A győztes Szent István napi kenyér 2023

2023. 02. 08., 2:13pm
A remekbe készült kenyér Dunabogdányból érkezett

 

A Magyar Pékszövetség hagyományaihoz híven, idén tizenkettedik alkalommal rendezte meg kenyérversenyét. 2023-ban minden eddiginél több, összesen 85 nevezés érkezett.

Az államalapítás ünnepére készülő Szent István napi kenyér első helyezettjével, az Innovatív kategória győztes termékével és a Sétáló sütemény kategória első díjazottjával a Magyar Ízek Utcájában találkozhat a nagyközönség.

Kiemelt feltétel volt, hogy a Magyar Ízek Utcája 2023. évi témája a HÚS és a PECSENYE, amire az innovatív termékekkel célszerű volt rákapcsolódni.

Ahány kategória, annyi elvárás

A Szent István napi kenyér a verseny legfontosabb kategóriája. Ez esetben a pékmestereknek döntő részben gabonaőrleményből, hagyományos kovászos technológiával kellett elkészíteni a kenyeret, legalább kétféle liszt felhasználásával.

Az Innovatív kenyér kategóriába olyan termékkel lehetett nevezni, amelynél elvárás volt a magyar és különleges alapanyagok felhasználása,és maximum fél kilogramm tömegegységben készüljön. Az innováció formája megjelenhetett az alapanyag használatban, a gyártási technológiában, a megjelenésében és az élettani hatásában.

A Sétáló Sütemények esetében a kreatív, dekoratív megjelenés és a séta közbeni könnyen fogyaszthatóság volt az egyik fő szempont amellett, hogy az érzékszervi tulajdonságok mellett.

A Szent István napi kenyér kategóriájában a legjobbnak idén a Heim Sütöde Bt. Szent István napi Durumkenyerét ítélte a héttagú zsűri. A kenyér megalkotója Heim Endre.

Az Év Innovatív kenyerének a Balmaz Sütöde Kft. Aranymetszés kenyerét választották. Fülep Ádám, a Balmaz Sütöde Kft üzemvezető helyettese ismertette kenyerük történetét.

Sétáló sütemény kategória: Málnás-pisztáciás Pékfagylalt (Szinobor Kft.) Ennek a kategóriának a győztese az idei évben indult először a Magyar Pékszövetség versenyén. A termék elkészítésekor elsősorban a szervezet által kiírt verseny inspirálta az alkotót, Éles Szilárdot.

Ismerjék meg a győztes kenyereket!

A Kenyérverseny nyertes kenyereit minden évben a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg először a nagyközönség. A Pékszövetség célja, hogy a nyertes termékeket országos szinten elérhetővé váljon a fogyasztók számára. Ennek érdekében a Magyar Pékszövetség gyártói felhívást tett közzé, amiben felkéri a sütőipari vállalkozásokat, vegyék fel kínálatukba 2023. Szent István napi kenyerét, illetve Innovatív Kenyerét. Azokkal a pékségekkel, gyártókkal, akik jelentkeznek, a szövetség gyártási szerződést köt, amiben rögzítve van a kenyér gyártására vonatkozó összes előírás (anyagösszetétel, technológia, forma), amit szigorúan be kell tartani.