A klasszikus zene menő!

2020. 03. 08., 9:45am
A Budapest Music Centerben /BMC/ megrendezésre kerülő Kalandra Fül Fesztivál Magyarország első klasszikus zenei fesztiválja, amely kimondottan gyerekeknek, kisgyermekes családoknak szól.

A Budapest Music Centerben /BMC/ megrendezésre kerülő Kalandra Fül Fesztivál Magyarország első klasszikus zenei fesztiválja, amely kimondottan gyerekeknek, kisgyermekes családoknak szól.

A szervezők 2020. augusztus 22–23-án első alkalommal egy helyre gyűjtötték össze a legjobb, legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat. Ezek mind egy célt szolgálnak, hogy a klasszikus zenét szórakoztatva hozzák közel a gyerekek szívéhez. A fesztivál házigazdája az Óbudai Danubia Zenekar/ODZ/, akik innovatív előadásaikkal az elmúlt években lelkes gyermekek ezreinek bizonyították be, hogy a klasszikus zene mennyire menő tud lenni. A fesztivál művészeti vezetője Hámori Máté, több tucat újító előadás megálmodója és a zenei utánpótlás-nevelés kiemelkedő alakja.

A 2020-as fesztivál vendége lesz a Fekete-Kovács Kornél vezette Modern Art Orchestra és az Accord Quartet kifejezetten erre az alkalomra készített produkcióval. Meskó Ilona és Lukácsházi Győző a Fehérlófia című előadással, Lackfi János költő pedig saját meséivel készül. Kalandra-hívóként Dinyés Dániel és „operajátszóháza” is fellép. Dés András és ütőhangszerei régóta a kicsik kedvencei közé tartozik, de érkezik a fesztiválra Fekete János Jammal beatboxos is. A legkisebbeket ingyenes programok várják a BMC legeldugottabb zugaiban is. A szervezők létrehoztak egy Pagonyos „meseszobát”. Itt a Szigetkék Alkotóműhely művészei festőfoglalkozást tartanak, de lesznek hallásvédelemmel kapcsolatos játékok és hangszerbemutatók is.

A Kalandra Fül Fesztivállal egy valódi családi fesztivált hoztunk létre, ahol a különböző korú gyerekek éppúgy tudnak töltekezni és szórakozni, mint az őket kísérő szülők, felnőttek, erre garancia az a művésznévsor, akiket meghívtunk, — mondja Hámori Máté ODZ vezető karmestere. Egyedi előadásainkat a legnagyobb odafigyeléssel és szeretettel állítottuk össze annak érdekében, hogy „átragaszthassuk” életünk legfőbb szenvedélyét, a zene iránti rajongást az utánunk következő generációkra is. Hogy legyen, aki átviszi a szerelmet a túlsó partra...

Program:

Zenesztorik – 2020. augusztus 22. szombat 10.00 óra

A fesztivál első napján az Óbudai Danubia Zenekar egyik saját, Zenesztorik című produkciójával kezdődik a program. A muzsikusok Hámori Máté karmester vezetésével általános iskolásoknak mutatják be röviden a zene történetét

Kr. e. 100.000-től napjainkig.

Mi a csuda az a zene? És miért találta ki az ember, hogy zenélni akar? Mire jó, és hogy lehet, hogy a legősibb hangszerek sok tízezer évesek? Mit énekeltek a szerzetesek a középkorban, és mire táncoltak az ősemberek? Mi a közös a keringőkben és az afrikai konga zenében? Annyi mindenről tudnánk mesélni… és fogunk is! 45 percbe sűrítettük a zene százezer éves történetét, a csontfurulyától a Star Wars-ig. Lesz tánc, közös konga-parti, rizsporos paróka és minden, ami a fúvósok „csövén” kifér. Minden, amit a zenetörténetről tudni akarsz, de még nem merted megkérdezni. Mindebben az Orkesztrika Alapítvány táncosai lesznek segítségünkre.

Rímes bál a zenekarban – 2020. augusztus 22. szombat 11.30 óra

A Rímes bál a zenekarban szintén a ODZ zenészeinek produkciója – rímekbe szedett interaktív hangszerbemutató Benjamin Britten műve nyomán. Mennyiféle hangszer csücsül egy nagyzenekarban, és mindegyik egészen mást csinál… Hogyan lesz ebből összhang, és miben különböznek egymástól a hangszerek? Melyik tud csiripelni, és melyiknek „acélosan brutál” a hangja? Melyik nagytestű hangszer rejt érzékeny szívű játékost, és mire való egyáltalán a karmester? Erre a sok kérdésre ad szórakoztató választ az Óbudai Danubia Zenekar koncertje, ahol rímekbe szedve mutatja be a házigazda, Hámori Máté a zenekar hangszereit és műhelytitkait. Ráadásul egy szerencsés hallgató karmesterként is kipróbálhatja magát a zenekar előtt.

Operajátszóház – 2020. augusztus 22. szombat 15.00 óra

A ODZ produkcióit követően Operajátszóház várja a kicsiket és nagyokat Dinyés Dániel vezetésével. Az Operajátszóház egy olyan interaktív foglalkozás, ahol a gyerekek megtanulják aktívan, játszva hallgatni az operát. Az énekesek és a zenekar közelsége szó szerint kézzel foghatóvá teszik számukra az élményt. Dinyés Dániel karmester garantálja az aktív részvételt, miközben az operák zenei mondanivalóját próbálja megvilágítani közérthetően. Közreműködik Kolonits Klára (szoprán) és Erdős Attila (bariton), játékmester: Göttinger Pál.

Jammal dzsemmel – 2020. augusztus 22. szombat 18.00 óra

Az első nap zárásaként egy új kísérletnek lehetünk tanúi. Fekete János Jammal zenész családban nőtt fel, ahol mindig zene vette körül. Ennek hatására kezdett el először dobolni, majd később beatboxolni, azaz szájdobolni. Jammal egyszemélyes nagyzenekarának hangszerei mind ott lapulnak a torkában. A Kőbányai Zenei Stúdióban dob szakon végzett 2011-ben. Minden stílusú zenét kedvel, ennek megfelelően sokféle zenekarban játszik.

A zenekarokon kívül még színházban is zenél, ahol főleg hangutánzással, hangeffektekkel, beatboxal egészíti ki az előadásokat. A zenész nemcsak mondja, de meg is mutatja, hogy szájjal minden utánozható: a kinyíló ajtó vagy a fékező autó hangja, de még akár a zuhanyzó sűrű zajai is. A pódiumon ezúttal a minnapi élet hangjai jelennek meg. A hangok, amelyeket az ember már meg sem hall, mert annyira természetesek a számára. De mi történik, ha nem a megszokott módon találkozik velük? Ha figyel, zene, mese, történet kerekedik belőlük. A fesztiválon Jammel egy teljes szimfonikus zenekarral keveri a beatbox adta lehetőségeket.

Hangfestett történetek Lackfi Jánossal – 2020. augusztus 23. vasárnap 10.00 óra

A fesztivál másnapján a Danubia Hangfestett történetek Lackfi Jánossal című előadásával folytatódik a zenevarázs. A jó meséknek dallama van. Az ODZ arra vállalkozik, hogy ezen a délelőttön Lackfi János legszebb / legviccesebb / legfurább történetei mögé felfesse a hozzá való zenéket. Hámori Máté karmester vezetésével az Óbudai Danubia Zenekar hozza az alapokat. A hallgató sok-sok hangszert, kódszavakat és jelnyelvet ismerhet meg – egy igazi közösségi zenés improvizáció részese lesz, ezáltal mindenki zenekari taggá válhat. És még szolfézs sem kell hozzá… egyszóval nem érdemes kihagyni!

Roll over Beethoven – 2020. augusztus 23. vasárnap 11.30 óra

Mint tudjuk, Beethoven a zene Mozartja. Magyarul: minden klasszikus zenészek alfája és omegája, a legnagyobb lázadó, a legvagányabb rocker, aki a zenét a sarkaiból fordította ki, aki a sorssal is dacolt: pá-pá-pá-páááám! Ezt a szuperhőst hozzuk el Roll over Beethoven címmel, szűk egy órában – Szemenyei János színész és Hámori Máté házigazda-karmester segítségével – bemutatva, hogy hogyan is lehet egy kétszáz éves zene ma is kemény, feszes, forradalmi, pörgős és megdöbbentően érzékeny egyszerre. Lesz zongorázás, zenekari lárma, siketség-szimulátor és sok minden más. Csak erős idegzetűeknek!

Fehérlófia – 2020. augusztus 23. vasárnap 15.00 óra

Fehérlófia az egyik legismertebb és egyben legarchaikusabb magyar népmese, mely évszázadokon keresztül hagyományozódott tovább. Oly’ sok bölcsességet, tudást rögzít, ami koroktól függetlenül érdekes és érvényes marad mindenki számára. Dobszay-Meskó Ilona kortárs zeneszerzőnő és Tarr Ferenc szövegíró ezért is döntött úgy, hogy ebből a csodálatos meséből modern hangzású zenejátékot készít, melyben a mesélő szerepét Lukácsházi Győző tölti be. Adaptációjuk célja kettős. Egyrészt, hogy ezt az izgalmas történetet olyan megvilágításba helyezze, mely a mai ember és különösen a még nyitott fiatalok számára is elérhetővé és érthetővé teszi ezeket az örök értékeket. Másik cél, hogy e történeten keresztül bevezessék a legfiatalabbakat is a klasszikus zene és a koncerttermek világába, a darabot hallgatva ők is kedvet kapjanak a klasszikus zene hallgatásához.

Jazzikus és Klazz – Modern Art Orchestra – 2020. augusztus 23. vasárnap 18.00 óra

Igazi kuriózum lesz a Kalandra Fül Fesztivál zárókoncertje. A zenekarvezető-trombitaművész, Fekete-Kovács Kornél kezdeményezésére alakult Modern Art Orchestra ezúttal a modern zene iránt elkötelezett Accord Quartettel közösen lép színpadra. Nem is gondolnánk, mennyi hasonlóság lehet az egyik legismertebb hazai jazz big band és a sokoldalú vonósnégyes között! Mindkét együttes hatalmas kortárs zenei repertoárral rendelkezik, köszönhetően annak, hogy számtalan zeneszerző írt már kifejezetten e két zenekar számára műveket. Mindkét formáció folyamatosan feszegeti „eredeti” műfajának határait, otthonosan mozognak mind a klasszikus és jazz, a kísérleti zene, a könnyedebb stílusokban is. Szerintük minden gyerek fogékony a zenére, és ezt most is szeretnék bebizonyítani. Kifejezetten erre az alkalomra, elsősorban a 8–14 éves korosztály számára készített egyórás műsorukban rövid tételekből áll össze a program klasszikus zenei átdolgozásokból. Partnerük a zenei kalandozások során Mali Emese zongoraművész lesz.

Dobterasz

A Budapest Music Centerben a fesztivál mindkét napján Dés András ingyenes Dobterasza várja az érdeklődőket. Itt az Óbudai Danubia Zenekar ütőseivel és hangszereivel, valamint Dés András saját ütőhangszereivel szórakoztatják a gyerekeket. Nekik maguknak is lehetőségük lesz megismerni és kipróbálni a hangszereket, így az együtt zenélés örömének is részesei lehetnek. Megismerkedhetünk ismert és kevésbé ismert, apró és hatalmas méretű hangszerekkel. Még az is kiderülhet, hogy egy kis fantáziával bármiből lehet ütőhangszer…

Kísérőprogramok

A Kalandra Fül Fesztivál mindkét napján lehetőség lesz ingyenes kísérőprogramokon is részt venni, ilyen például a Szigetkék Alkotóműhely foglalkozása. Itt a résztvevők különböző képző- és iparművészeti technikákkal ismerkedhetnek meg. A játékos, kreatív gondolkodásra ösztönző forma adottságaik kibontakoztatására ad lehetőséget. A műhely vezetője Balla Vera képzőművész.

A kicsit megpihenni vágyóknak a Pagony Kiadó elhozza a gyermek- és ifjúsági irodalom legfrissebb köteteit. Az erre a célra kialakított „csendszobában” a meseolvasók pedig segítenek a könyvek megismerésében

Az Óbudai Danubia Zenekar a fesztivál ideje alatt is folytatja a hallásvédelemmel kapcsolatos érzékenyítését. A gyerekek számára készített eszközök segítségével hívja fel a kicsik és szüleik figyelmét a hallásvédelem fontosságára, melyeket bárki a helyszínen kipróbálhat az Audiopont Halláscentrumok audiológusai segítségével.

A BMC előterében a ODZ művészei a két nap során több alkalommal hangszerbemutatókkal fogadják a közönséget, a büfé pedig bővített kínálattal várja a gyerekeket, családokat.