A műgyűjtés szenvedélye

2022. 31. 01., 5:23pm
A francia műgyűjtő, Madeleine Millot-Durrenberger a nyolcvanas évek óta építi fotográfiai gyűjteményét és a képekből Európa-szerte már több mint százötven helyen szervezett kiállítást.

by Szendi Horváth Éva

Henri Cartier-Bresson: Henri Mattisse

2022. március 20-ig Mai Manó Házban a Millot-Durrenberger gyűjteményből összeállított válogatás látható. A francia hölgy a megnyitón személyesen vezetett tárlatot. Nagy lendülettel mesélt a fotókról, a folyamatokról és válogatás szempontjairól.

A keresett kollekcióban az egyetemes fotótörténet legfontosabb alkotóinak munkái találhatóak meg. Henri Cartier-Bresson, Joel-Peter Witkin, Sophie Calle vagy John Baldessari mellett kortárs sztárok is helyet kaptak. A katalógusában a magyar fotótörténet kiemelkedő alkotói – jelen tárlaton Kerekes Gábor, Barta Zsolt Péter, Hajdú József és Brassaï – szintén szerepelnek.

Madeleine Millot-Durrenberger kollekciója több mint száz fotográfus közel ezerháromszáz alkotását foglalja magába. Kezdetben intuitív módon, rokonai és barátai révén került közel a műfajhoz, majd a műgyűjtés életének kulcsponti missziójává vált. Elmerülve a gyűjtés kultúrájában művészeti érdeklődésének középpontjába a kifejezetten fikciós és megrendezett szituációkat alkalmazó, a fénykép tradicionális alkalmazásaitól eltávolodó, néhol a realitást szubjektív módon torzító alkotói attitűdök kerültek. Gyűjteményének jellegzetes törekvése, hogy a valóságot prousti részletességgel, annak szeszélyes komplexitásában foglalja össze és mutathassa meg.

A gyűjtemény egyfajta kísérlet a dolgok világban történő szétszóródása, elfelejtése ellen.” – mondja Madeleine Millot-Durrenberger.

A Mai Manó Házbeli kiállítás megnyitóján a francia műgyűjtő elmondta, hogy elsősorban nem a kép, hanem az alkotó útja, művészi fejlődése érdekli. Mindig szorgalmazza a fotográfusokkal való személyes találkozást. Rendszeresen meghívja őket lakóhelyére, Strasbourgba. Így a művész és a gyűjtő jobban megismerheti egymást, illetve a fotográfusoknak bemutatja nemzetközi hírű kollekcióját is. 

A műgyűjtés szenvedélye című kiállítás nem egy egyszerű tematikus válogatás. A strasbourgi gyűjtőnő tevékenységén és nem mindennapi kollekcióján keresztül a Mai Manó Ház kísérlet tesz arra, hogy érzékletesen bemutassa a műgyűjtés folyamatának intellektuális izgalmát, játékosságát, belső lehetőségeit és folyamatos meglepetéseit az itthoni közönségnek is.

MarioGiacomelli: A kör

Kiállító-művészek:

Berenice Babót, Mac Adams, Manuel Álvarez Bravo, Dieter Appelt, Patrick Bailly-Maitre-Grand, John Baldessari, Barta Zsolt Péter, Claude Batho, John Batho, Valérie Belin, Stefano Bianchi, Anna & Bernhard Blume, Brassaï, Bob Carey, Henri Cartier-Bresson, John Coplans, Stephane Couturier, Jean Daubas, Tom Drahos, Suzanne Doppelt, Bernard Faucon, Alain Fleischer, Hiroto Fujimoto, Mario Giacomelli, Hajdú József, Colette Hyvrard, Michel Journiac, Michael Kenna, Kerekes Gábor, Jean le Gac, Marie-Georges Méliés, Duane Michals, Ernest Pignon-Ernest, Bernard Plossu, Georges Rousse, Rudolf Schaefer, Joel-Peter Witkin, Masao Yamamoto

Kurátor: Madeleine Millot-Durrenberger

Credit: Madeleine Millot-Durrenberger

További információ: https://www.maimano.hu/programok/kiallitas-a-mugyujtes-szenvedelye