A kapszulás kávéfőzőt is ki kell tisztítani!

2023. 08. 05., 11:07am
A kávégépet takarítani kell, még akkor is, ha kapszulás.

 

Ha hirtelen keserű lesz a kávé, ha elvesztette a gyümölcsös ízeket, ha nehezen folyik le, ha zavaros, zaccos az ital, ez mind azt jelenti, hogy nem úszunk meg egy jó kis pucolást.

A jó hír, hogy mire végzünk vele, sokkal jobb ízű lesz a kávé! Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.

Lonkai Márton és Juhász Bálint

A kávégép koszolódását jellemzően két dolog okozhatja

- Egyrészt a vízkő, ezért javasoljuk mindig, hogy ha lehet, ne csapvizet használjunk! Egy egyszerű szűrőkancsó óriási ízbeli változásokat tud okozni, nem csak a kávéban, de a teában, leveseknél is egyaránt. Másrészt a kapszulából és a kávéból kioldódó dolgok. A kávé olaj hajlamos feltapadni, és idővel beavasodni - ettől lesz keserű az italunk - és óhatatlanul mindig maradni fog egy kis zacc a gépben, ami letapadhat - kezdte Lonkai Márton, a Steamhouse kávékapszulák egyik megálmodója.

Szerencsére mindkét problémát azonos módon lehet orvosolni

- Át kell mosni a kávéfőzőt minden kávé után, és legalább havonta egyszer (vagy amikor látványosan érződik/rosszabb lesz a kávé) valamilyen tisztítószerrel is. Nagyon fontos, hogy minden kávékészítés előtt és után egy kis vizet "üresen" azaz kapszula nélkül átküldjünk a gépen. A kávé után közvetlen a kicsorgó víz eleje zavaros, zaccos lesz, ha ez nincs kitisztítva, ez mind a következő kávéba menne (és nyilván nem tenne jót a kávé ízének). Készítés előtt azért érdemes ugyanígy egy kis vizet átengedni, hogy felmelegedjen a rendszer, és az esetleg még benne maradt szennyeződések kijöjjenek - részletezte Juhász Bálint.

- Ezzel együtt érdemes legalább havonta (vagy ha sok kávét iszunk, hetente) vízkőteleníteni is. Minden gyártónak van saját maga által ajánlott és jónak tartott tisztító folyadék/tablettás megoldása, ami segít a gondon. Azonban, ha nincs kéznél ilyen (vagy csak nem szeretnénk hosszú távon még egyszer elkölteni a gép árát), a legegyszerűbb patikai vagy közértben kapható kristályos citromsav (50 g-os zacskóban porként árulják) is megteszi. Ugyanis forró vízben feloldva nagyszerűen oldja a zsíros letapadt szennyeződéseket és a vízkövet is. Egyszerűen szórjunk két csapott kiskanálnyi citromsavat a gép tartályába, töltsük tele vízzel a tartályt, majd mossuk át vele a gépet, amíg kifogy a tartály. Ha teljesen kifogyott, mossuk el a víztartályt, majd egy teli víztartállyal (most már citromsav nélkül) mossuk át újra a gépet (nyomogassuk addig a gombot, amíg kiürül a víztartály) - mondta Lonkai Márton.

A folyamat végén jutalmazzuk magunkat egy kávéval, ami minden bizonnyal sokkal, de sokkal finomabb lesz, mint a takarítás előtti. Ha ezt havonta elvégezzük, azzal nem csak a kávénk lesz mindig finom, de a gépünket is védjük, hogy hosszú ideig dolgozzon nekünk!

További információ: https://steamhouse.hu/

Milyen vízzel főzzük a kávét?

A csészében található kávé átlagosan 98%-a víz, csak a többi rész a kávéból kioldódott csoda, amitől kávé lesz a kávé. Az arányokból látható, hogy ha javítani nem is, a 98% elég sokat tud rontani a fennmaradó 2%-on.

Bármilyen jó is a kávé alapanyag, a nem megfelelő vízzel rossz lesz az ital!

Mitől lesz megfelelő? A kérdésre az egyszerűsített válasz, az alacsony ásványianyag tartalom.

- Amit egy ásványvízben keresünk (sok oldott ásványi anyag, amik a testünk működéséhez szükségesek, mint a kalcium, magnézium, karbonátok, stb.) pontosan azok rontják el a kávé élményét. Minél magasabb a víz ásványianyag tartalma, annál “erősebb”, jellegzetesebb íze lesz a víznek, ami befolyásolja a kávé ízét, ráadásul egy telített oldatba sokkal kevésbé tud már bármi kioldódni a kávéból - kezdte Lonkai Márton

A szűretlen csapvíz a legrosszabb választás a kávéhoz!

- A fenti anyagokon túl a csapvízben sok egyéb anyag is van, amitől csapvíz lesz (fertőtlenítéshez használt anyagok, a csőhálózatból kioldott anyagok, stb.). Ráadásul a kemény (magas ásványianyag tartalmú) víz elősegíti a vízkő képződését, így nem csak a kávéból nem lehet kihozni a maximumot, de az eszközök is hamarabb tönkre mennek, több karbantartást igényelnek - mondta Juhász Bálint.

Megoldás: a tisztított (szűrt) víz!

- A legegyszerűbb és a Steamhouse által leginkább (az otthoni használatra) javasolt megoldás egy vízszűrő kancsó beszerzése. Szintén nem elhanyagolható, hogy létezik olyan szűrőpatron, ami az ólomszennyeződést is eltávolítja a csapvízből, így (főleg a régebbi építésű házban élőknek) ívóvízként is javasolt szűrt vizet használni. Ráadásul minden vízszűrési módszer közül ez a legolcsóbb és legegyszerűbb. És nincs szükség a műanyag palackokra soha többet - részletezte Lonkai Márton.

Jobb kávé, hosszabb élettartamú kávégépek!