A gitár színei

2022. 03. 10., 11:12pm
A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon ismét a gitárzene nagyjai mutatkoznak be november 4-6. között.

 

by Szendi Horváth Éva

A nemzetközi hírű fesztivált kilenc évvel ezelőtt Eötvös József gitárművész, a Zeneakadémia egyetemi tanára hívta életre. A hiánypótló programsorozat az idén A gitár színei mottót kapta. A rendezvényen a klasszikus gitár iránt érdeklődő szakmai közönség mellett a hangszer szerelmeseit és annak különböző stílusait megismerni vágyó, zeneszerető érdeklődőket is szeretettel várják.

A Grammy -díjas David Russell

A fesztiválra megérkezika hazai közönség egyik kedvence, a Grammy-díjas David Russell, brit gitárművész, aki szólókoncertet ad és mesterkurzust is tart. A közönség megismerheti a szintén nemzetközi hírű horvát Zoran Dukic különösen érzékeny és színes gitárjátékát. A Montenegrin Gitárduó koncertje a gitárt, mint kamarahangszert helyezi fókuszba és maradandó zenei élményekkel ajándékozza meg a hangszer kedvelőit. Minden művész nyilvános mesterkurzust tart, amelyet a laikus érdeklődők hallgatóként követhetnek, látogathatnak, este pedig koncertekre várják a közönséget!

David Russell személyében egy legenda érkezik Magyarországra! A világhírű gitárművész, a londoni királyi Zeneakadémia tanára, a 2019-es fesztiválon már nagy sikerrel adott koncertet. Számos elismerése és díja közül kiemelésre méltó a Grammy-díj. A kitüntetésben a legjobb klasszikus zenei szólistaként, az AireLatino című lemezével részesült. Russell számos egyetem díszdoktora, 2018-ban pedig ünnepélyes keretek között bekerült az Amerikai Gitár Alapítvány (Guitar Foundation of Amerika) hírességek csarnokába.

A fesztiválon Zoran Dukic gitárjátékának egyedülálló kifejezőerejét és híres költőiségét is megismerheti a hazai közönség. A zágrábi születésű Dukic az egyetlen gitárművész, aki megnyerte mindkét „Andrés Segovia" versenyt Granadában és Palma de Mallorcán, valamint az „F. Sor", az „M. Ponce", az „M. de Falla", az „F. Tárrega" és még számos egyéb művésznek szentelt versenyt egyaránt. A verseny eredmények mellett különlegesen érzékeny játéka indította el világszintű karrierjét, napjainkban pedig már az egyik legkiválóbb gitárművészként tartják számon.

A fesztivál egyik különleges fénypontja lesz a Montenegrin Gitárduó, mely két kiváló montenegrói klasszikus gitáros – Goran Krivokapić és Danijel Cerović – fúziója. A duót gyakran hívják meg a világ tekintélyes nemzetközi színpadaira, hogy hangversenyeket adjanak, előadásokat és mesterkurzusokat tartsanak, két gitárra írt versenyműveket adjanak elő, és fontos versenyeken zsűrizzenek. A Montenegrin Gitárduó széles repertoárjában régizenei átiratok és eredeti, 19.,20.és 21. századi kompozíciók egyaránt szerepelnek. „A Montenegrin csapatának összhangja olyan tökéletes, hogy gyakran az az érzésünk, mintha csak egy előadó lenne." – írta róluk David Denton zenekritikus

A klasszikus gitár sokáig háttérbe szorult a magyar zenei tradíciók hangszerei mellett. Ez az a hangszer, melyhez már akár gyerekként is szinte mindenki kapcsolódik, hisz’ a könnyűzenétől a jazz-en át a tradicionális muzsikáig számos stílusban otthon van.

2002-ben a hangszer magyarországi fejlődésében gyökeres változás indult el, amikor Eötvös József gitárművész vezetésével elindult a Liszt Ferenc Zeneakadémia klasszikus gitár osztálya. Rövid időn belül bebizonyosodott, hogy a gitár méltó partnere a többi klasszikus hangszernek. A nemzetközi versenyeken az elmúlt 15 év alatt a tanszak hallgatói több mint két tucat helyezést értek el.

A hangszer teljes kibontakozása végül a fesztivállal vált lehetővé, amelyhez nemzetközi versenyek és mesterkurzus is csatlakozik. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és -Verseny beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A rendezvény Magyarország legnagyobb klasszikusgitáros eseményévé nőtte ki magát. A fesztivál minden koncertje színvonalas klasszikus zenei produkció, a gitár nagy művészeivel és zeneszerzőivel. A összes koncertje teltházas előadás, akár a Zeneakadémia Solti György Kamaratermében, akár a Nagyteremben került megrendezésre.

Idén két koncertre a Solti-teremben, egy koncertre pedig a Zeneakadémia Nagytermében kerül sor, a részletekről és jegyekről a fesztivál weboldalán lehet tájékozódni »» https://budapestguitar.com/

A gitárzene nagyjait mutatja be a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál

                                                   2022.november 4-6.