A fajátékok mesés világa

2023. 07. 06., 4:04pm
A Lengyel Intézet Platán Galériája adott otthont a Beszkidek régió hagyományos népi fajátékainak kiállítására

 

by Szendi Horváth Éva

 

A tárlat a stryszawai múzeum fajátékait, illetve az  alkotóikról 22 fotót mutat be.  Az intézmény a népi fajátékok  őrzésének az egyik leghíresebb központja.

A fajátékokat készítését a XIX. század első felében a żywieci központban  kezdték el. Bár csak csak melléktermékei voltak a különböző faipari termékek gyártásának, eladásuk mégis hasznot hozott az ezzel foglalkozó családoknak.

Egy idő után a játékkészítés önálló kézműves tevékenységgé vált. A családok egyes tagjai a gyártás kölönböző fázisaival foglalkoztak  A játékkészítés hagyományai nemzedékről nemzedékre öröklődtek, annak köszönhetően, hogy az egész familia részt vett a gyártásban.

A tevékenység kezdeti időszakában maguk a termelők foglalkoztak az értékesítéssel. Termékeiket a környező piacokon, vásárokon adták el. Az idő múlásával a játékkereskedelmet azonban közvetítők vették át, aminek köszönhetően a helyi játékok eljutottak Lengyelország különböző részeire is.

A helyi alkotók a játékkészítési hagyományokat a mai napig ápolják. Nélkülük, valamint tudásuk és készségeik családjtagjaiknak való átadása nélkül nem létezhetne a hagyományos fajátékok világa.  

A kiállítás július végéig megtekinthető.

Fotó: Hegedüs Róbert,

Forrás: Lengyel Intézet