A kiállítás Nőkről szól – nemcsak Nőknek!

2024. 02. 01., 8:18pm
Menyasszonyok ma is vannak

 

 

A Magyar Menyasszony című kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum nagyszabású új időszaki kiállítása, amelyben több száz ismert és ismeretlen nő rejtélyes története elevenedik meg: féltve őrzött ruháik, kellékeik, szerelmes leveleiken keresztül.
A XVI. századtól napjainkig a világban szinte minden megváltozott. Sokat változtak a női szerepek is, de egy dolog mégis ugyanaz maradt: 500 éve is voltak menyasszonyok, és ma is vannak. A “menyasszonyság”, a menyasszonnyá válás koroktól, irányzatoktól, ideológiáktól függetlenül ma is a nőiesség, a női szépség egyik szimbóluma.

A rendkívül sokszínűen illusztrált tárlat egyszerre világít rá arra, hogy a nők szerepe fontosabb volt, mint az a történetírók rostáján átszűrődik. Illetve arra is, hogy miként változott az elmúlt öt évszázadban a nők társadalmi szerepe és harcolták ki maguknak saját sorsuk alakulásának jogát, lehetőségét.

A kiállítás egy széleskörű összefogás eredménye. A múzeumi szakma, a kutatók, hivatásos gyűjtők és magánemberek összefogásából, felajánlásaiból jött létre.
Csak a Magyar Menyasszony facebook csoportnak több mint 11 ezer tagja van, és a www.magyarmenyasszony.hu online gyűjteményben is több mint ezer esküvői fotót küldtek már be. Az oldalra folyamatosan lehet fotókat feltölteni, amelyek mind megjelennek a kiállításban látható interaktív installációban.

A kiállítás december 14-től 2024.augusztus 25-ig látható.

Az elmúlt 500 év házasodástörténetén vezetik keresztül a látogatót, a XVI. századból, egy olyan korból indulva, amelynek történetét jobbára férfiak írták
A Magyar Nemzeti Múzeum több száz párválasztással és esküvővel kapcsolatos műtárgyat őriz a kora újkortól egészen a jelenkorig. 

A Textilgyűjtemény legkorábbi, Európa második legrégebbi menyasszonyi öltözete a 16. század elejéről való, melyet a hagyomány szerint Mária királyné viselt Lajos királlyal való házasságkötésekor, 1522-ben. Ez a nemzetközi viszonylatban is páratlanul értékes darab jelöli ki a kiállítás által felölelt korszak kezdő dátumát.

De nemcsak a gyönyörű ruhát csodálhatják meg a látogatók, hanem megismerhetik Habsburg Mária és II. Lajos frigyének történetét is, amely például azon ritka elrendezett középkori házasság volt, melyet szerelem pecsételt meg. A két fiatal a király korai haláláig (1526) rajongva szerette egymást.

Uralkodó dinasztiák és arisztokrata asszonyok történetei mellett a kiállítás foglalkozik a családja előre jutását mindenekelőtt ambicionáló polgárnővel, a korabeli társadalmi és öltözködési normákat felrúgó múzsával, a holokauszt árnyékában igent mondó arával, vagy az online társkereső oldalon párját megtaláló asszonnyal. S még sok izgalmas és tanulságos női sorssal.

A bemutatott tárgyak, ruhák igen nagy részét elkötelezett és lelkes embereknek köszönhetjük. A közösségi felajánlásoknak köszönhetően válik igazán egyedivé és különlegessé ez tárlat, hisz a történelmi személyek mellett megjelennek a jelenkor emberei és az ő történeteik is.

A világban az elmúlt 500 évben szinte minden megváltozott. 500 éve is voltak menyasszonyok, és ma is vannak. A kérdés az, hogy vajon miben egyezik a menyasszony és a nő szerepéről alkotott képünk, miben más, hogyan gondolkodtak róla a múltban és hogyan állunk hozzá most, mi minden befolyásolta ezt a viszonyulást időben, térben és egy adott helyzetben? A válaszokat közösen kutatjuk, de biztosan mindenki magában találja meg a sajátját.

A Magyar Menyasszony ötletgazdája és kurátora dr. Simonovics Ildikó divattörténész.

Menyasszonyi ruhák, esküvői szokások könyvben

 Az ötszáz év esküvőtörténetén végig kalauzoló Magyar Menyasszony kiállításhoz kapcsolódóan megjelenő tanulmánykötetünk sokféle szempontból, több tudományterület kiváló kutatóinak segítségével járja körbe ezt a sokrétű és izgalmas témát.

A kötet első részében a házasodási hagyományok és szabályok témakörében olvashatnak arról, hogy századokkal ezelőtt és a közelmúltban mit viseltek, mit fogyasztottak erdélyi főurak és felvidéki munkások. Hogyan koreografálódott az ünnepi eseménysor, ha katonatiszt volt a vőlegény, ha zsidó a menyasszony vagy özvegy, mit jelentett a nászéjszaka a tanult polgárlánynak és az álszemérem áldozatainak.
A második rész írásai valamilyen okból ismert, fontos, érdekes vagy szívszorító menyasszonytörténeteket mutatnak be: a nagyhercegnőt, a költőfeleséget, a milliomosnőt, az önfeláldozó politikusfeleséget, a dinasztikus küldetést teljesítő királyi hercegnőt, a kitelepített parasztlányt, az imádott, vagy éppen messzire bujdosó színésznőt.
A harmadik rész a menyegzői reprezentációt mutatja be a legrégibb ismert királyi menyasszonyi ruhától a lakodalmi fogásokon és rigmusokon át az ajándékokig, és nem utolsósorban a nagy pillanat megörökítéséig.
Ajánljuk ezt a kötetet a kíváncsi menyasszonyoknak és vőlegényeknek, a meghatott örömszülőknek, a büszke családnak, a nosztalgiázó érdeklődőknek és mindenkinek, aki számára fontos, hogy ötszáz év felhalmozott tudása, hagyománya, írott és tárgyi emlékei ne vesszenek el.

Szerkesztette: Kiss Erika, Orgona Angelika és Simonovics Ildikó
A 648 oldalas kötet a Múzeum boltjában megvásárolható, és a Líra könyvesboltjaiban és online.