A cirkusz művészete - gálaest és cirkuszmúzeumi egyezmény

2022. 18. 01., 11:08pm
Kiosztották a 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál díjait

 

Zajos sikerrel és egy nagyszabású díjkiosztó gálaelőadással ért véget a 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál a minap. A világ egyik legnívósabb cirkuszi és kulturális eseményén több mint száz cirkuszigazgató, impresszárió, cirkuszi szakember és közel százötven artistaművész vett részt a világ minden tájáról.

Emellett a közönség is megcsodálhatta a produkciókat, amik tulajdonképpen az emberi teljesítmények határait feszegették.

Arany Pierrot-díjat nyert:

 • a Richter Kevin csoport deszka számukért
 • a Zaripov’s Group deszka számukért

Ezüst Pierrot-díjat nyert:

 • Oleksii Grigorov és Marina Glavatskikh levegőkarika-számukért

 • a Vardanyan Brothers hand to hand produkciójukért

 • Ekaterina Zapashnaya és Konstantin Rastegaev gurtni számukért

Bronz Pierrot-díjat nyert:

 • a Duo Devlikamovs kínairúd-számukért

 • Mihail Nyikolajevics Ermakov kutyaszámáért

 • az RCC Arruba deszka számukért

 • a Duo Stauberti perzs produkciójukért

 • a Shatirov csoport oroszrúd számukért

A Budapest Prix-díjat Lkhagva Ochiir kapta székegyensúlyozó számáért

 

A Magyar Cirkuszigazgatók zsűrijének

 • arany különdíját a Richter Kevin csoport kapta
 • ezüst különdíját a Duo Stauberti érdemelte ki
 • bronz különdíját Mihail Nyikolajevics Ermakovnak ítélték kutyaszámáért

Newcomer Show

Arany-díjat nyert: Grandpierre Gabriel handstand számáért

Ezüst-díjat nyert: a Duo Donnert görkorcsolya produkciójukért

Bronz-díjat nyert: Novákovics Noémi kötélszámáért

Bronz-díjat nyert: Varga’s Huan zsonglőrszámáért

 

Novákovics Noémi és Varga’s Huan

A 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál különdíjait január 16-án, a Szépművészeti Múzeum Román Csarnokában tartott gálavacsorán osztották ki a Fesztiválon fellépő artistaművészeknek.

A Fesztivál legjobb csapata a Bartigerzz Group lett, akinek dr. Borsós Beáta, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ ügyvezetője nyújtotta át a díjat.

A Salieri Circus Festivál különdíját Antonio Giarola  Misha Ushov bohócnak ítélte.

A Nemzeti Színház különdíját a Butterfly Sarychevs érdemelték ki dupla sitz számukért, amit Fekete Péter kulturális államtitkártól, a Fesztivál bizottság elnökétől vettek át.

A Club Amici Del Circo különdíját Francesco Moccellin Michael Zorzan-nak nyújtotta át diabolo száma elismeréseként.

A Blackpool Tower Circus különdíját Maureen Endrész handstand produkciójukért a Garcia Brothers-nek ítélte.

A Magyar Teátrumi Társaság különdíját dr. Borsós Beáta, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ ügyvezetője nyújtotta át a Hassak Troupe-nak létraperzs számuk elismeréseként.

A Massimiliano Sblattero Entertaiment különdíját Massimiliano Sblattero a Garcia Brothers-nek nyújtotta át handstand számukért.

A Magyar Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezete különdíját a szakszervezet elnöke, Eötvös Tibor adta át a Garcia Brothers-nek.

A Baross Imre Artistaképző Intézet Szakgimnázium különdíját az intézmény igazgatója, Kovács Gábor Dénes Andrey Averyushkin bohócnak adta át.

Az Eötvös Cirkusz különdíját Eötvös Lóránd           igazgató Michael Zorzan-nak ítélte diabolo produkciójáért.

A Donnert Sándor Agency különdíját a névadó Valeriya Sheshukova-nak nyújtotta át, amivel cirkuszi szerződés is jár.

A Magyar Nemzetközi Utazó Nagycirkusz különdíját Ádám Rudolf az   RCC Arruba ugródeszka csoportnak nyújtotta át.

A Magyar Cirkuszművészetért Alapítvány különdíjasa a Troupe Ethiopia lett, akik Zsilák György többszörösen kitüntetett nyugdíjas artistaművésztől vették át az elismerést.     

A Vidéki Színházigazgatók Egyesülete különdíját Sergei Eftode, Anastasia Sarycheva és Valerii Kruglov érdemelték ki perzs produkciójukkal. A különdíjat dr. Borsós Beáta, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ ügyvezetője nyújtotta át.

A Movie Planet Park különdíját Adél és Franco Cersosimo Mihail Nyikolajevics Ermakovnak ítélte kutyaszámáért.

A Magyar Vargas Nagycirkusz különdíját Varga Krisztián            a Duo Donnertnek nyújtotta át görkorcsolya számuk elismeréseként.

A Budapest Circus Festival különdíját dr. Borsós Beáta a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ ügyvezetője az Africa Trio Balance csoportnak adta át hand to hand számuk méltatásaként.

Budapesti Nemzetközi Cirkuszmúzeumi Egyezmény

A 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál keretében 2022. január 16-án hivatalos szakmai találkozót és együttműködést kezdeményezett Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál szervező bizottságának elnöke. A világ minden tájáról érkezett cirkuszi szakembereknek ismertette a pandémia alatti magyarországi tapasztalatokat, a cirkuszművészet jövőjének lehetőségeit, az előadó-művészeti ágaknak nyújtott támogatásokat és a pandémia okozta új lehetőségeket. A szakmai találkozón sor került a Budapesti Nemzetközi Cirkuszmúzeumi Egyezmény aláírására is.

A cirkuszművészet jövőjével kapcsolatban Fekete Péter kifejtette: „Ahhoz, hogy a társadalom elfogadja a cirkuszművészetet, mint művészeti ágat, a szórakoztatóiparból társadalmi jelenségeket és üzeneteket közvetíteni képes művészeti ágazatokká kell sorolnunk. Meggyőződésem, hogy minden olyan produkciónak, amely az ember és állat harmóniáját mutatja be és tanítja a gyerekeinket a felelős állattartásra, annak helye van a cirkuszban a jövőben is. A társadalmi felelősségvállalásnak egy másik nagyobb területe az oktatás, hiszen a cirkuszművészet segítségével az általános és középiskolásnak a közoktatásban nagy támaszt tudunk adni, hiszen vannak olyan témakörök, amelyeket a cirkusz segítségével tudunk megtanítani a gyerekeinknek. Erre szolgál többek között a Lázár Ervin Program, melynek keretében Magyarország Kormánya megfinanszírozza, hogy valamennyi hatodik osztályos gyermek szociális háttértől függetlenül eljusson a Fővárosi Nagycirkuszba. Ez évente százezer gyereket jelent, ami nagy felelősség” – mutatott rá Fekete Péter.

A szakmai konferencia zárásaként a cirkuszi szakemberek párbeszédet folytattak egymással.

A Nemzetközi Cirkuszmúzeumi Egyezményt dr. Alain Frére művészeti tanácsadó, a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál társ-alapítója, a Tourrette-Levens-i cirkuszművészeti múzeum vezetője, Antonio Giarola fesztiváligazgató, cirkusztörténész, a Veronai Cirkuszművészeti Dokumentációs és Oktatási Központ elnöke, Genis Matabosch fesztiváligazgató, a Gironai Cirkuszművészeti Alapítvány elnöke és Joó Emese főmuzeológus, a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum vezetője írta alá.

Fotók: Urbán Ádám