A jövő évben is nagy költőnket ünnepeljük

2022. 26. 12., 10:52pm
Idén és jövőre is tart még a Petőfi200 emlékév


Petőfi szülővárosa, Kiskőrös mindig is elkötelezetten ápolta nagy költőnk emlékét, így születésének 200. évfordulójáról is változatos eseményekkel emlékeznek meg.

Petőfi-szilveszter
Kiskőrös a költő születésének bicentenáriumának alkalmából nagyszabású Petőfi - szilveszterre készül. Az ünnepség idén országos jelentőségű lesz, aminek kulturális nagykövete Mikósa Erika, koloratúrszoprán operaénekesnő.
A város vezetése 25 évvel ezelőtt indította el a Petőfi - szilveszter eseményét az Országos Petőfi Sándor Társasággal és a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum vezetésével együtt.

Az eseményen az óév utolsó, valamint az újév első napját nagy költőnk emlékének szentelik. Petőfi szülővárosa e jeles alkalomnak minden évben kiemelt figyelmet szentel, évtizedek óta kulturális programfolyammal készül.

A város evangélikus templomában csak e napon tekinthető meg az az 1823-as anyakönyv, mely Petőfi eredeti keresztelési bejegyzését tartalmazza.

Bánföldi Szilárd színész, a Petőfi200 ideje alatt a költő megszemélyesítője

Idén három napig tartó programfolyam kiemelkedő kulturális eseménye lesz a szilveszteri hangverseny. Miklósa Erika operaénekesnő mellett színpadra lépnek Kiskőrös nemzetközi szinten is elismert komolyzenei művészei, Csővári Csilla operaénekes, valamint Boldoczki Gábor Liszt Ferenc-díjas trombitaművész.

Miklósa Erika és Hollerung Gábor

A koncert egyedülálló zenei élményéhez járul hozzá a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar Hollerung Gábor karmester vezényletével. A zene mellett a tánc is kiemelt szerepet kap, a Badora Dance Company művészei is a közönség elé lépnek.

A koncerthez nagyszabású szilveszteri vacsora is társul, hogy a komolyzene kedvelői a kulináris élvezeteknek is hódolhassanak. A Petőfi-bicentenárium ihlette menüsor a reformkor nagyjainak kedvenc ételeiből áll össze. Itt először kóstolhatja meg a nagyközönség a márciusi ifjak által kedvelt Petőfi-féle kávélikőrt, mely többéves előkészítés után külön erre az alkalomra született meg.

A Petőfi-bicentenárium évében megismételhetetlen élményt kíván nyújtani Kiskőrös azzal, hogy mindenkit hív és vár a háromnapos programfolyamra, melynek részeként a 2023-as év első óráit a város főterén, Petőfi szülőháza előtt tölthetik a résztvevők.

Rendhagyó módon, december 30-án, délutáni kulturális összeállítással, az országban egyedülálló polgármesteri serleges fogadalomtétellel és gasztronómiai különlegességekkel emlékeznek meg Petőfi Sándor születéséről.

Programok:

December 30.

Petőfi Sándor Művelődési Központ
14:00 : “A helység kalapácsa, avagy kétszáz éve köztetek járok” című színpadi mű a Szilveszter Társulat és a Szivárvány Szlovák Táncegyüttes előadásában (1500 Ft)
16:30: Kiállításmegnyitó Kiskőrös várossá nyilvánításának és a Petőfi Sándor Művelődési Központ megnyitásának 50. évfordulója alkalmából
18:00: “A helység kalapácsa, avagy kétszáz éve köztetek járok” című színpadi mű a Szilveszter Társulat és a Szivárvány Szlovák Táncegyüttes előadásában (1500 Ft)

December 31.

12:30 Sorszámozott Petőfi kötetek átadása a költővel azonos napon születettek részére – Petőfi Sándor Művelődési Központ
14:00: „Az idő igaz, S eldönti, ami nem az.” képzőművészeti kiállításmegnyitó – Petőfi Sándor Művelődési Központ
16:00: Szilveszteri hangverseny – Városi Sportcsarnok
Miklósa Erika, a Magyar Szent István Rend kitüntetettje, Prima Primissima díjas koloratúr szoprán, Csővári Csilla operaénekes, Boldoczki Gábor Liszt Ferenc-díjas trombitaművész, a Barta Dóra Dance Company, és a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar Hollerung Gábor karmester vezényletével (6000 Ft)
19:00: Vacsora reformkori nagyjaink kedvenc ételeiből, tombola – Petőfi Sándor Általános Iskola tornacsarnoka
00:00: Himnusz, pezsgőbontás
00:30 Megemlékezés Petőfi Sándor szülőháza előtt
01:30 Újévkezdő áldás, az eredeti keresztelési anyakönyv megtekintése Kecskeméti Pál, evangélikus igazgató lelkész vezetésével – Evangélikus templom
2:00-tól hajnali lakoma, zene, tánc – Petőfi Sándor Általános Iskola tornacsarnoka

Január 1.

11:00 Kiskőrös Város Fúvószenekarának újévi koncertje – Városi Sportcsarnok

A Petőfi-Szilveszter kulturális programjai ingyenesek. A színházi előadásra, a szilveszteri hangversenyre, a vacsorára és az újévi koncertre a Tourinform Irodában lehet elővételben a helyre szóló jegyeket megvásárolni.

Ingyen Petőfi-kötet a gyerekeknek 
Kiskőrösön már hagyománynak számít, hogy a Petőfi Sándorral egy napon született gyerekek Petőfi-kötetet kapnak ajándékba. A korábbi polgármester, Barkóczi Ferenc még 2002-ben, szilveszterkor indította útjára a hagyományt. Ennek értelmében az összes január 1-jén, Magyarországon született egyéves gyermek a Petőfi Sándor összes versei című kötetet kapja Kiskőröstől ajándékba.

Az Ozirisz kiadó gondozásában megjelent könyv sok szempontból különleges: sorszámozott, névre szóló, emléklappal látják el, boltokban nem kapható. A polgármester, Domonyi László idén december 31-én, szombaton 12:30 perckor adja át a köteteket a Petőfi Sándor Művelődési Központban. 
Az ünnepségen Albert József tárogatóművész játszik megzenésített Petőfi-verseket, de a jelenlévők Tóth Péter Lóránt versvándortól, Radnóti- és Pro Cultura Hungarica-díjas versmondótól hallhatnak egy verses összeállítást.  Akik nem tudják személyesen átvenni a könyveket, azok számára múzeum munkatársai postán juttatják majd el őket.

Szintén több évtizedes hagyomány az országos képzőművészeti pályázat, amelyet Kiskőrös Város Önkormányzata, az Országos Petőfi Sándor Társaság és a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum közösen ír ki.
A beérkezett, zsűrizett alkotásokból idén „Az idő igaz, S eldönti, ami nem az.” címmel nyílik időszaki tárlat a múzeumban szilveszterkor Kispálné dr. Lucza Ilona, az OPST elnöke, Dr. Feledy Balázs művészettörténész, művészeti író és Juhász Judit, a Magyar Művészeti Akadémia szóvivőjének közreműködésével.

Versmaraton
A Magyar Kultúra Napja a korábbi évekhez hasonlóan a művelődési központ, a könyvtár, a zeneiskola és a múzeum közös szervezésével valósul meg. 

Tavaszi programok
Emellett jövőre is kiemelt rendezvény lesz a március 15-i esemény, amire a múzeum tematikus foglalkozásokkal, időszaki kiállítással, versszínházi előadással készül. A programok folytatódnak áprilisban is: a Költészet Napja alkalmából például - sok éves hagyományt követve - egész napos versmaratont is rendeznek, ahol Petőfi Sándor összes verse elhangzik majd. Tavaszra pedig egy Petőfi-színező megjelenése is tervben van, Madár Olga illusztrációival.