A legkeresettebb hazai sütemény receptek listája

2022. 25. 02., 4:35pm
Milyen süteményekre éhezik a magyar? Ezt árulják el rólunk a keresési előzményeink.Mutasd a barátaid, megmondom, ki vagy, tartja a mondás. Ennek a huszonegyedik századi megfelelője inkább úgy hangozna, hogy mutasd a keresési előzményeidet, megmondom, ki vagy. A Google minden év végén nyilvánosságra hozza, mely kulcsszavakra kerestek rá az adott évben az egyes országok lakói, illetve egy globális listát is összeállít. A legnagyobb kereső honlap statisztikái alapján utána jártunk, mire is éhezik a magyar, avagy milyen receptekre kerestünk rá a legtöbbet.

Mielőtt elárulnánk, mely ételek receptjeiről van szó, érdemes megjegyezni, hogy idehaza és nemzetközi viszonylatban is hasonló ciklikusság figyelhető meg abban, mikor keresnek rá gyakrabban az ételekre, receptekre a netezők.

„A húsvét és a karácsony a két kiemelkedő időszak, amikor még azok is megpróbálkoznak a sütés-főzéssel, akik az év nagy részében igyekeznek távol tartani magukat a konyhától” - tudtuk meg Fazekas Ádám cukrásztól.

Fazekas Ádám

Ádám tavaly decemberben, a fagyik világbajnokságának is aposztrofálható, Gelato Festival World Masters nevű versenyen első díjat nyert pisztáciás fagylaltjával.

Fazekas elmondta, az év két legnagyobb ünnepe mellett a tavasz első felében, a húsvéttól függetlenül is megugrik azoknak a száma, akik receptek iránt érdeklődnek a Google-től. Ennek oka pedig valószínűleg összefüggésbe hozható azzal, hogy ilyentájt kezd a legtöbb ember diétázni, ekkor a legdivatosabbak a különböző méregtelenítő kúrák is. Persze, akik ebbe a két csoportba tartoznak, elsősorban alacsony szénhidráttartalmú ételekre, salátákra keresnek rá, de a cukormentes sütemények iránt is egyre élénkebb az érdeklődés.

Meglepő, milyen receptekre kerestünk rá legtöbbet tavaly

Hiába a karácsonyi láz, ami minden év végének elengedhetetlen velejárója, tavaly a legtöbben nem bejgli, hanem

fánkrecepteket igyekeztek megtudni a Google-től.

Ezt követte a birsalmasajt, a dobogó harmadik fokán pedig a bodzaszörp recept áll. A top tíz utolsó helyén a mákos guba recept található,

előtte pedig a linzeré. Édes ételek közül még az ötödik helyen szereplő eperlekvárt, illetve a hetedik helyen szereplő tiramisut találhatjuk.


„A recept listától függetlenül a répatorta és a

kalács szavakra is nagyon sokan kerestek rá tavaly, míg a fagylaltra értelemszerűen a május elejétől szeptember elejéig tartó időszakban” – tudtuk meg Fazekas Ádámtól, aki egy vidéki és egy fővárosi, 16. kerületi cukrászda tulajdonosa.

„Ha azonban csak a recept szót vizsgáljuk, ezt a legtöbbször a karácsony előtti bő egy hétben ütötték be a netezők a Google-be” - tette hozzá.

A gasztronómia divattá vált és divatot is teremt
A Google-keresések alapján a tavalyi év legnépszerűbb hazai tévés sorozati közül kettő is a gastro reality műfajába sorolható. Míg, ha nemzetközi kereséseket nézzük, a netflixes Squid Game-ben szereplő keksz receptjére is óriási számban kerestek rá.

A TikTok is besegített az édességek népszerűsítésébe: a 2021-es és #BakedOats hashtaggel ellátott vírusvideókban villámgyorsan elkészíthető zabkásarecepteket osztottak meg egymással a tiktokozók.

Aki pedig nem találta meg a közösségi oldalon a neki tetsző zabkásás receptet, az a Google-be írta be a hashtages kifejezést, trendet teremtve ezzel a keresőoldalon is.

 

Fotók /forrás: Fazekas Ádám