A divat érzékenysége: 24. Budapest FashionWeek

2022. 12. 04., 9:10pm
Ukrajnából Budapestre települt vendég tervezővel startol a tavaszi Budapest FashionWeek

 

A 24. Budapest FashionWeek április 20-21-22-én kerül megrendezésre. Ez alkalomból válaszolt a kérdésekre a főszervező- tulajdonos Mayer Balázs Kenguru.

-Két év „karantén” után újult erővel álltunk neki a 2022-es Budapest FashionWeek szervezésének. A tervezők részről is érzékelhető volt a pezsgés és várakozás, hogy végre ismét minden köteléktől mentesen találkozhassanak a közönséggel. Tavaly ősszel még szigorú korlátozások voltak a rendezvény megtarthatóságát illetően. Alig pihentünk novemberi rendezvényünk után, januárban máris belevágtunk tavaszi FashionWeek szervezésébe. 

-Azután jött a háború.

A szomszédunkban zajló események következményei, a személyes emberi tragédiák mindannyiunkat megérintenek. Aggódva, szorongva követjük a napi történéseket, és egy jobb világba vetett hit reményével dolgozunk mi magunk is. – Kezdi bevezetőjét Mayer Balázs Kenguru tulajdonos – főszervező.

A koncepciónk szerint továbbra igyekszünk bemutatni a mai hazai divatot alakító irányzatokat, és a már megszokott, lehető legszélesebb képet megmutatni a közönségnek.

Az esemény meghatározó vendége ENNO – aki Ukrajnából menekültként érkezett Budapestre. Az eredendően afrikai születésű designer

Fehéroroszországban kezdte pályafutását, ahol 2017 elején megnyerte a „mark formelle” fiatal designerek versenyét Minszkben. Szerencsére a kijevi divategyetem dékánja is jelen volt az eseményen és a bemutató után úgy döntött, hogy meghívja ENNO-t Kijevbe tanulni. Az Ukrajnában töltött időszak alatt vált ENNO ismert és elismert dizájnerré -  tervei messze eltértek a megszokottól, és a ruhái iránti kereslet egyre nőtt. Mára munkáit Ukrajnában, Magyarországon, az USA-ban és Afrikában is láthatták.

Az ENNO (IronThread) márka a lehetőség szimbóluma. Olyan gondolatiság, ahol a kreativitásnak nincsenek meghatározott szabályai, a hangsúly a „hogyan-ne” elven van.

Az ENNO - IronThread első magyarországi kollekciója az „another perspektive” azaz "másik perspektíva" nevet kapta, ami egy korábbi „street vs kimono” koncepció pro verziója. A lényege, hogy a designer más szemszögből szemléli korábbi terveit - ennek marginális oka a megváltozott élethelyzet, a szűk határidő. Ugyanakkor ez a perspektíva váltás előremutató, feltárja a kollekció teljes ötletét és koncepcióját, ezáltal transzformálva a kényszerű dolgokat valami pozitívvá. Akár a tavaszi természet, egy új virágot és reményt fogalmaz meg, és szándéka szerint közvetít Ukrajnába is.

A fentiekből is kitűnik, a remény fogalom napjainkban mennyire hangsúlyossá vált. Az pedig, hogy mindennapjainkban a közelmúlt történései hatással vannak a tervezőkre és rajtuk keresztül a divatra, a kollekciók tartalmán is kézzelfogható. A pandémia, majd a háború következményei, a gazdaságot érintő kérdések érzékenyen érintenek mindannyiunkat.

A takarékosság és a tudatosság egyre erőteljesebben jelenik meg a designer holmik tekintetében is: a fenntarthatóság, az újrahasznosítás, vagy a zéró hulladék alapelve már évek óta jelen van. Mára pedig aktuális és meghatározó szerepet kap a divatiparban - ez jól látható az idei Budapest FashionWeeken bemutatkozó tervezők munkáin is. Természetes alapanyagok használata, újrahasznosítás, vagy a hulladék nélküli szabásra egyaránt tudunk példákat mondani. Ugyanakkor látható igény mutatkozik az időtálló, kortalan, minőségi darabokra, amelyek - bár korántsem az olcsó kategóriát képviselik -, de hosszútávon gondolkozva kifizetődőnek bizonyulnak.

Fontos megemlíteni azokat a reflexiókat, amelyek a XXI. század eleji, meglehetősen kaotikus világunkra válaszul születtek. Mindannyian érzékeljük a kibontakozó új narratívát, napjainkban merőben új világrend születését élhetjük át. A felgyorsult, folyamatosan változó nagyvárosi élettempó immár nem csak a kozmopolita világ sajátossága, egyre szélesebb tömegeket érint, és egyre inkább mosódnak el határvonalak, kultúrák közötti különbségek. Változnak a súlypontok, új ideálok és ideák jelennek meg, különböző kultúrák forrnak eggyé, értjük, éljük, érzékeljük, hogy valami nagyon új van készülőben.

Ebben a folyamatosan változó közegben próbálunk támpontokat, kapaszkodókat keresni.  Ilyen támpontok a gyökereink. A hagyományok, amelyek egyfajta közös nyelvezetként funkcionálnak. Miközben azt érzékeljük, hogy minden téren körbevesz minket az informatika, a robotizáció, reneszánszát éli a „vissza a természeteshez” életmód. Az élet minden területén megtapasztalható a régi tudás visszafejtése, leporolása, - az, ami az építészetben a vályog, a táplálkozásban a paleo, a ruházatban a népi stílus és motívumok megjelenése. Egyre több designer nyúl vissza a gyökerekhez, fedezi fel a tradíciót, akár a szimbolikával is bíró mintázatok, akár maga a szabásvonal tekintetében is. A régi technikákat és technológiákat szívesen keverik a modern lehetőségekkel, például hímzések helyett színes nyomatok formájában jelennek meg a motívumok.

-Megszokhattuk, hogy a Budapest FashionWeek a helyszínválasztásban is igyekszik reflektálni a mondanivalóra. Úgy tetszik a koncepció része, egyfajta keretet ad a tartalomhoz, amit a tervezők töltenek meg a kifutón elmesélt világlátásukkal.

Ezúttal sem lesz másképp - a Városligeti Műjégpálya díszterme már többször bizonyította, hogy exkluzivitásában illeszkedik a rendezvényhez. Úgy gondoljuk, napjainkban a Városliget és annak közvetlen környezete Budapest egyik legfontosabb kulturális gyújtópontjává szerveződött. A rendezvényhelyszín egyik oldalán a nemrégiben átadott Magyar Zene Háza, a másik oldalán lévő Szépművészeti Múzeumban pedig a napokban nyílt Bosch kiállítás önmagában is olyan konstelláció, ahova szívesen illesztünk be egy további művészeti ágat, a divattervezést.

-Végül pedig, de nem utolsó sorban, partnerünk, a Városliget Café ezalkalomból különleges menüsort állított össze, többek között „Fashion” menüvel várják a gasztronómia, a konyhaművészet iránt érdeklődőket!

𝗕𝗨𝗗𝗔𝗣𝗘𝗦𝗧𝗙𝗔𝗦𝗛𝗜𝗢𝗡𝗪𝗘𝗘𝗞 2022/ Tavasz
𝗛𝗲𝗹𝘆𝘀𝘇𝗶́𝗻: Városligeti Műjégpálya / Bejárat: Városliget Café 
Budapest, 1146 Olof Palme sétány 5.

𝗞𝗮𝗽𝘂𝗻𝘆𝗶𝘁á𝘀: 18.30, a divatbemutatók 19.00 órakor kezdődnek
𝗣𝗿𝗼𝗴𝗿𝗮𝗺:
Április 20. Szerda.

19.00 – Divatbemutatók: LA RENA, ELI.B, TÓTH XÉNIA, IRON THREAD 

Április 21. Csütörtök

19.00 – Divatbemutatók: SFW, SHAKTI, TAMKA, ACCEPTION

Április 22. Péntek
19.00 – Divatbemutatók: ZEROBARRACENTO, SELVA, KELETI, CLAUDIO DESSI

𝗕𝗲𝗹𝗲́𝗽𝗼̋𝗷𝗲𝗴𝘆𝗲𝗸𝗲𝘁 a show napjain elővételben a helyszínen lehet megvásárolni 12.00 órától.