A modern Fiume születése

2022. 26. 07., 2:11pm
Szeptember 13-ig korábban soha nem látott, különleges tárgyakon keresztül ismerhetik meg a modern Fiume születésének történetét a városba látogatók.

 

A horvátországi tárlat több mint 200 műtárggyal mutatja be a kikötőváros modernizációját.

Továbbá a kereskedelem, az egykori magyar tengerhajózás, a gazdaság és a turizmus fejlődését, valamint a magyar kultúra hatását a 19-20. század fordulóján.

A modern Fiume születése, 1868-1918 című kiállítás a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Rijekai Városi Múzeum együttműködésében jött létre.

A tárlaton az érdeklődők két szinten, több mint 200 műtárgyon keresztül ismerhetik meg, hogyan lett a város egykor Európa tízedik legforgalmasabb kikötője.

Noha már 1915-ben terveztek egy hasonló tárlatot a fiumei magyar kereskedelmi tengerészetről, azonban az a világháború miatt végül nem valósulhatott meg. A mostani kiállítás először tavaly, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban volt látható. A Rijekai Városi Múzeumban most megtekinthető összeállítás azonban jóval nagyobb területen, két szinten, mintegy 700 négyzetméteren várja a látogatókat.

Itt a kollekció lényegesen több tárgyi emlékkel, köztük helyi múzeumi és magángyűjteményi anyaggal is kiegészült.

A tárlaton különlegességnek számítanak azok a 125 évvel ezelőtt, Fiumében készült hajómodellek, amelyeket az 1896-os világkiállításra Budapestre hoztak. Azóta most először láthatóak ismét megszületésük helyszínén. Megtekinthető az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Részvénytársaságnak a Közlekedési Múzeum gyűjteményét gazdagító, tavaly restaurált, eredeti lobogója is, amelyből a világon csak egyetlen másik darab maradt fenn.

Az érdeklődők a modern Fiume megszületésének folyamatát tervrajzokon és festményeken keresztül is megismerhetik, mely jó alapot szolgáltat a mostani város felfedezéséhez. A tárlat kiemelt célja, hogy megjelenítse a magyar kultúra hatását a település fejlődésében. Egyúttal bemutatja a Fiumében a 19. század második és a 20. század első felében létrejött, még ma is megtalálható magyar emlékeket.

A kiállítás létrehozásában közreműködött Magyarország zágrábi nagykövetsége, illetve a Rijekai Egyetem Magyar Nyelvi Lektorátusa is.

A magyar, horvát és angol nyelvű tárlat szeptember 13-ig tekinthető meg Rijekában, a Muzej grada Rijeke "Kockica" épületében.

A tudományos és múzeumi projektet horvát, olasz, angol és magyar nyelvű kiadványok kísérik, melyek bemutatják a város 1868-1918 közötti fejlődését.

Forrás: MMKM, Muzej grada Rijeke,