A fenntartható diskurzus

2023. 10. 10., 11:49am
A Ráth-villában megnyílt az Iparművészeti Múzeum legújabb időszaki kiállítása , a Körforgásban

by Szendi Horváth Éva

A megnyitón személyesen részt vett az orosz-kalmük származású,  jelenleg Franciaországban élő Buliash Todaeva, a Körforgásban-sorozat hatodik designere. A verniszázson  a Kaliforniában élő Szilvássy István formatervező is jelen volt. A múzeum kortárs design gyűjteményének vezetője, Horváth Judit, a kiállítás-sorozat kurátora a projekt kezdetén mindig arra kéri az alkotókat, hogy az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből válasszanak tárgyat vagy tárgycsoportot, amely ihletet ad egy új design létrehozásához. A friss alkotás mindig bekerül a múzeum kollekciójába.  Horváth Judit kurátor Polgár Judittal, minden idők legjobb női sakkozójával közösen nyitotta meg a tárlatot.  A nemzetközi nagymester pályafutását ugyanaz az állhatatosság és szenvedély jellemzi, mint az elhivatott művészekét.  A kurátor mindenképpen olyan nőt akart felkérni erre a feladatra, akinek az egész életútját az autoritáson való felülemelkedés jellemzi.

Buliash Todaeva

Az orosz-kalmük származású Todaeva a múzeum gyűjteményéből a hatvanas–hetvenes évek fordulójáról származó piros lakktáskát választotta, mely egykor szovjet exportra készült. Szilvássy István az 1985-ben készült, öt darabból álló Kentaur-bútorcsaládjából pedig a karosszék és az asztal ragadta meg a fantáziáját.

Szilvássy István és az ikonikus karosszék

A kiállítás eredetileg 2022 márciusában nyílt volna meg. Ám amikor egy hónappal korábban az oroszok bevonultak Ukrajnába, a múzeum jobbnak tartotta ezt az eseményt elnapolni. A projektet Buliash még Moszkvában kezdte el. A háború kitörése után azonban hamarosan Franciaországba költözött, mivel nem értett egyet az orosz kormány döntéseivel. Saint-Étienne-ben egy év alatt elvégzett egy mesterkuzust. A múzeum vezetése az idén úgy döntött, a 2023-as Budapest Design Week alatt bemutatja az elkészült anyagot, az újrahasznosított anyagból készült doboz- és övtáskákat, melybe a háború tragikus hatásai is beépültek. A történelem viharainak emlékét őrző táskák örökre a budapesti gyűjtemény megbecsült darabjai maradnak.
A kortárs design főosztály a kiállítás katalógusát egy javítással adta közre, amellyel jelzi: a háború milyen folyamatokat indíthat el egy művész életében. A kötet a Körforgásban-sorozat korábbi kiadványaival együtt a Ráth-villában megvásárolható.

A megnyitó utáni napok egyikén Buliash Todaeva angol nyelvű tárlatvezetést tartott, majd az érdeklődők Szilvássy Istvánnal közös előadásukat is meghallgathatták.

A későbbiekben több olyan program is várható, amely a recycling szemlélet erősítésére törekszik. November 4-én a múzeum családi programján újrahasznosítható anyagokból ökoruhatárat lehet készíteni. November 25-én rendhagyó kémiaóra lesz a PVC-től a PLA-ig címmel. A december 2-i családi napon doboztáskát lehet készíteni.

A magyar nyelvű tárlatvezetéseket a kiállítás kurátora szombatonként 16 órától tartja. A programokra a www.linktr.ee/iparmuveszeti oldalon lehet regisztrálni jegyvásárlással.

A kiállítás 2024. január 7-ig látogatható.