A legjobb kortárs olasz filmek

2023. 02. 11., 9:19pm
Szombaton kezdődik a 21. Olasz Filmfesztivál, a Mittelcinemafest

 

November 4-12. között a 21. Olasz Filmfesztiválon a budapesti Puskin és Tabán moziban 12 kortárs olasz filmet nézhet meg a hazai közönség eredeti nyelven, magyar felirattal. Az idei Velencei Filmfesztivál nyitófilmje, A parancsnok nyitja a Budapesti Olasz Kultúrintézet és a Cinecittà közös rendezvényét. 9 alkotóval a magyar közönség is találkozhat. Többek között a nagysikerű Teljesen idegenek rendezője, Paolo Genovese is jelen lesz legújabb filmje, a Hátralévő életem első napja vetítésén. November 7-étől Szegeden is lesz Mittelcinemafest.

November 4-én 19 órakor a Puskin moziban a valós eseményeket feldolgozó A parancsnok (Comandante) nyitja a 21. Olasz Filmfesztivált. Salvatore Todaro (Pierfrancesco Favino), a II. világháború tisztje példaértékű emberségességet tanúsított. Tengeralattjárója biztonságba vontatta az általa elsüllyesztett belga hajó 26 túlélőjét. Amikor a megmentett kapitány megkérdezte, miért tette ki magát ekkora kockázatnak, Todaro így válaszolt: "Mások, velem ellentétben, nem rendelkeznek kétezer évnyi civilizációval a hátuk mögött”. A film november 10-én 19.30-kor a Tabánban újra nézhető.

Hátralévő életem első napja

November 5-én 16.30-kor a Puskinban a Hátralévő életem első napját vetítik Toni Servillóval a főszerepben. Négy, az életének véget vetni akaró személy találkozik egy titokzatos férfival, aki alkut ajánl nekik: várjanak egy hetet, hogy újra megtapasztalhassák mennyire jó élni. A film rendezője és forgatókönyvírói, Paolo Genovese, Paolo Costella, Rolando Ravello együtt készítették a világhírűvé vált Teljesen idegeneket. Mindhármukkal találkozhat most a magyar közönség. A filmet a Vertigo forgalmazza majd hazánkban.

Szép nyár (La bella estate)

Aznap 20 órakor a Puskinban – és 10-én 19.30-kor a Tabánban - lesz látható a Szép nyár (La bella estate). A kötelességtudat és az őt összezavaró vágy felfedezése között tépelődő Giniát olyan érzelmek kerítik hatalmába, amelyeket megnevezni sem mer. A "szép nyár" alatt végre átadja magát a saját érzéseinek, és bátran vállalja önmagát. A vetítés után a közönségtalálkozó Laura Luchetti rendezővel.

Én megmondtam (Te l”avevo detto)

November 6-án 19.30-kor a Puskinban vetítik az Én megmondtam (Te l”avevo detto) című filmet. A napsütés hamar elviselhetetlen hőséggé válik januárban, Rómában, aminek következtében az emberek és az állatok kiszámíthatatlanok lesznek. Ginevra Elkann rendező a fesztivál vendége lesz.

Dante

November 7-én 19.30-kor a Puskinban - és 12-én 19.30-kor a Tabánban - a Dante lesz műsoron. Az Isteni Színjáték írója 1321-ben, száműzetésben halt meg. Életének utolsó húsz éve igen nehéz körülmények között telt, folyamatosan menekülnie kellett. A 84 éves Pupi Avati rendezte filmben Boccaccio azt a megbízatást kapja, hogy Firenze városától jelképes kártérítésként vigyen el tíz aranyforintot Dante Alighieri lányának. A vetítés után közönségtalálkozó lesz a film egyik főszereplőjével, Alessandro Sperdutivel.

November 8-án 19 órakor lesz látható az 1939-ben Svájcban játszódó Lubo, melyben a főhős három kisgyermekét a nemzeti átnevelési programba hurcolják a csendőrök, mert a család a jenisekhez, a svájci vándornéphez tartozik.

A furcsaság (La Stranezza)

November 9-én 19.30-kor A furcsaság (La Stranezza) című filmben Pirandello (Toni Servillo) rövid szicíliai tartózkodása alkalmával találkozik két különleges figurával és az ő szedett-vedett társulatukkal.  Meglepő helyzetetek sokasága adódik e kapcsolódásból. A közönség találkozhat az olasz Arany Glóbusz díjas Roberto Ando rendezővel.

November 10-én 19.30-kor az Elrabolták (Rapito) lesz műsoron, mely megnyerte a legjobb filmnek járó olasz Arany Glóbusz 2023 díját. 1858-ban Bologna zsidónegyedében a bíboros parancsára elviszik a Mortara család hétéves gyermekét, akit csecsemőként titokban megkeresztelték. A pápai törvény értelmében katolikus nevelésben kell részesülnie.

November 11-én 17 órakor vetítik az idei Velencei Filmfesztiválon díjazott Seholsincs ország (Invelle) című animációt, mely három lány történetét meséli el 1918-ból, 1943-ból és 1978-ból. Aznap 19.30-kor Toni Servillóval és Pierfrancesco Favinóval a főszerepben az Adagio lesz műsoron, melyben a 16 éves Manuel rossz társaságba keveredik és apja régi ismerőseitől, két volt bűnözőtől kell védelmet kérnie.

November 12-én 17 órakor a Telluride Filmfesztiválon Silver Medallion Award-ot nyert A kiméra (La Chimera) lesz műsoron Josh O’Connor és Isabella Rossellini főszereplésével. Élők és holtak, erdők és városok, ünnepségek és magány közötti kalandos utazásuk során kibontakozik a szereplők egymásba fonódó sorsa.

Élni szeretnék! (Una gran voglia da vivere)

Végül aznap 19.30-kor az Élni szeretnék! (Una gran voglia da vivere) című filmben amikor Anna azt javasolja Marcónak, hogy költözzenek Ibizára és kezdjenek egy új fejezetet a közös életükben, a férje ezt elutasítja. Ám amikor Marcónak ajánlják fel, hogy áthelyezik Amszterdamba, ő gondolkodni kezd az ajánlaton, anélkül, hogy erről szólna a feleségének. A fesztivál vendége Michela Andreozzi rendező és Filippo Bologna forgatókönyvíró, a Teljesen idegenek egyik írója.

November 7-étől Szegeden a Belvárosi moziban a Dante, A parancsnok és a Szép nyár lesz műsoron.

Előzetes: https://artmozi.hu/programok/21-olasz-filmfesztival-mittelcinemafest-2023?_ga=2.72997393.383926423.1698913915-1380224624.1698913915