A jövőért

2023. 20. 11., 2:57pm
A minap a Müpában a Fesztivál Akadémia Budapest nemzetközi sajtótájékoztatót tartott

 

by Szendi Horváth Éva

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás 

A Fesztivál Akadémia Budapestet (FAB) kilenc éve hívta életre Kokas Katalin és Kelemen Barnabás azzal a céllal, hogy a magyar fővárosban egy nemzetközi rangú eseménysorozatot, egy valódi élő műhelyt, fesztivált és mesterkurzusokat hozzanak létre. A FAB keretében nyáron évről-évre a világ legjelentősebb komolyzenei sztárjai költöznek be Budapestre. Egyszeri és egyedi formációkban lépnek fel a főváros legszebb helyszínein, vállalva, hogy foglalkoznak a kurzusokon résztvevő diákokkal is. A FAB rendkívüli szakmai minőségét mutatja, hogy a nemzetközi szakma a világ legjelentősebb zenei eseményei között (Luzern-, Verbier, Salzburg) jegyzi.

„A résztvevők a szélrózsa minden irányába (30 ország) viszik hazánk jó hírét, ezzel a Fesztivál Akadémia Budapest a világ leghíresebb szólistái révén országunk kulturális nagykövete is egyben.” (Kelemen Barnabás)

A Fesztivál Akadémia Budapest szakmai minőségét és országos volumenét az a példaértékű összefogás teszi lehetővé, hogy a jövő nemzedékek és a magyar zenekultúra érdekében a FAB mintegy 70 művésze összeadja tudását, idejét, lehetőségeit, kapcsolatait.

A FAB Ensemble ötlete a covid járvány megszorításai miatt született és nőtt ki egy remek közösséggé. Nincs még egy olyan egyesület, vagy klasszikus zenei összefogás, ahol lényegében valamennyi magyar szólista egy ügyért összeállt volna.

FAB Országjáró Mesterkurzusok

2022 óta Magyarország vezető művészeitől és pedagógusaitól mintegy 450 diák kapott egyéni órát, 130 tanár vett részt 5 pontos és 127 tanár 30 pontos akkreditált továbbképzésben.

A fesztivál alapítói összefogva a hazai művészvilágot tanítanak hazánkban és a határon túli magyarlakta területeken egész tanévben. Egyéni órákkal jutnak el a diákokhoz és a tanárokhoz, ezáltal közvetlen művészi inspirációkkal mély szakmai és emberi kapcsolatokat építenek.

„Országjárásaink keretében a diákokat lakóhelyükön, saját városaikban, intézményükben hallgatjuk meg, mellyel felmérhetjük a diákság és tanárság szintjét, felmérhetjük, mely helyszínen milyen készségeket kell fejleszteni és milyen pontokon kell támogatást nyújtanunk az adott intézmény tanárainak, diákjainak a folyamatos fejlődéshez.” (Kokas Katalin)

„Hisszük, hogy ezzel a példátlan összefogással az alapfokú oktatás és a diákok körében sorsfordító változásokat tudunk generálni.” (Kelemen Barnabás)

FAB Competitions

A FAB rendszerében három verseny szervesen épül egymásra. Célja, hogy egyre több fiatal tehetség mérettethesse meg magát nemzetközi versenyeken és építhessen kapcsolatokat. A Halász Ferenc Országos Tehetségkutató a legkisebbeknek szól, akár már 6 éves kortól. A Hubay Jenő Nemzetközi Hegedűverseny kilenc közép-kelet-európai ország versenye 22 éves korig. A döntősök automatikusan meghívást kapnak a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyre, amely három fordulós nagy versenyanyaggal az egész világra kiterjed és 10.000 Euro összdíjazással jár.

„Versenypártiak vagyunk, mert hisszük, hogy a gyerekek a legjobban egymást tudják inspirálni, és hogy a tanároknak is inspirációt jelent a felkészítési időszak. A későbbi pálya szempontjából meghatározó lehet, hogy a tehetséges gyermek minél fiatalabb korban már tudja magát másokhoz is mérni. Mindig odafigyelünk arra, hogy a versenyeken rangos professzorok szerepeljenek a zsűriben, akik később a továbbtanulásban is a fiatalok segítségére lehetnek.” (Kokas Katalin és Kelemen Barnabás)

II. Hubay Jenő Nemzetközi Hegedűverseny

A idén 2023. november 17-19. között Budapesten a Ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskola dísztermében rendezik meg a Hubay Jenő Nemzetközi Hegedűversenyt összesen 35 tehetséges versenyzővel, 4 korcsoportban A verseny fordulói nyilvánosan látogathatók. A megmérettetésre a Magyarországgal szomszédos országokból, valamint a Visegrádi Négyek országaiból jelentkezhettek a fiatalok.

A zsűriben a térség valamennyi országából helyet kapott egy rangos hegedűművész, vagy hegedűtanár. Magyarországot Perényi Eszter, a Zeneakadémia professor emeritusa képviseli, a zsűri elnöki tisztét idén Maxim Rysanov, világhírű brácsaművész és karmester tölti be.

A zsűri tagjai: Bartłomiej Tełewiak [POL], Jozef Kopelman [SVK], Maria Spengler-Markovic [SRB], Ziga Brank [SVN], Goran Koncar [HRV], Perényi Eszter [HUN], Prof. MgA. František Novotný [CZE], Vlad Raceu [ROU], Anke Schittenhelm [AUT]

Winterfest

2024-ben a Fesztivál Akadémia Budapest első alkalommal hirdeti meg a FAB Winterfestet. Az eseményrere 2024. február 2-4. között kerül sor Lillafüreden, Magyarország egyik legimpozánsabb helyszínén. A háromnapos téli minifesztivál erre a mesebeli helyszínre igazi unikumként 25 művésszel, naponta 3 szalonkoncerttel és egy-egy esti hangversennyel visz fényt a téli napokba. A Palotaszálló egész hétre fogadja a kikapcsolódni vágyókat, de akár egy-egy koncertre is lehet érkezni.

Summerfest

A 2024. évi FAB Summerfest programjai közül három kiemelt esemény már elérhető a közönség számára. A július 14-i Nyitónapon a Kolozsvári Állami Magyar Színház produkciója, az Ifjú Barbárok érkezik Budapestre, a Magyar Zene Házába. A nemzetközi hírű előadás Bartók Béla és Kodály Zoltán barátságáról szól Vecsei H. Miklós szövege alapján ifj. Vidnyánszky Attila rendezte.

Július 15-én a Dohány utcai Zsinagógával stratégia partnerségben valósul meg a Holokauszt emlékkoncert, amelyen olyan hegedűművészek lépnek fel, mint Shlomo Mintz, Dora Schwartzberg, Vilde Frang, Dmitry Sitkovetsky, Alissa Margulis és a fesztivál alapítói, Kokas Katalin és Kelemen Barnabás, közreműködik a zsinagóga főkántora, Fekete László és az Anima Musicae Kamarazenekar.

Kelemen Barnabás

Július 21-én a FAB Zárónapján Nicolas Alstaedt, Baráti Kristóf, Bogányi Bence, Clara Dent-Bogányi, Kokas Dóra, valamint Kokas Katalin, Kelemen Barnabás és a nyári fesztivál további meghívott művészeinek közreműködésével elhangzanak olyan emblematikus művek, mint Haydn: Sinfonia Concertante, Csajkovszkij: Rokokó variációk, Mendelssohn: e-moll hegedűverseny, R. Strauss: Metamorfózisok. A nyári programsorozat további eseményei folyamatosan kerülnek ki a fesztivál online felületeire.

Kurtág-kurzus

"Kurtágot egy naiv riporter egyszer arról kérdezte, miért szán ilyen sok időt tanításra, nem marad-e így kevesebb a komponálásra? Kurtág azt válaszolta: számára nem létezik külön tanítás és komponálás. Nemcsak ihletet meríthet a tanításból, a zenészekkel való foglalkozás, az elemzés ugyanannak a tevékenységnek alig-alig más oldala. Voltaképpen az együtt gondolkodás, az érzések, érzetek közös felfedezése az a munka, amit Kurtág Györggyel el lehet végezni. Nem véletlen, hogy már koncertező, gyakran világhírű művészek keresik fel, hogy foglalkozzon velük." (Mácsai János)

A Bartók vonósnégyeseiről szóló Kurtág-kurzus 12. részére várják a résztvevőket a fesztivál folyamán. Az intenzív háromórás, kétnyelvű (magyar és angol) programra számos országból érkezik a szakmai közönség, de az érdeklődőket is szívesen látják a BMC és a Fesztiválakadémia kortárs zenei napján.

Fesztivál Akadémia Budapest 2023/2024

Fővédnök: Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki egyházkerületének püspöke Művészeti vezetők:

Kokas Katalin Liszt Ferenc díjas hegedű- és brácsaművész, érdemes művész

Kelemen Barnabás Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész

A Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) éves programsorozata komplexen fejleszti a magyar zenei kultúrát és vonja be azt a nemzetközi vérkeringésbe.

A Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) struktúrája:

2023. Hubay Jenő Nemzetközi Hegedűverseny 2023. november 17-19.

2024. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny 2024. július 4-14.

Országjáró Mesterkurzus – egész tanévben

Halász Ferenc Tehetségkutató 2024. április 12-től

2024. Winterfest 2024. február 2-4.

2024. Summerfest 2024. július 14-21.

Partnerek és helyszínek:

Zeneakadémia, BMC, Magyar Zene Háza, Régi Zeneakadémia, Ádám Jenő Zeneiskola

Egyházi helyszínek: Hold utcai Református Templom, Jézus Szíve Jezsuita Templom, Rumbach zsinagóga, Dohány utcai Zsinagóga

Múzeumok: Szépművészeti Múzeum, Magyar Nemzeti Múzeum, Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont, Terror Háza

Könyvtárak: ELTE Levéltár Központi Könyvtára, Országos Idegennyelvű Könyvtár, Széchenyi Könyvtár, BME Könyvtára és a Zeneakadémia könyvtára.

Különleges helyszínek: Széchenyi Fürdő, Európa Hajó, Margitsziget, Kristály Színtér, Városliget, Millenium Háza, LUMEN Kávézó, MIXÁT, Auguszt Cukrászda