A kutyák is nevetnek?

2023. 11. 04., 10:19pm
Fogápolási kalauz kutyatartóknak

 

Kutyagazdik körében végzett hazai kutatásból kiderült, hogy minden harmadik válaszadó azt gondolja, hogy az állatok maguk tisztítják a fogaikat. 49% szerint pedig fogászati rendellenesség esetén nem szükséges beavatkozni, mert az állat magától alkalmazkodik a problémához. Az esztétikus és egészséges fogsor azonban az állatok számára is kiemelten fontos: számos tevékenység mellett az alapvető kommunikációhoz is használják, gyakran alkalmazzák például mosolyukat az örömük és elégedettségük kifejezésére. Gazdiként tehát fontos a kiskedvencünk szájápolására is elegendő figyelmet fordítani, a megfelelő gondozással. Napi rutin kialakításával és szájápolási eszközök használatával megelőzhetjük az esetleges fogászati problémákat, ezáltal hozzájárulhatunk kisállatunk egészségéhez és általános elégedettségéhez.

 

A kutyák is tudnak nevetni?

A választ a kutyák háziasított állatként való tenyésztésének 30 000 éves történetében kereshetjük meg. A több ezer éves együttélésnek köszönhetően az ember és a kutya egyedülálló szociális kommunikációt alakítottak ki egymással. A kapcsolat kulcstényezője az oxitocin, egy olyan hormon, amely vonzalmat és bizalmat alakít ki az ember és az állat között. A sok ezer éves egymáshoz való szokás eredményeképpen a kutyák ma már úgy tudnak reagálni az emberi tekintetre és a szemkontaktusra, ahogyan csak kevés más állat. Idővel megtanulták elemezni az ember viselkedését, és mostanra meglepően árnyalt módon tudják értelmezni a magatartásunkat. Különleges képességük például, hogy pontosan tudják, hogyan kell értelmezniük a gesztusainkat.

A Current Biology által közzétett tanulmány egy azonos, kihívást jelentő helyzetben lévő kutyák és farkasok viselkedését vizsgálta. A feladat egy húsos konzerv kinyitása volt, és míg a farkasok egyszerűen elsétáltak amikor akadályba ütköztek, a kutyák hosszan bámulták az embereket – ami azt sugallja, hogy tudták, hogy segítséget tudunk nyújtani nekik.

Egy másik kutatás szerint a kutyák pontosan érzik, hogyan tehetnek boldoggá minket. Mivel szinte minden gazdi reagál, ha látja, hogy kutyája örömteli, akár visszamosolyog, akár finomságokkal kedveskedik, így a kutyák hamar megtanulták, mely viselkedésüket jutalmazzuk.

Az, hogy a kutyák tudnak-e nevetni, továbbra sem tisztázott, de nyilvánvaló, hogy vidám kifejezéseik boldoggá teszik az embereket, és segítenek a mélyebb kötelék kialakulásában. Felelősségteljes kutyatartóként egyszerű lépéseket követve megőrizhetjük négylábú társaink örömteli és ragyogó mosolyát.

Milyen tünetek jelzik, hogy valami nincs rendben?

A Waltham Institute szerint a 3 évesnél idősebb kutyák túlnyomó többsége (akár 80%-a) gyulladásos szájüregi problémákkal küzd. Ez nagy terhelést jelent a szervezetüknek, ugyanis rágás közben a baktériumok bejuthatnak a vérbe, és megtelepedhetnek egyes szerveikben. A probléma nem minden esetben szemmel látható, mert a kutyák gyakran elrejtik fájdalmaikat, ezért sűrűn előfordul, hogy csendben szenvednek. Ahogy odafigyelünk a külső betegségeikre és sérüléseikre, úgy kell figyelnünk a szájfájdalmak észrevehető jeleire is. A fogínybetegség megállapításához figyeljünk a kutya reakciójára miközben megérintjük a száját, fájdalom esetén nem érzi kellemesnek az érintést a kisállat. Ideális esetben az ínyük rózsaszín, fogaik törtfehérek, minimális fogkőlerakódással. Esetenként a fogkő lerakódhat az íny alatt, ezért a háziállatoknak rendszeres állatorvosi vizsgálatra van szükségük.

A Waltham kutatása[i] segít felismerni a kutyáink fájdalmának leggyakoribb tüneteit és jeleit. Mely tünetek jeleznek problémát?  

 • Kellemetlen lehelet
 • Rágás a száj egyik oldalán
 • Étkezési nehézségek
 • Kevésbé gyakran játszanak a kedvenc játékaikkal
 • Kellemetlennek érzik az orruk vagy fejük érintését
 • Tüsszögés vagy orrfolyás
 • Véres nyál
 • Súlyvesztés
 • Csomók a szem alatt vagy a szájban
 • Visszahúzódó íny
 • Távolságtartóbb és kevésbé lelkes magatartás

A kutyák egészséges fogai boldog élethez vezetnek

A megelőzésre nagy hangsúlyt kell fektetni, korai kezelés esetén visszafordíthatjuk a fogbetegségeket. Kutatások kimutatták, hogy a kistestű fajták általában hajlamosabbak az ínybetegségek kialakulására, azonban minden kutya veszélyben van, ha nem kezelik rendszeresen. A Waltham Institute közzétett egy listát[ii], amely a 48 legveszélyeztetettebb kutyafajtát sorolja fel, mintaz uszkár, a Yorkshire terrier, a tacskó, a shetlandi juhászkutya, az agár vagy a bichon.

Tanulmányok igazolják, hogy az altatásban végzett rendszeres fogkőeltávolítás hosszabb és elégedettebb életet eredményez. A kutatások azt is kimutatták, hogy jelentős különbségek vannak a rendszeres fogászati szűrésen részt vevő állatok és azok között, akik nem esnek át vizsgálatokon, ez eredmények szerint a rendszeresen ellenőrzött kutyák tovább élnek.

Finom falatok az egészséges fogakért

A rendszeres fogászati szűréseken kívül számos segédeszköz létezik az otthoni szájápoláshoz. Mindig konzultáljunk állatorvossal a termék alkalmasságáról, aki elmagyarázza a helyes otthoni ápolási eljárást és a termék használatát. A kutya fogászati ​​eszközei közé tartoznak a speciális fogkefék és jutalomfalatok (Dentastix vagy Chewy Chunx). Ne feledjük, hogy egyetlen fogászati kezelés sem képes fenntartani a klinikailag egészséges fogínyt. A fogászati kezelések hasznos kiegészítői a lepedék elleni küzdelemnek, de nem helyettesítik a fogmosást és a rendszeres ellenőrzéseket.

Hogyan viszonyulnak a magyarok a kutyák szájhigiéniájához?

A Pedigree felmérése meglepő eredményeket tárt fel a magyar kutyatulajdonosok ismereteiről. Meglehetősen megdöbbentő az a tény, hogy a válaszadók közel fele (49%) nincs tisztában azzal, hogy hogyan tud vigyázni kutyája fogaira, egynegyede (24%) nem tudja, hogy milyen gyakran kell fogászati vizsgálatra vinni kiskedvencét, egyharmada (34%) pedig úgy gondolja, hogy egyáltalán nem kell ápolnia négylábú társa fogait.

A felmérés további eredményei:

 • A válaszadók 57%-a csak akkor tisztítja a kisállata fogait, ha szájhigiéniás problémát észlel
 • 34% úgy gondolja, hogy a kutyák maguk tisztítják a fogaikat
 • 24%-uk azt válaszolta, hogy elég, ha csak 3 évente viszik el házikedvencüket fogászati ellenőrzésre

Váratlan válaszok érkeztek az alábbi kérdésre is: Mit kell tenni, ha a kutyának görbén állnak a fogai, vagy más fogászati rendellenességei vannak?

A gazdik 49%-a úgy gondolja, hogy nem kell semmit tennie, az állat természetesen alkalmazkodik a fogászati rendellenességekhez.

A Waltham Intézetről

A Waltham Intézet a Mars Petcare tudományos központja, amely több tudományterületen dolgozik, mint például a háziállatok tápanyagigénye, a kutya és macska mikrobiomja, az egészség és a betegségek biomarkerei, valamint a táplálkozási viselkedés. A Waltham által megszerzett tudás létfontosságú a háziállatok jobb világának életre keltésében. Az Intézet több mint 50 éve vezető tudományos szaktekintély a kisállatok táplálkozásának és egészségének területén.

[i] https://www.waltham.com/pet-dental-health-guide

[ii] https://www.waltham.com/news-events/oral-health/small-dog-breeds-highest-risk-dental-disease