A csodálatos mandarin 2023

2023. 19. 09., 7:46pm
Fischer Iván felkérésére Bartók Béla emblematikus művének színpadra állításával indítja 15. évadát a Duda Éva Társulat

 

by Szendi Horváth Éva

A Duda Éva Társulat

Ősszel a Müpában, majd Rómában különleges miliőben Budapesti Fesztiválzenekarral közösen mutatja be a Társulat  Bartók A csodálatos mandarin című művét. Az ősz további kiemelkedő eseményeként a Duda Éva Társulat november 26-án exkluzív támogatói estet rendez a Vígszínházban. A SZABAD A TÁNC! gálaest megidézi a társulat eddigi munkásságának mérföldköveit. Ráadásul új, izgalmas kollaborációkat hoz létre, ugyanis a tánc mellett ezen az estén a zene és a színház világából érkező neves előadók is fellépnek. A tavaszi nagykövetes kampány folytatásaként a gálaműsor szeretné felhívni a figyelmet a független színházi- és táncos szféra financiális nehézségeire. Az esemény bevétele a társulat hosszú távú, fenntarthatóbb működését segíti.

Az Európai Hidak fesztivál keretében a Fischer Iván vezényelte Budapesti Fesztiválzenekar rendhagyó együttműködésre készül. Bartók A csodálatos mandarinját egy különleges táncjáték formájában mutatják be a Duda Éva Társulattal közösen ősszel a Müpában, majd a római Santa Cecilia Koncertteremben. A partitúrában rögzített cselekmény egy emelt színpadon, zenészekkel körülölelt térben, a mozgásművészet gazdag eszköztárával bontakozik ki. A produkció részletesen követi a szerző szándékait, előírásait. Az előadásokon a gavallér szerepében Kováts Tibor Liszt Ferenc-díjas Kiváló balettművész, a lány szerepében Bundschuh Vera, a Duda Éva Társulat szólistája, a Mandarin szerepében pedig a karizmatikus tehetségű Szabó Áron táncművész látható november 24-én és 26-án a Müpában.

-A mű keletkezése óta a világ még szélsőségesebbé vált, a zaklatottság mindennapjaink része lett, melyben sokszor a valós értékek rejtve vannak a szemünk elől.  Bartók műve ma is különösen aktuális, és ahogy minden koreográfusnak, úgy számomra is megtiszteltetés és nagyszerű kihívás. Szeretnék minél közelebb kerülni ehhez a monumentális és szimbólumokban gazdag anyaghoz, mozdulatokká formálni a benne rejlő szenvedélyes, teremtő erőt, mondja Duda Éva

A csodálatos mandarin

A többszörösen díjazott koreográfus és rendező, Duda Éva számos műfajban alkot.Táncelőadások létrehozása mellett különféle zenés produkciók, mozgásszínházi előadások, valamint nagyszabású operák, musicalek, filmek koreográfusa. Kiemelkedő munkája elismeréseként Harangozó Gyula-, Imre Zoltán-, Lábán Rudolf- és Honthy-díjban részesült. Hazánk jelentős színházai mellett Európa számos országában dolgozott különféle művészi projekteken, saját társulatát pedig 2009-ben alapította Budapesten.

A Duda Éva Társulat mára megkerülhetetlen szereplőjévé vált a hazai táncművészeti életnek, évente több mint 10 000 néző élvezi előadásaikat. Fővárosi játszóhelyük a Nemzeti Táncszínház, de emellett nagy sikerrel vendégszerepelnek belföldön és nemzetközi fesztiválokon is. A társulat missziója a kortárs művészet, ezen belül is a kortárstánc népszerűsítése és megismertetése új közönséggel, szélesebb társadalmi rétegekkel. Fontos számukra a társadalmi felelősségvállalás és a művészet kapcsolata. A társulatot az előadóművészek komplex tudása és szuggesztív előadói minősége, valamint a sokszínű repertoár-előadásaiknak köszönhetően egyediség, újszerűség, lendületesség jellemzi.

A 15. évad megkezdésekor mind a hazai, mind a nemzetközi szcénában is kiemelkedő munka és siker ellenére sincs biztos működési háttér a szervezet mögött. A bizonytalanság és a pénzügyi megvonás a kulturális terület számos szegmensét érinti. A független szférában dolgozó hivatásos előadóművészeti szervezetek működési támogatása idén is drasztikusan csökkent. A társulat 2023 áprilisában egy innovatív kezdeményezést indított el. Egyedülálló támogatói kampányt hirdetett, melyben 20 nagykövet állt ki a szabad tánc, a szabad alkotás és a Duda Éva Társulat mellett. A nagykövetek között közszereplők, a kulturális élet meghatározó képviselői és civilek egyaránt szerepeltek. Az eredményes kampányt követően ősszel ismét új utakat és lehetőségeket keresnek.  Nemzetközi trendek mentén egy elkötelezett pártolói kör kialakítását célozzák meg, melynek segítségével szabadon alkothatnak és magas színvonalon közvetíthetik a hazai kortárs kultúrát.

A Duda Éva Társulat 20 23. november 26-án a Vígszínházban  neves vendégművészek közreműködésével exkluzív támogatói  gálaestet rendez . 

Duda Éva emblematikus kőszínházi koreográfiái szorosan kötődnek a Vígszínházhoz. Egyedi mozgásvilágát olyan produkciók viselik, mint a Koldusopera, a Lovakat lelövik, ugye?, a Rómeó és Júlia, a Hegedűs a háztetőn, illetve a jelenleg is nagy sikerrel futó A kastély című előadás.

A november 26-án rendezendő SZABAD A TÁNC! gálaest megidézi a Társulat eddigi munkásságának mérföldköveit, valamint új, izgalmas kollaborációkat hoz létre.

A csodálatos mandarin, Róma, SZABAD A TÁNC gálaest

15. évadát kezdi meg a Duda Éva társulat -

Fotócredit: Lékó Tamás

További információ:

https://mupa.hu/program/komolyzene-opera-szinhaz/budapesti-fesztivalzenekar-2023-09-24_19-45-bbnh

https://mupa.hu/program/komolyzene-opera-szinhaz/budapesti-fesztivalzenekar-2023-09-26_19-45-bbnh

https://www.vigszinhaz.hu/program.php?mid=pLCZ75xmFWcjGGW9LvPlWy&eventid=1037424