A fantázia örömünnepe

2023. 04. 07., 1:07pm
A hágai Virtual Shoe Museum varázslatos kiállítása a Pécsi Galériában látható

 

by Szendi Horváth Éva - SBEdit

Divat, design, művészet, illúzió. Mindezt együtt kínálja a Shoe Fantasies/Cipőfantáziák című tárlata, amely a Széchenyi téren június 9-től egész nyáron át látogatható.

A kiállítás kurátorai, Liza Snook a Virtual Shoe Museum alapítója és Amber Aurélie Ambrose flamand cipő designer. Ők a cipőikkel már a világ szinte minden pontján elkápráztatták a nézőket.

-Nő magas sarkúban, veszélyesebb, mint egy töltött fegyver, - vallja Amber Ambrose flamand designer, aki különleges, “égig érő sarkú” cipőivel vált ismertté a világban. Amber a divat és a művészet határait kutatja. Megkérdőjelezi a társadalmi elvárásokat és új univerzumok felfedezésére, új látásmód kialakítására törekszik. Összeköti a művészetet, a divatot és a különböző kultúrákat. Elkötelezett a fenntartható, innovatív technikák és anyagok iránt. Hollandiában és Kínában tanítja az új tervező generációt. Rendszeresen rendez kiállításokat is, és előszeretettel dolgozik olyan koncepciókon, amelyek elvarázsolják a nézőket.

Liza Snook 2004-ben hozta létre a VirtualShoeMuseum.com webhelyet. Ez egy digitális platform cipőrajongók és szakemberek számára, ahol tervező, szín, típus vagy anyag szerint lehet cipőket keresni. A honlapon megtalálható a nap cipője, a közelgő cipőkiállítások listája és egy blog is. Vagyis minden, ami cipő: hordható darabok, festmények, szobrok, illusztrációk, videók. Az anyagok tekintetében is széles a választék: bőrből, textilből egyaránt. Ám a webhelyen medúzából, üvegből, cukorból, vérből, hínárból és még ki tudja hányféle anyagból készült cipő is megtalálható.

Liza Snook és Amber Ambrose közös kiállítása kifejezetten a pécsi LOKART Fesztivál Prológjára készült. A több mint 80 cipőcsoda között látható Zaha Hadid krómozott vinylgumiból és olasz kecske-nappa bőrből készült NOVA című cipője is.

A divat és show business világát Lady Gaga, Taylor Swift és Fergie cipői reprezentálják. A kiállító angol, belga, bolgár, holland, izraeli, japán, orosz, olasz és román tervezők mellett az érdeklődő Atalai Zita, Kovács Sára, Melegh Anna és Tóth-Kern Enikő cipőalkotásait is megcsodálhatja. A meghökkentő virág- és állatcipők, az absztrakt és posthuman kompozíciók, az animációsfilmeket, divatshow-kat bemutató videók páratlan élményt nyújtanak, hiszen Liza és Amber verhetetlenek a cipőkben és cipőillúziókban.

Cipőfantáziák a Lokart Prológ programján

Cipő mágiák – mágikus cipők

Shoe Fantasies/ Cipőfantáziák

A kiállítás a Pécsi Galériában szeptember 3-ig tekinthető meg

Részletek: https://lokart.hu/cipofantaziak/

www.lokart.hu

www.virtualshoemuseum.com

www.amberambroseaurele.com