A letisztult forma és a funkció harmóniája

2022. 29. 11., 10:05pm
A skandináv design csodái: olyan tereket teremt, melyben a család és a barátok könnyedén tudnak minőségi időt eltölteni egymással.

 

Így az év végéhez és az ünnepekhez közeledvén pedig nem is kívánhatnánk ennél többet. 

Az északi régió hidege és rövid nappalai inspirálta stílusirányzat évtizedeken átívelő népszerűsége a 21. század egyik legmeghatározóbb stílusává emelte a skandináv designt. A világos színpalettájáról, a fa jelenlétéről és egyszerűségéről könnyen felismerhető skandináv stílus a svédek, a dánok, a finnek és a norvégok otthonában kelt életre, azután szépen, lassan beszivárgott hazánk otthonaiba is.

A skandináv stílus térhódítása valamikor az 1930-as években indult, napjainkban pedig virágkorát éli. Nem véletlenül, hiszen végtelen nyugalmat és kiegyensúlyozottságot áraszt magából, mely tökéletesen ellensúlyozza azt a rohanó, sűrű, soha egy pillanatra meg nem álló világunkat, amit a társadalmunk nagy része él. A kiegyensúlyozottság mellett a letisztult, sokoldalú, légiesen világos és funkcionális belső terek azok, melyek egyértelműen a stílus védjegyévé váltak. Tisztán érezhető, hogy az irányzatot nagyban inspirálta az északi területek extrém hideg időjárása és rendkívül rövid nappalai, melyet a kényelmes, kuckózós és világos stílusjegyekkel ellensúlyoznak. Olyan időtálló bútorokat és kiegészítőket alkottak ennek köszönhetően, amelyek még az ezredforduló után is töretlen népszerűségnek örvendenek.

A skandináv lakás használati tárgyai természetesek, egyszerűek, nem díszesek, és a minőségi anyaghasználat mellett büszkén hirdetik a funkció és a forma harmóniáját. Mivel a természetből merítik az ihletet, előszeretettel alkalmazzák alapanyagként a fát, akár padló- vagy falburkolatról van szó. Mellette az olyan természetes anyagok hívei, mint amilyen a gyapjú és a pamut, vagy a kő és a bőr. Ezek ugyanis olyan időtlen anyagok, amelyek a korral csak még szebbek és értékesebbek lesznek. A funkcionalitással párhuzamosan kiemelt szerepet kap a minőség kérdése is. Időtálló, generációkon átívelő bútorokat és kiegészítőket gyártanak, olyan tereket álmodnak meg, melyben nincs semmilyen felesleges tárgy. Gyakran használnak még fémet, üveget, porcelánt vagy márványt a kiegészítő elemek terén.

A skandináv stílust erősen meghatározzák a térség kiemelt tervezői. Ennek a lakberendezési stílusnak a kedvelői között mindenki hallott már Eero Aarnio finn belsőépítészről, aki a Bubble széket álmodta meg,

Arne Jacobsen dán építészről, aki a Tojásfotelt alkotta meg, vagy épp Verner Panton dán avantgárd tervező futurisztikus formavilágáról, melynek a Panton „S-szék”-et is köszönhetjük. A cégek örömmel szerződnek helyi designerekkel vagy épp divattervezőkkel, közös kollekciókat létrehozva velük.

A közel 50 éves múltra visszatekintő, Malmöben alapított családi vállalkozás, a Fyrklövern kifinomult szépségű skandináv formatervezésű étkészleteit például a leghíresebb svéd divattervezővel, Lars Wallinnal, a Dyrberg / Kern ékszertervező párossal, Åsas Tomteboddal, - aki az Asa manók megálmodója-, és a norvég Wik és Walsøe formatervező stúdióval álmodja meg közösen.

A skandináv piacon üvegáru, porcelán és lakberendezési termékek területén vezető szerepet betöltő cég az időtlen skandináv dizájnt hivatott hirdetni. Termékeik Európa legnagyobb, évszázados tapasztalattal rendelkező porcelángyáraiban készülnek.

A különleges formatervezés, az innovatív dizájn így ötvöződik a szakmai tudással, a tartós alapanyagoktól (földpát porcelán, kőporcelán, csontporcelán) pedig igazán időtállóvá válik. Nem csoda, hogy a skandináv államok után már Lengyelországon és Magyarországon is hódító útra indultak a változatos, elegáns kollekciók, amelyek nem csupán a karácsonyt, hanem a hétköznapokat is igazi ünneppé varázsolhatják.