A férfiélet stációi

2022. 06. 05., 8:33am
Időutazásra invitál a Bartók – Mozgásban című 60 perces koncertszínházi előadás.

 

by Szendi Horváth Éva

Szent Efrém Férfikar

A programot 2022. május 13-án, 19 órakor a 20 éves Szent Efrém Férfikar és Szokolay Dongó Balázs először adja elő a budapesti Hagyományok Házában.

A műfaji határokat izgalmas átlépő, unikális produkcióban Bartók ritkán hallható férfikarai és az ezeket keretbe foglaló népzenék egy mesét alakítanak ki, egy férfiember életének állomásaira, lelki stációira kalandoznak el. Az eszmélés, a gyengébb nemmel való találkozás, a küzdelem, a visszatekintés és a halál mérföldköveinél készített pillanatképeket merevítik ki, az állomások között pedig a felgyűjtött népzene késztet továbbgondolkodásra.

Bartók Béla méltán az egyik legismertebb magyar zeneszerző, aki sajátos zenei nyelvével kitörölhetetlen nyomott hagyott a 20. század zenetörténetében. Zongorára, zenekarra írt művei, valamint kamarazenéje mellett azonban kevéssé váltak ismertté férfikarai.

Bartók mindössze hat ilyen művet komponált 1903-1935 között. Ezek a mai napig sem foglalhatták el méltó helyüket a világ koncerttermeinek repertoárjában, főképp a nyelvi és rendkívüli technikai komplexitásuk miatt. A Szent Efrém Férfikar célja a Bartók - Mozgásban című koncertszínházi előadással, hogy ezeket a kevéssé ismert remekműveket is élvezetesen, mindenki számára befogadható módon prezentálja.

A darabot Bubnó Tamás, Liszt-díjas, Érdemes művész koncepciója alapján alkotta meg a Szent Efrém Férfikar, amelyben a mozgás elsősorban a szólamok, a zenei folyamatok és a kompozíciós építkezés láttatására szolgál. Mindez időnként ötvöződik a népdalok tartalmi megjelenítésével.

Az előadást a Szent Efrém Férfikar 2021. március 25-én, Bartók születésének 140. évfordulóján mutatta be a Hagyományok Házában online közvetítés keretein belül.

Szokolay Dongó Balázs

2022. május 13-án, a 20 éves Szent Efrém Férfikar és Szokolay Dongó Balázs először adja elő a Bartók - Mozgásban produkciót élő közönség előtt.

A Szent Efrém Férfikar: Balázs Edgár, Bubnó Lőrinc, Bubnó Márk, Oláh Marcell, Papp Viktor, Rácz Ambrus és Tóth Péter

www.szentefrem.hu              

Jegyek és bérletek kaphatók: www.jegymester.hu