A magyar kultúra napja a Klebelsberg Kastélyban

2022. 18. 01., 10:22pm
A Klebelsberg Kastély ingyenes rendezvénysorozata felnőtteknek és a gyermekeknek is kínál programokat január 21-22-23-án, a magyar kultúra napja alkalmából.

 

Nyitórendezvényként január 21-én Oberfrank Pál Találkozás Pilinszkyvel című estjét tekinthetik meg az érdeklődők. Másnap Szenvedély és hűség címmel Zrínyi Ilona életét, rendkívüli személyiségét kelti életre Hedry Mária monodrámája, melynek századik jubileumi előadása lesz a magyar kultúra tiszteletére. Végül 23-án, vasárnap délután Kastélymesék címmel gyermekprogram-sorozatot indítanak el a jeles napon, melynek keretében különleges előadásokkal várják a kisebbeket, első alkalommal Tóth Krisztina bábelőadásával.

 Január 21. péntek, 18 óra:

Találkozás Pilinszkyvel – Oberfrank Pál estje

Pilinszky János a XX. századi magyar lírai költészet egyik legtitokzatosabb alakja. Szikár verseiben meghökkentő egyszerűséggel ragadja meg az élet legdrámaibb pillanatait. Kegyetlen őszinteséggel megfogalmazott, lelkileg lecsupaszított, vallomásos, végletes pillanatokat megragadó sorai az Istent, a végső értelmet keresik minden idegszállal, miközben valamiféle angyali és gyermeki tisztaság áraszt el mindent. Az életmű bemutatása lehetetlen, de egy-egy mozaikrészlet talán közelebb visz hozzá és önmagunkhoz. Így az Isten felé vezető úton is jelenthet néhány lépést mindannyiunk számára.

(A belépés díjtalan, előzetes regisztrációhoz kötött.)

 Január 22. szombat, 18 óra

Hedry Mária: Szenvedély és hűség – Zrínyi Ilona

Színmű egy hangra

Szenvedély és hűség. Zrínyi Ilona életét, rendkívüli személyiségét kelti életre Hedry Mária monodrámája, melynek századik jubileumi előadása lesz a Magyar Kultúra Tiszteletére a Klebelsberg Kastély kamaraszínházzá átalakított tereiben. Az előadás hazánk szinte minden táját bejárta, s Zrínyi Ilona valóságos útjait is követte Felvidéken, Erdélyben, Délvidéken és legutóbb Munkácson. Majzik Edit Jászai díjas színművésznő hiteles, ezer színnel megformált alakítása felejthetetlenné tette Zrínyi Ilona alakját.

(A belépés díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötött, regisztrálni a hedrym@gmail.com címen lehet 2022.01.21-ig.)

 Január 23. vasárnap, 15 óra

KASTÉLYMESÉK

Gyönyörű magyar népmese a Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack,  mely a Magyar Kultúra Napján Tóth Krisztina bábművész bábjainak segítségével elevenedik meg. Az előadás előtt és után népi szalmabábokat készíthetnek a gyerekek egy iparművész segítségével. A Klebelsberg Kastély ezzel az előadással kíván hagyományt teremteni, elindítja gyermekeknek szóló foglalkozásait.

(A belépés díjtalan, előzetes regisztrációhoz kötött.)

További információk:

https://klebelsbergkastelybudapest.hu/hu/