A jövő rajtunk múlik!

2019. 08. 04., 5:30pm
Hét kontinens, húsz ország keres megoldást az etikus és felelősségteljes divat kérdéseire – színes kavalkád a Globális Fenntarthatósági Divathéten

Hét kontinens, húsz ország keres megoldást az etikus és felelősségteljes divat kérdéseire – színes kavalkád a Globális Fenntarthatósági Divathéten

Idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre a már nemzetközileg elismert esemény, a Globális Fenntarthatósági Divathét - Global Sustainable Fashion Week (#GSFW).

A rendezvénysorozat – amelynek programjában divatbemutatók, panel  beszélgetések, konferenciák és egyéb kísérőprogramok is helyet kaptak – 2019. április 8. és 11. között kerül megrendezésre. Fő témája a határokon átívelő fenntarthatósági szempontok szerinti kreatív és innovatív tervezés, gyártás, társadalmi felelősségvállalás és a tudatos öko divat helye és feladatai jelen korunkban.

A GSFW eseménysorozatot ma már nem szükséges bemutatni a fenntartható divat világában jártas szereplőknek. A Nemzeti Divat Liga Magyarország Egyesület elnökének, Mányiné Dr. Walek Gabriellának négy évvel ezelőtti kezdeményezése már a kezdetekkor csaknem 15 ország képviselőit vonzotta, 2019-re pedig az egyik legismertebb divateseménynek számít. 

„- A GSFW leginkább azért tekinthető egyedi és szükséges kezdeményezésnek, mert a nemzetközi összefogás és együttműködés a legfőbb erősségünk. A világ minden részéről érkeznek és szerepelnek divattervezők és előadók, egy igazi színes kavalkád jellemzi az eseményt. A globalitást mutatja az a tény is, hogy egy nemzetközi csapattal dolgozunk, egybeolvasztva a különböző kultúrákat, ötvözve az eltérő ismereteket, gondolatokat egy jó ügy és közös cél, a fenntartható, etikus divat érdekében” – nyilatkozta a főszervező, Mányiné Dr. Walek Gabriella.

A Nemzeti Divat Liga Magyarország Egyesület (NDL) szeretné a kreatív és innovatív tervezés, gyártás mellett a hagyomány és értékmegőrzésre, a fenntarthatósági szempontokra, valamint a megfelelő szociális és etikus hozzáállás szükségességére felhívni a figyelmet a divatiparban.  Támogatni kívánja azokat a tervezőket, gyártókat, szakembereket, akik ilyen koncepciókkal dolgoznak.

Ez komoly kihívást és társadalmi felelősségvállalást is jelent, amelyhez hasonlóan gondolkodó partnerek, szponzorok együttműködése szükséges, hogy tervezett programjaikat megvalósíthassák és közös, globális célok érdekében együtt dolgozhassanak.

A 4.Globális Fenntarthatósági Divathét nemzetközi konferenciára, a tervezők munkáinak kiállítására, valamint a nemzetközi öko divatbemutatók megrendezésére az Olasz Kulturális Intézetben kerül sor, a második napi konferenciának pedig a BKIK ad otthont. Az Argentin Nagykövetséggel közösen szervezett VIP programként külön is bemutatkozik néhány argentin és dél-amerikai tervező a Tildy Palotában.

A résztvevők inspirációt és ismereteket szerezhetnek a fenntartható divat különböző aspektusairól és eredményeiről. Bemutathatják saját társadalmi felelősségvállalásukat a fenntarthatósághoz kapcsolódva, így szakmai fórumokon, networking eseményeken új együttműködési lehetőségeket találhatnak. Az előadók, tervezők, résztvevők csaknem 20 országból, az összes kontinenst képviselve csatlakoznak GSFW eseményeihez. Fel vonultatják különleges öko kollekcióikat és adnak hangot véleményüknek, gondolataiknak a fenntartható és etikus ruhagyártással, korunk társadalmának extrém fogyasztási szokásaival és annak környezetünkre gyakorolt hatásaival kapcsolatban.

Az idei év kiemelt tervezője és előadója az Emmy-díjas amerikai divattervező, Jeff Garner, aki olyan közéleti személyiségek ruhakölteményeit alkotta, mint Gisele Bündchen, Taylor Swift, Cameron Diaz, Rihanna, Miley Cyrus vagy Sheryl Crow. Mostani divatbemutatóján az ismert hegedű virtuóz Analiza Ching játszik.

A 4. GSFW kifutóin továbbá bemutatják kollekcióikat a kidobásra ítélt kávés zsákokat használó Sylvia Calvo, az „erőszakmentes selyemfeldolgozás atyja” - Georg Andreas Suhr (Cocccon), a 12 naptári hónap inspirálta tervező Jocelyn Chen.

Továbbá a magyar Rózsa Megla (Navona) ramie/hócsalán és kékfestő anyagból tervezett kollekciójával, Naima Nevice Maneno, a Németországban élő tanzániai tervező, szülőhazájának hagyományait követve a divatban, és a Plus Que Ma Vie igen markáns olasz férfiruha márka.

A madridi Fenntartható Divat Szövetség koordinálásával 5 spanyol öko divattervező közös divat show-ban fog bemutatkozni.

A kiállítók között számos hazai és határon túli tehetséges fiatal tervező munkája kapott helyet. A külföldi tervezők mellett bemutatják kreatív, innovatív és ötletes újrahasznosító megoldásaikat. Így a Londonban élő, erdélyi származású Jánosi Matilda (Tildart), a Junior Expo szlovák dobogós győztese, Viola Melinda, a temesvári Csiszár Borbála és számos magyar öko ruha, cipő és ékszertervező, köztük a WORTH EU projekt 5 magyar pályázója, élén az egyik győztessel, Veszprémi Gabriellával. Dél-Amerikát olyan ismert márkák képviselik - többek között - mint  a Bohetnika Mexikóból,  Nhila&Religare Kolumbiából,  Las Polleras de Agus, és By Maqu Peruból és  Francisca Tornero Chiléből.  Ehhez csatlakozik Fehér Anna a magyar ékszertervező, Frida Kahlo ihlette ékszereivel. Érdekes színfoltja lesz a kiállításnak Dávid Botond különleges 1300 db-os népi viselet fotó gyűjteményét bemutató hologramos installációja.

A rendezvény idei mottója „A jövő rajtunk múlik!” A szlogennel arra szeretnék ösztönözni a közönséget, hogy gondolkodjanak tudatosabban fogyasztásukkal kapcsolatban. További témaköreik között szerepel az öko-tudatos alapanyagok és környezetkímélő gyártási technológiák alkalmazása, a körforgásos divat, zéró hulladék és nulla karbon lábnyom, slow fashion.

Érdekes kreációkat láthatunk az újrahasznosítás témakörében, tárgyalják a divatipar hatását a környezetre és a klímaváltozásra, a fenntarthatóság átláthatóságának és mérésének szükségességét, a fogyasztók szerepét a fenntartható divatban, valamint a tisztességes kereskedelem (fair trade) kérdéskörét.

A 4. GSFW konferenciájának és divatbemutatójának néhány érdekes előadója – a teljesség igénye nélkül:

 • Carry Somers– az Egyesül Királyságból, a Fashion Revolution alapítója, a fenntartható divat, emberi jogok és etikus gyártás képviselője
 • Sass Brown, a GSFW tiszteletbeli elnöke, a fenntartható és az etikus divat egyik leg- emblematikusabb alakja
 • Miguel Angel Gardetti – a Center for the Study of Sustainable Luxury és Center for Sustainable Textile alapítója Argentínából
 • Mostafiz Uddin – a fenntarthatósággal kapcsolatos konferenciák egy ismert alakja, a bangladesi textilipar egyik kiemelkedő képviselője
 • Dr Leeann Teal Rutkovsky – nőjogi aktivista, a fenntarthatósági divattervezés innovátora
 • Katherine Soucie – a számos díjat nyert vancouveri művész és designer  ad tippeket fő témaköréről a textilipari hulladék átalakíthatóságáról és felhasználási módjairól
 • Edwina Huang – az öko alapanyagok és a körforgásos divat kiváló szakembere
 • Alice Beyer- Németország, a  Circular Economy Club (Körkörös Gazdasági Klub) egyik mentora
 • British Council programjairól Parvinder Marwaha EU projekt menedzserük fog beszélni
 • Kenny Jackson-Forrest – a Style & Trashion alapítója új könyvét (Trashion Forward) is bemutatja
 • Georg Andreas Suhr – a német German Federal Ecodesign díját Cocccon márkájával elnyerő designer
 • Vittorio Giomo – a GSFW fő tanácsadója, a divat és a klíma változás problémáival foglalkozik

Az esemény programja: http://gsfashionweek.com/program/

További információk a #GSFW-ről a www.gsfashionweek.com és a GSFW alapítójáról és szervezőjéről: www.divatliga.hu honlapon találhatók

JEGYEK A 2 NAPOS KONFERENCIÁRA ÉS A FASHION SHOW-RA: https://cooltix.hu/event/5c7419ec4dc3cd001a3b8b3f

A 4th#GSFW fő támogatói: Mellow Mood Hotels (kiemelt hoteltámogató), VOSZ (Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége), BKIK, Olasz Kulturális Intézet, Spanyol Nagykövetség, Argentin  Nagykövetség, KAVOSZ, Pannonia Nyomda, Figura Dekor Kft, Vösslauer, Hungaria Pezsgő, O&M, Vinoria és Zsadányi Pincészet