A mottó továbbra is: A zene szabadsága

2022. 29. 07., 9:13pm
A legnagyobb olasz városokba kaptak meghívást a Cziffra György-emlékév programjai

 

by Szendi Horváth Éva

Devich Gergely, Janszó Orsolya és Borbély László

Júliustól decemberig többek közt Imola, Milánó, Torinó és Róma látja vendégül a Cziffra 100 emlékév programjait. Balázs János, az emlékév művészeti vezetője mellett további neves művészek és fiatal tehetségek is fellépnek.

A Cziffra György születésének 100. évfordulójára szervezett emlékév sűrű nemzetközi programsorozattal biztosítja a folyamatos magyar zenei jelenlétet a világ nagyvárosaiban: Párizs, Genf, London, Doha és Bécs mellett az emlékév részeként Olaszországban is nagyszabású koncertsorozat ünnepli a kalandos életű zongoraművészt.

A „zene szabadsága” mottó mögötti művészeti koncepció ritka és különleges élményt ígér, ugyanis Cziffra nemcsak virtuozitásáról, de rendszeres rögtönzéseiről is ismert volt. A zenei identitását számos hatás érte, melyet szabadon, kötöttségektől mentesen épített be előadóművészetébe.

Balázs János, az emlékév megálmodója és a budapesti Cziffra Fesztivál alapítója nemcsak felidézi és gondozza ezt a stílust, de előre is tekint. Nem titkolt célja, hogy e zenei megközelítés előtt a lehető legszélesebbre tárja az ajtót és tovább erősítse a spontán zenei invenció helyét a klasszikus koncertpódiumokon. Az emlékév nemzetközi programjai erre kiváló alkalmat biztosítanak.

“Cziffra virtuóz játékmódjának ikonikus eleme volt az improvizáció, melyet jómagam is szívesen használok koncertjeimen, kadenciákban és átiratokban egyaránt, sőt akár közösen rögtönözve jazz-, népi- vagy hagyományos cigányzenekarokkal.” – nyilatkozta a Kossuth-díjas zongoraművész.

A programsorozat Itália legnagyobb városaiba kapott meghívást. Az egyik legpatinásabb olasz művészeti esemény, az Emilia Romagna Fesztivál rögtön két teljes napot is a Cziffra100 programsorozatnak szentel koncertekkel és kiállítással. A fellépő művészek között lesznek fiatal virtuózok, mint Devich Gergely, Janszó Orsolya és Borbély László, a második napon pedig Balázs János és Ifj.Sárközy Lajos zenekarával lesz az est főszereplője. Ezt követően, július 14-én Fülei Balázs A Nápoly melletti Teanoba látogat, a Teano Archeologie Museumban ad szólókoncertet.

Novemberben Milánó és Torinó a folytatás, ahol Takács-Nagy Gábor vezényletével az Anima Musicae Kamaraegyüttes lép fel. A neves Verbier Fesztivál kamarazenekarát is irányító Takács-Nagy Gábor a magyar és nemzetközi koncertszínpadok ünnepelt karmestere. A legendás Takács Kvartettet alapító muzsikusa - aki a Budapesti Fesztiválzenekar és a MÁV Szimfonikus Zenekar vendégkarmestere is - Bartók és Liszt műveit dirigálja az olasz közönség számára, Balázs János közreműködésével. Torinóban emellett a közönség megtekintheti a Cziffra György életét feldolgozó A Virtuóz című filmalkotást is.

Az Olaszországot körülölelő programsorozat záróeseményére Rómában, az olasz zenei élet egyik központjában, a Conservatorio de Musica Santa Ceciliaban kerül sor.

“Fontos, hogy a magyar zene a világ minden szegletében jelen legyen.” - szögezi le Balázs János. “Erre kiváló alkalmat ad az általunk megálmodott Cziffra György-emlékév, mely nemcsak a múltat, de a jelent és a jövőt is képviseli. Párizsban Eötvös Péter új zongoraversenyét mutattuk be a Francia Rádió Filharmonikus Zenekarával, a Bécsben és Londonban szervezett koncerteken fiatal magyar tehetségek is bemutatkoztak. Remélem olaszországi meghívásaink is tovább erősítik zenei nagyhatalomként elkönyvelt jelenlétünket a világban, továbbá, hogy mottónk, “a zene szabadsága” minden egyes koncerttel egyre nagyobb utat tör az általunk képviselt szabad, kötöttségektől mentes zenei felfogásnak.”

A Cziffra100 koncertjeiről a cziffra100.com weboldalon, illetve a Facebook-oldalon tájékozódhatnak. A Cziffra György-emlékév a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően valósul meg.