A képzőművészet gyógyító ereje

2022. 25. 08., 1:26pm
A magyar gyökerekkel büszkélkedő, Buffalóban élő orvos-házaspár Mechtler László és Mechtler Katalin

 

by Szendi Horváth Éva

Mechtler Katalin és a BuBu program részvevői

A magyar gyökerekkel büszkélkedő, Buffalóban élő orvos-házaspár Mechtler László és Mechtler Katalin, Magyarországon egyedülálló módon támogatja a fiatal orvosokat és a kortárs képzőművészetet.

Barakonyi Zsolt: Az örömök kertje

Mechtler Katalin művészeti missziója, a BuBu – Buffaló+Budapest - Program keretében a budapesti MiND Klinikán a közelmúltban leplezték le a neves kortárs festőművész, Barakonyi Zsombor Az örömök kertje című festményét.

Mechtler professzor az MRI előtt

Dr. Mechtler László Ausztráliában született és az Egyesült Államokban nőtt fel. Orvosi diplomáját 1984-ben a budapesti Semmelweis Egyetemen magyar nyelvenszerezte meg. A származásán túl ez a tény egy életre meghatározta Magyarország melletti elköteleződését. Mechtler professzor a buffalói Dent Neurológiai Intézet orvos-igazgatója, a Roswell Park neuro-onkológiai vezetője, a buffalói New York-i Állami Egyetem neurológiai professzora, a budapesti MiND Klinika egyik tulajdonosa. Hosszú évtizedek óta jelentős mértékben támogatja a magyar orvosokat azáltal, hogy Buffalóba térítésmentes tanulmányutakat szervez számukra. Az általa vezetett klinikán a kollégái megismerkedhetnek a legmodernebb amerikai egészségügyi módszerekkel, eljárásokkal, eszközökkel, gondolkodás móddal és hazatérve Magyarországra itthon tudják a tapasztalataikat kamatoztatni.

Mechtler professzor családja a művészetek lelkes rajongója és aktív pártfogója. Három gyermeke közül Júlia már több mint egy évtizede a híres New York-i David Zwirner Galéria vezetője. Felesége, Katalin éveken keresztül a buffalói Hallwalls Contemporary Art Center testületi tagja volt.

Az amerikai művészeti világban Mechtler Katalin rengeteg kapcsolatra és tapasztalatra tett szert. Mindezek arra inspirálták, hogy a kortárs képzőművészet támogatása céljából életre hívja a BuBu - Buffaló+Budapest - Programot. A Program 2018 óta köti össze a budapesti és a buffalói képzőművészeti alkotó közösségeket. Aktív szakmai kapcsolatot teremt, szellemileg és anyagilag is támogatja az egyéni és kollektív alkotások létrejöttét, bemutatkozását. Buffalói otthonukban Mechtler Katalin és a férje rendszeresen látnak vendégül magyar alkotókat, ahonnan a művészek életre szóló élményekkel és fontos szakmai kapcsolatokkal térnek haza.

A BuBu Programban eddig nyolc magyar képzőművész vett részt, többek között Barabás Zsófi, Nemes Márton, Bodoni Zsolt festőművészek. Vendégül látták azt a Keresztes Zsófiát is, akinek Az álmok után: merek dacolni a károkkal című kiállítása az idei Velencei Biennálén látható. A BuBu nemcsak a magyar, de az amerikai alkotókat is támogatja. A program keretében, magyarországi tanulmányúton, eddig az amerikai Sarah Fonzi szobrász, Pam Glick festő és Jacob Kassay vett részt. 

A Mechtler házaspár számára életre szóló misszió a művészetek, a művészek támogatása, ezért rendszeresen vásárolnak is képzőművészeti alkotásokat. Az évek során jelentős gyűjteményre tettek szert, mely egyre csak gyarapodik. Az otthonuk, a buffalói Dent Neurológiai Intézet és a budapesti MiND Klinika falait is kortárs festők alkotásai díszítik. A műveket Mechtler Katalin és férje személyesen válogatja ki, hisz’ figyelembe veszik az intézmények gyógyító funkcióját is. Ezen szempontok alapján kerültek a MiND Klinika tereibe Gerhes Gábor, Kucsora Márta, Haragos Péter és Victor Vasarely alkotásai.

Művészetpártolás a MiND Klinikán  

A minap a Lövőház utca 39-ben Barakonyi Zsombor festőművész alkotásának leleplezésére került sor.

Barakonyi Zsombor festőművész / Fotó: Béres Márton /

Dr. Schwab Richárd a MiND Klinika egyik alapítója az eseményen kiemelte: Engem valósággal lenyűgöz Mechtler László és Katalin munkája és hatalmas energiája: nemcsak összekapcsolják a magyar és amerikai orvosokat, valamint a budapesti és buffalói képzőművészeket, hanem egyesítik tudásukat, tapasztalataikat és eredményeiket is. Mechtler Katalin BuBu Programja példaértékű, melynek eredményeképp a betegek is valódi, szoros kapcsolatba kerülnek hiteles képzőművészeti alkotásokkal. Úgy gondolom, hogy egy klinikán nagyon fontos a támogató, barátságos légkör - ami a MiND-ban a festményeknek is köszönhető. Én teljes szívemből hiszek a művészet gyógyító erejében.

Barakonyi Zsombor festőművész 2019-ben töltött el néhány hetet a Mechtler házaspárnál, Buffalóban. A látogatás alkalmával a magyar alkotónak nemcsak az amerikai művészeti világ rejtelmeiben volt alkalma elmerülni, hanem a buffaloi Dent Neurológiai Intézet személyre szóló orvoslással kapcsolatos misszióját is megismerte. Amikor később — a buffalói Dent mintájára — a budapesti MiND Klinika megnyitotta kapuit, Barakonyi Zsombor és családja a személyes ismeretség révén is ide fordult egészségügyi problémáival, ahol rendkívül jó tapasztalatokra tettek szert. A művészt emiatt is nagy örömmel tölti el, mert Az örömök kertje című festményét választották ki, hogy a MiND Klinika váróterét díszítse, atmoszféráját emelje és fennen hirdesse a képzőművészet gyógyító erejét.