A fény, a hang és a művészet birodalma

2022. 29. 05., 9:47pm
CinemaMystica, Magyarország első immerzív digital art kiállítása június 5-ig látogatható a margitszigeti Kristály Színtér termeiben.

 

by Szendi Horváth Éva

Az új médiumokat felvonultató kiállítás egy érzékszervi utazás, mely 16 egyedi installáción vezet végig a város legújabb kulturális helyszínén, a margitszigeti Kristály Színtérben. A kiállítás a Budapesti Tavaszi Fesztivál kiemelt programja.


A CinemaMystica univerzum a fény, a hang és a művészet birodalma, egy érzékszervi utazásra ad lehetőséget.

- A kiállítóterek átalakulnak misztikus világokká, ahol elmosódnak a határok a valóság és a vízió között, ahol a néző részesévé válik az alkotásnak és létrejön a varázslat...” – nyilatkozta Vigh Dávid, a kiállítás ötletadója, művészeti vezetője.

A pop-up kiállítás alkotói újragondolták a művészet és a technológia kapcsolatát, létrehozva egy páratlan audiovizuális élményt, mely egyedülálló a hazai művészeti palettán. A CinemaMystica tematikájában misztikus és elgondolkodtató videó- és multimédia alkotások szerepelnek. Az installációk fő témái a lélek ébredése, a tudat transzformációja, az új tudatosság, valamint az ember és az univerzum egymásra hatása. Digitális alkotások, immerzív vetített terek, 3D nyomtatott szobrok, interaktív élmények és rövidfilmek várjak a látogatókat.

- Új műfaj jön létre, amely ötvözi az álló és a mozgókép erejét, közben mozi és kiállítás is egyben. Valami olyasfajta csoda lesz úrrá rajtam, hogy eltűnik a tér köztem és a mű között, eggyé válok vele. Minden pillanata arra az ősélményre emlékeztet, hogy ici-piciségünk ellenére, mégis valami hatalmasnak a részei vagyunk - nyilatkozta Tombor Zoltán fotós a kiállítás kapcsán.

A CinemaMystica művészei a Global Illumination alkotói közösség tagjai közül kerültek ki és valósították meg a régóta kitűzött víziót. A kiállított alkotások többsége valódi csapatmunka. A koncepciótól az animációs tartalmakon át a fizikai megvalósításig az alkotók tudatosan a kollektív alkotás erejét hívták újra életre. A Global Illumination szabadúszókból álló kreatív műhely, ahol hasonló érdeklődésű, de különböző skillset-tel rendelkező művészek energiái adódnak össze. A kollektíva formátum lehetőséget ad arra, hogy egyéni kereteket túlszárnyalva komplex és egyedi alkotásokat hozzanak létre. A GI portfólió a nagyléptékű mapping projektektől a szcenikai terveken, digitális műalkotásokon a kísérleti rövidfilmekig igen változatos.

- A kiállítás használati kézikönyveként annyit mondhatok, hogy soha ne felejtsük el, és mindig emlékezzünk rá, hogy mi, emberek, mint az egyik legösszetettebb,

legkomplexebb élő organizmus ezen a Földön, mind “fototópok” vagyunk, hasonlóan a növényekhez, rovarokhoz és más primitív lényekhez. Egyszerűen szeretünk a fény felé fordulni, a fényben élni és a fényben létezni, - emelte ki megnyitóbeszédében Orosz Márton művészettörténész.

A CinemaMystica jelenleg egyedülálló művészeti projekt, nem csak Magyarországon, de a közép-kelet-európai térségben is. A hasonló tematikájú immerzív digitalis művészeti kiállítások, mint a TeamLab (Ázsia), AtelierDesLumiéres (Párizs) és Luminarium (USA) nagy sikerrel futnak szerte a világban és egyre nagyobb teret hódítanak.

A CinemaMystica csapatának hosszú távú tervei közt szerepel a kiállítás hazai és nemzetközi utaztatása, valamint egy állandó kiállítótér létrehozása is, ahol állandóan megújuló tartalmakkal várják majd az érdeklődőket.

Kiállító művészek:

Axa és Kőrös Attila Márk, Battha Gáspár, Global Illumination, Infimensions, Katona Kati, Klárik Balázs, KrizanicAntonin, Susan Kosti, SZB3D, Vigh Dávid, Zeke Ádám és sokan mások.

További információ:

https://cinemamystica.net

https://www.facebook.com/Cinemamystica

https://www.instagram.com/cinemamystica/