A hajmeresztő - hajnövesztő és egyéb csacskaságok

2022. 18. 01., 12:06am
Kovári Györgynek kalandos életkezdet jutott, hisz’ akkoriban a családja közelében szaporán potyogtak bombák. A folytatás sem volt épp’ rózsásnak nevezhető.

by Szendi Horváth Éva

Előbb csupán a saját kézzel, a fagyos földből kikapart krumpli, répa került az asztalra, majd a családi ékszerekért becserélt szalonna és miegymás.

Ám egyszer csak minden rossz véget ér és az ambiciózus fiatalember az ötvenes években elvégzi a műegyetemet. Öt éven át szorgalmasan épít vízműveket, utakat, csatornákat, majd a találmányi hivatalban, derűvel tarkított, nyugalmas helyre lel. Hosszú évtizedeken át csak baráti társaságban mesélt azokról a vidám, néha szomorú történetekről, melyek munka közben vele szinte naponta megestek.

Most végre eljött az ideje, hogy Kovári György első kötetes szerzőként is bemutatkozzon. A IAT Kiadónál megjelent Hepehupák című könyve 1944-től a ’90-es évekig kalauzolja el az olvasót. A felidézett történeken keresztül a szerző megmutatja, hogy a kisemberek hogyan tudtak élni és túlélni ebben a korszakban. Ez a mű voltaképpen a „gulyáskommunizmus” és a „legvidámabb barakk” hétköznapi valóságába ad bepillantást.

IAT KIADÓ