A burkolatok Y-generációja

2019. 08. 03., 4:15pm
Manapság számos alternatív megoldás váltja fel a régi burkolóanyagokat.

Sokan szeretünk a jól bevált anyagokhoz fordulni, ha lakberendezésről van szó, pedig a technológiai fejlődés az építőipart sem hagyja érintetlenül. Manapság számos alternatív megoldás váltja fel a régi burkolóanyagokat.

A parketta utódja

A parkettát nem véletlenül szorította ki a dobogó felső fokáról a laminált padló, amely napjainkban a legnépszerűbb burkolat. Többnyire természetes anyagból készül, ami biztosítja az egészséges beltéri klímát. Legfőbb előnye a rendkívül egyszerű, gyors lerakás. Nem igényel különösebb szakértelmet, és elrontani meglehetősen nehéz, hiszen a ragasztást nem igénylő klikk rendszer segítségével bárki elboldogul a feladattal.

A valódi fa parkettával szemben a laminált padló nem igényel csiszolást, lakkozást. Mivel vékony a keresztmetszete, akár meglévő kőburkolatra is lerakható anélkül, hogy azt el kellene távolítani. Az óriási színválaszték miatt mindenki megtalálja a saját lakókörnyezetéhez illő dekort. A laminált padlón ráadásul antisztatikus réteg is található, ezért könnyű tisztítani és taszítja a port. A faburkolat meleg hatást kelt a lakásban, és sétálni is kellemesebb érzet, mint a kő.

Illúzió a lábunk alatt

Az úgynevezett V fugás lamináltpadló paneljei valódi fa hatását keltik a különleges marásnak köszönhetően. A lapok látszatra jól elkülönülnek, és nem alkotnak homogén felületet, ezért mesterien utánozzák az elegáns parkettát. Ez a típus élénk vízálló lakkal bevont, így növelve a termék élettartamát. Fény- és UV-álló, napfény hatására nem színeződik el, kopásálló, és a minőségét hosszú időn keresztül megőrzi.

Alátétek alkalmazásával hangszigetelő hatása is növelhető. Tehát, ha számunkra még mindig a parketta a legszebb látvány, de olcsóbb és egyszerűbb megoldást szeretnénk, válasszuk ezt a típust, amely számos színváltozatban elérhető a Praktiker áruházakban.

Varázsszó: vinyl

A műanyag padlóburkolatnak kellett némi idő, míg kinövi gyerekbetegségeit. Az új vinyl generáció gyűjtőneve LVT (Luxury Vinyl Tiles rövidítése) burkolat, s már csak az előnyös tulajdonságokat hordozza. Műanyag helyett ásványi anyag alapú és nem tartalmaz klórt, ami padlófűtés esetén a levegőbe kerülhet, és egészségre ártalmas. Ez a termék is klikk rendszerű, ragasztást nem igényel. Meleg hatású, a kőnél kényelmesebb, puhább járófelületet biztosít. Modern konyhába, gyerekszobába is ajánlott. Nagyon változatos megjelenésű, kő- és fahatású, illetve modern, mintás megoldások is fellelhetőek.

Csempe helyett

Napjainkban a fürdőszoba is lehet otthonos, meghitt hangulatú, hála a burkolatok új generációjának, amelyek felválthatják a hideg hatású csempét. A ceramin, a laminált padló vízálló változata, amelyet akár a falon, akár a padlón alkalmazhatunk. A vinyl padló szintén jó megoldás. Van hagyományosan ragasztható és öntapadós alátétre rakható változat is, aminek köszönhetően hosszú életű, modern fürdőszobapadlón járhatunk. Játékos, merész, de akár finom, lágy minták közül is választhatunk.

Vajay Ildikó, a Praktiker kategória menedzsere szerint érdemes feltérképezni az újdonságokat, ha új padlóról álmodozunk.