cáfolata – Frida országa

2019. 18. 09., 7:10pm
Guillermo Kahlo mexikói fotográfiái  a Műcsarnokban. A világ talán legtöbbször fényképezett művészének, Frida Kahlonak Guillermo Kahlo volt az édesapja.

Guillermo Kahlo mexikói fotográfiái  a Műcsarnokban. A világ talán legtöbbször fényképezett művészének, Frida Kahlonak Guillermo Kahlo volt az édesapja.

Klösz Györgyhöz hasonlóan, ő szintén  fotográfusikon Mexikóban. A nemzetközi fotóművészet színterén munkásságát nagyra értékelik, ám itthon még kevéssé ismerik.

A Műcsarnokbeli tárlat anyagát a tekintélyes mexikói Ricardo B. Salinas Pliego Collection egyedülálló Guillermo Kahlo gyűjteményből állították össze. A kiállítás szeptember 12-ig látogatható. 

Guillermo Kahlo mexikói felvételeiből hitelesen tárulnak a látogató elé az ország történeti múltjának templomai és kolostorai, illetve a világvárossá fejlődő Mexikóváros. A modern középületek és ipari létesítmények képei az új, a Bauhaus által megfogalmazott fotográfiai látásmód szellemi rokonai. A budapesti kiállításon most ezek a különleges, egyszerre érzelmes és mérnöki pontosságú felvételek láthatóak.

A tárlat egy mexikói időutazást kínál az érdeklődőnek. Az 1900-as évek első három évtizedében - a magyar millenniumhoz hasonlóan - Mexikó is nagy fellendülést élt át. Az ekkor készült fényképek izgalmas panorámát adnak az ország tájairól és gazdag, többféle kultúrából és tradícióból táplálkozó, sok évszázados építészeti örökségről.

A Műcsarnokban a II. Építészeti Nemzeti Szalonnal egy időben látogatható a kiállítás, amely az elmúlt századelő monumentális mexikói építkezéseiről is hírt ad. A fotókon többek között megjelenik az Adamo Boari és Maróti Géza által tervezett Teatro National építése. 

Számtalan fotó elkészítésének részese volt a 20. század emblematikus festőnője,Frida Kahlo is, akinek művészetére nagy hatással volt édesapja fényképész-műhelyének és labor-kamrájának  titokzatos világa. Guillermo képkomponáló biztonsága, látványt sűrítő és absztrakciós praxisa örök nyomot hagyott lánya művészetén. Közös országjáró utazásaik élménye, apa és lánya egymást segítő, bensőséges kapcsolata szintén felsejlik a fotókon.  

Frida országa című tárlat nem pusztán Mexikóról szól, hanem a két művész sokrétű képalkotó örökségéről is. Talán Guillermo kamerája rögzítette legérzékenyebben Frida arcát, arcait.

Érdekes, de vitatott a nagyapai örökség: a Frida által az installációban megidézett híres festményen olvasható „német-magyar származás”.