A közös emlékezés ereje

2021. 04. 12., 9:08pm
Idén lesz 40 éve, hogy bevezették Lengyelországban a hadiállapotot. A budapesti Lengyel Intézet többek között a Nem hagytak nyomokat című lengyel filmdráma vetítésével emlékezik meg erről a tragikus eseményről.

by Szendi Horváth Éva

 

A film 2021. december 6-án, az Európai Moziéjszakán kerül bemutatásra az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A lengyel Oscar-nevezett alkotás ugyan 1983-ban játszódik, de rendkívül szuggesztív módon ábrázolja a kommunista rezsim kegyetlen módszereit. Lengyelországban akkor már néhány hónapja felfüggesztették a kommunista kormányzat által 1981. december 13-án bevezetett hadiállapotot. A rendőrség azonban továbbra is figyelmen kívül hagyja az alapvető emberi jogokat és terrorizálja a társadalmat. 

A 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában bemutatott Nem hagytak nyomokat eby nie było śladów) című lengyel történelmi dráma Uránia Nemzeti Filmszínházbeli vetítésére az jóval a magyarországi mozipremier előtt kerül sor. Jan P. Matuszyński alkotása fontos történelmi eseményt dolgoz fel, amelynek híre a nyolcvanas évek elején az egész régiót megrázta. A történet 1983-ban játszódik Lengyelországban. Habár a kommunista kormányzat által 1981-ben bevezetett hadiállapotot, —melynek célja az egyre erősödő ellenzéki mozgalom, a Szolidaritás háttérbe szorítása volt, — már felfüggesztették, a rendőrség továbbra is figyelmen kívül hagyja a lakosság jogait. Május 12-én egy rendőrjárőr letartóztatja és megveri Grzegorz Przemyket, Barbara Sadowska ellenzéki költőnő fiát. Grzegorz kétnapi szenvedés után belehal sérüléseibe. A halálos verés egyetlen szemtanúja a fiú barátja, Jurek Popiel, aki elhatározza, hogy harcolni fog az igazságért. Kezdetben az államapparátus lekicsinyli az ügyet, ám amikor Grzegorz temetésén több mint húszezres tömeg gyűlik össze, a hatóságok úgy döntenek, bármilyen eszközt bevetnek, hogy megakadályozzák Jurek bíróság előtti tanúskodását. Jurek Popielt a lengyel filmművészet fiatal csillaga, Tomasz Ziętek átütő erővel alakítja. Ő személyesen is jelen lesz a vetítésen, és pódiumbeszélgetésen találkozik a közönséggel.  

Az Uránia eseményének együttműködő partnere a Mozinet és a budapesti Lengyel Intézet.  

A filmet eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik, megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott.  

További részletek: https://urania-nf.hu/esemenyek/1998