A hagyományos COVID-tesztek helyett

2022. 15. 11., 4:51pm
Európában elsőként Magyarországon jelenik meg egy angol kombinált patikai teszt márkacsalád

 

A RapiChek márka egyik gyorstesztje már képes kimutatni, hogy milyen vírussal fertőződtünk meg, influenzával, SARS-CoV-2-vel vagy RSV-vel (Respiratory Syncytial Virus). Sőt, az is kiderül, ha esetleg egyszerre többel is. Kombinált influenza-COVID-19-RSV lakossági gyorstesztet regisztrált az OGYÉI.

Az Egyesült Államokban már régóta a háziorvosi protokoll része egy professzionális influenza gyorsteszt elvégzése. Ám még ott sem léteznek olyan egyszerűen használható, önmintavételes, otthon is alkalmazható gyorsdiagnosztikai eszközök a különböző vírusok differenciált elkülönítésére, mint amilyen mostantól elérhető a hazai patikák kínálatában.

„A WHO szerint az influenza évente 1 milliárd embert érint, a COVID eddig évente átlagosan 240 millió főt fertőzött meg az elmúlt két és fél év során, és várhatóan az újabb vírus variánsok megjelenésével a jövőben is 100 milliós nagyságrendű marad az éves fertőzések száma. A The Lancet szakfolyóirat szerint csak csak az 5 éves kor alatti tartományban 33 millióan fertőződnek meg RSV-vel világszerte, amely esetekből 100.000 körüli a gyermekhalál”, foglalja össze Karvalics Attila, az A-Lab Pharma ügyvezetője az eszközök globális detekciós jelentőségét.  

A fertőzések közötti arányok évről-évre változhatnak itthon is a KSH által közölt NNK adatok szerint. A 2021-es év negyvenedik és az idei év tizenhetedik hete közötti adatok szerint továbbra is az influenza A/B vezette az NNK Nemzeti Influenza Referencia laboratóriuma által is rögzített megbetegedéseket az ÁNTSZ honlapja szerint. Az RSV szintén az élbolyban foglalt helyet, megelőzvén az adenovírusos megbetegedéseket. A Semmelweis Egyetem Klinikai Központ gyermekgyógyász elnöke szerint is tavaly tömeges megbetegedést okozott az RSV.Elsősorban a kisgyermekek számára jelent veszélyt, de nemzetközi szaklapok felhívják már a figyelmet az idősebbek kiemelt veszélyeztettségére.

„Mivel a három fertőzés tünetei között igen jelentős az átfedés, ezért komoly veszélyeket előzhetünk meg azzal, ha kombinált tesztekkel mielőbbi és pontos vírus azonosításra vagyunk képesek. Mert így a kezelés is gyorsan és a megfelelő eszközökkel történhet, és a súlyos szövődmények kialakulása könnyebben megelőzhető”, véli Dr. Várnai Péter, az A-Lab Pharma orvos-szakértője.

Az A-Lab Pharma nemrég elsőként jelent meg majomhimlő kimutatására alkalmas antigén-tesztekkel Magyarországon. Szakértői jelentős innovációnak tartják az új, kombinált tesztek megjelenését, mivel az Influenza és az RSV feltehetően hosszabb távon velünk maradnak, akár egy esetlegesen gyengülő COVID-19 mellett. Azaz ezek az eszközök életmentő segítséget jelenthetnek a veszélyeztetett csoportok és a teljes lakosság számára.