A kegyetlen valóság

2019. 01. 12., 4:00pm
Az első világháború lezárásának századik évfordulója alkalmából a Peter Jackson, A Gyűrűk Ura trilógia Oscar-díjas rendezője a rangos BFI London Film Festivalon mutatta be új dokumentumfilmjét

Az első világháború lezárásának századik évfordulója alkalmából a Peter Jackson, A Gyűrűk Ura trilógia Oscar-díjas rendezője a rangos BFI London Film Festival keretében mutatta be lélegzetelállító új dokumentumfilmjét.

Az Akik már nem öregszernek meg című alkotásban  a Nagy Háborút oly módon vitte vászonra mint korábban még senki más. Jackson és stábja a száz évnél is régebbi archív felvételeket a legmodernebb technológiai megoldásokkal restaurálta, és, utólagosan, egy részüket még színessé is varázsolta. Ezáltal szinte életre kelnek a vásznon azok az emberek, akik a legszemléletesebben tudják elmesélni a történteket: maguk a katonák, akik testközelből tapasztalták meg a háború tragédiáját.

Magyar feliratos előzetes: https://youtu.be/5eZ_dClp55E

Az első világháború iránti személyes érdeklődése okán Peter Jackson exkluzív hozzáférést kapott a BBC és a Brit Birodalmi Hadtörténeti Múzeum archívumaihoz, ahol több mint 600 órányi felvételből válogatta össze a film anyagát.

A csapatok mozgása során, illetve a harctéren rögzített némafilm-felvételek mellett hangszalagra rögzített korabeli beszámolókat felhasználó dokumentumfilm eddig sosem látott közelségből mutatja be a frontvonalban zajló háborús mindennapok kegyetlen valóságát. A filmben feltárul, hogy a katonák hogyan ettek, ittak, aludtak, miként kötöttek barátságokat, és mivel töltötték a lövészárkokban a csaták közötti időszakokat. Mindemellett megismerhető konfliktushoz való viszonyulásuk is.

Jackson és csapata speciális képalkotási és retusálási technológiákat felhasználva elérte, hogy a száz éve készített felvételek közel olyan minőségben jelennek meg a mozivásznon, mintha csak tegnap vették volna fel őket. A fekete-fehér felvételek színessé alakítása pedig a Nagy Háborúról eddig kevéssé ismert részleteket tár fel a nézők számára.

A régmúlt eseményeit új megvilágításba helyező dokumentumfilm londoni világpremierjén a rendező elmondta: a film készítése során arra törekedett, hogy „hangot adjon” a háborúban szolgált katonáknak. Feltárja a veteránok egykori félelmeit és reményeit, valamint bemutassa, miként változtatta meg egy teljes generáció sorsát a világtörténelem első globális konfliktusa.

A maga nemében egyedülálló dokumentumfilm december 5-től érkezik a hazai mozikba.