A jövő varázslatos világa

2022. 18. 03., 3:44pm
A régió legnagyobb robotkiállítása: WORLD OF ROBOTS

 

A robotika, mint tudomány és technológia a 21 század kiemelkedő fontosságú projektje, amely utánozván az emberi feladatokat, mindennapi életünk elválaszthatatlan része. A felnőtt generáció egy részének szinte elképzelhetetlen, hogy néhány éven belül, akár az otthonunkban is megjelenhetnek a robotok. Ezzel szemben a fiatalok egy cseppet sem lepődnek meg, ha a telefonvonal túlsó végén éppenséggel egy robot köszönti őket.

A World of Robots, mint a régió legsokrétűbb kiállítása az európai turné állomásaként először Budapestre látogatott, hogy lenyűgözze a magyar közönséget. Három hónapig lesz látható az Etele Pláza rendezvényközpontjában.

 

Etele az okos pláza

A kiállítóhely nem véletlen, a néhány hónapja megnyílt, legújabb pláza már sokat tud, igazi okos pláza. A bevásárlóközpont 55 ezer négyzetméteren, közel 150 üzlettel, modern, környezetbarát épületben várja vásárlóit, látogatóit. A ház bejáratainál és a belső közösségi terekben interaktív LED falakon információk és reklámok futnak, az évszaknak megfelelő háttérképpel.

A pláza applikációját letöltve minden információt megkap a látogató. Nézzük a parkolást:1300 parkolóhely van, és az elektromos autók töltése is lehetséges.

Az appból megtudhatjuk az üzletek, éttermek helyét, nyitva tartását. A lemerülő telefonokra gondolva a Gasztro Placc területén és teraszán elhelyezett bútorokban beépített mobiltöltők találhatóak. Az épületben továbbá számos USB csatlakozóval ellátott padon ülhetünk.

A legkisebbeknek digitális játszószőnyeg készült, ami tulajdonképpen egy érintőképernyős, padlóba integrált, interaktív játszófelület.

A jövőbe tekintve a látássérülteket a számukra kifejlesztett okos bot fogja segíteni a plázán belül.

Az infópontnál a folyosón egy közkedvelt cuki robot fogadja a látogatókat, ő Pepper. Lehet magyarul beszélgetni vele, igazi informátor.

A kiállítás részeként láthatóak a legújabb fejlesztésű humanoid robotok, nagy értékű – kipróbálható - robot játékok,

transzformerek,

irányítható focilabda, rakodó tank robot, rajzoló robotkarok, 3D nyomtatók. Valamint eredeti filmes relikviák, mint például a

Vasember, az R2D2, a Terminator, a C3PO. Ezen felül több méteres - nagy játékfilmes koncepció robotok, robot állatok, és a digitális kultúrához köthető kiemelkedő újítások.

Sőt még egy Mars járó koncepció robot is bemutatásra kerül. Egy időfalon bemutatjuk, hogy honnan hová fejlődtek a robotok és azt is megnézhetjük, hogy miben jobb egy robot és miben egy ember.

Az ipari robotikát a KUKA és FANUC cégek robotkarjai képviselik. A gyerekek nagy kedvence pedig egyértelműen KOKO a UNITREE cég lenyűgöző tudású robotkutyája lesz, aki elképesztő mutatványokra képes.

Robot tűzszerész és robot munkások

A Magyar Honvédség jóvoltából pedig egy igazán lenyűgöző robot kerül kiállításra, amellyel a tűzszerészek dolgoznak. Ezekkel a technikai vívmányokkal kerestetik meg, majd később szereltetik szét az éles bombákat.

Azzal mindenki egyetért, hogy rengeteg ipari területen szükség van a robotokra, amelyek megkönnyítik gyártás folyamatait. És persze abban is, hogy ezeket a technikai vívmányokat küldjük be például fertőtleníteni egy szobát, vagy megkeresni egy bombát, de tényleg egy robottal szeretnénk találkozni egy étteremben? Valóban egy robottól szeretném megtudni, hogy mikor megy a repülőm? Örülnénk, ha a liftben egy „robi” segítene eligazodni? Tényleg néhány éven belül a mindennapjaink része lesz egy robot? Ezekre és megannyi más kérdésre is választ ad a fantasztikus World of Robots kiállítás.

A robotika három alaptörvénye

A világhírű sci-fi-író, Isaac Asimov írta le a törvényeket. A történeteiben szereplő robotok ezeket a szabályokat követik. 

1. A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen.
 
2. A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak, kivéve, ha ezek az utasítások az első törvény előírásaiba ütköznének.
 
3. A robot tartozik saját védelméről gondoskodni, amennyiben ez nem ütközik az első vagy a második törvény előírásaiba.

Kihagyhatatlan élmény, felüdítő szórakozás a család minden tagja számára. A kiállításra látogató diákok és diákcsoportok pedig átfogó képet kapnak a 21. század átfogó digitális, és robotikai K+F fejlesztésekről ahol a Budapesti Műszaki Egyetem és Pázmány Egyetemek fejlesztései is bemutatkoznak.

A nagy érdeklődésre való tekintettel, és a limitált beengedés végett, javasoljuk, a  www.jegy.hu oldalon váltsák meg előre belépőjegyeiket.

A kiállítás helyszínén jegypénztár működik.