A brit nagykövet futólánca

2020. 05. 06., 12:20pm
Elérte célját a brit nagykövet által indított jótékonysági futólánc. Miniszterek, sportolók, művészek hívtak összefogásra futással a rászoruló gyermekekért

Elérte célját a brit nagykövet által indított jótékonysági futólánc. Miniszterek, sportolók, művészek hívtak összefogásra futással a rászoruló gyermekekért

Az Ökumenikus Segélyszervezet rászoruló gyermekeket segítő „Felhőtlen gyermekkor” pénzadománygyűjtésére hívta fel a figyelmet az Iain Lindsay brit nagykövet által indított, ismert közéleti személyekből álló futólánc.

A május közepén meghirdetett akcióhoz két hét alatt 25 ismert futó csatlakozott. A résztvevők nem csak messze túlteljesítették a kitűzött Balaton környéki 221 km-t, hanem közben a közösségi médián keresztül adományozásra is buzdítottak. Több mint félmillió forint gyűlt össze. S bár, a virtuális futólánc a végére ért, de pénzadományával, június végéig, bárki tud csatlakozni, a járvány miatt most még nehezebb helyzetbe került gyermekek megsegítéséhez: www.segelyszervezet.hu/futonagykovet .
 
A korábbi években, több alkalommal is, Iain Lindsay brit nagykövet vezetésével indult az Ökumenikus Segélyszervezet „Ne csak szurkolj, segíts!” csapata a tókerülő futóversenyen. A tömegeket megmozgató verseny idei, későbbi időpontjára Iain Lindsay már elhagyja budapesti állomáshelyét. Ezért úgy döntött, ha a Balaton-kerülés idén számára biztosan ki is marad, jótékonysági vállalását teljesíti.

A nagykövet idén eredeti vállalásának sokszorosát futotta le, több részletben összesen 46 kilométernyi távot teljesített. Egy szakaszon együtt futott Novák Katalin család- és ifjúság ügyért felelős államtitkárral, másik alkalommal a korábban a Liverpoolban is védő Bogdán Ádám válogatott magyar labdarúgókapus társaságában rótta a kilométereket.

A közösségi médiában közzétett videófelhívásban több olyan, a Budapesten töltött évek alatt általa megismert közéleti személyt és hírességet is megszólított, akik maguk is lelkes futók.

A jótékonysági sportkihíváshoz elsők között csatlakozott és teljesítették a rájuk eső kilométereket: Mádai Vivien, Rátonyi Kriszta és Harsányi Levente műsorvezetők, Wolf Kati és Vastag Csaba énekesek, Kovács ’Koko’ István és Kiss Gergely olimpiai bajnokok.

Május utolsó vasárnapjáig pedig, további ismert személyek csatlakoztak a felhíváshoz: Nagy Ervin, Borbély Alexandra, Eke Angéla, Bátyai Éva, Kardos Eszter és Görgényi Fruzsina színész, Kocsis TiborNyári Dia és Nagy Adrienn énekes, a Sláger FM csapatából Garami Gábor és Somogyi Zoltán rádiós műsorvezető, Katus Attila aerobik világbajnok, Szijjártó Péter, a magyar diplomácia vezetője, Varga Judit igazságügyi miniszter és Rigó Balázs, Tata alpolgármestere.

A brit nagykövet a sikeres akció után úgy összegzett: „Míg a koronavírus alkalmat adott elgondolkodni saját dolgainkról, lehetőséget teremtett arra, hogy azokra is figyeljünk, akiknek fokozottan nehéz volt ez az időszak. Fontos, hogy egyúttal lehetőséget kaptunk arra is, ha megtehetjük, segítsünk a járványhelyzet kárvallottjainak.”
Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója elmondta: „Nagyon hálásak vagyunk Iain Lindsaynek, hogy ismét élére állt a segélyszervezet futócsapatának, és a kezdeményezésével a vártnál is jobban sikerült a májusi pénzadománygyűjtésre irányítani a figyelmet”. 

A kommunikációs igazgató kifejtette: Az Ökumenikus Segélyszervezetnél május minden évben a gyermekek hónapja, éppen ezért az akcióval nem csak kilométereket, hanem a rászoruló gyermekeket támogató munkájukra pénzadományt is gyűjtenek. Bár a járványhelyzet miatt idén nem csak a gyermeknapi programjuk, hanem az adománygyűjtés is online lett, a www.segelyszervezet.hu/futonagykovet oldalon június végéig bárki csatlakozhat pénzadományával az összefogáshoz. A rászoruló gyermekek és családjaik megsegítése mellett a nyári táborok forrásainak előteremtése a másik fő célkitűzése az adománygyűjtésnek – tette hozzá Gáncs Kristóf.
 
A május közepén indult akciót június végéig a www.segelyszervezet.hu/futonagykovet oldalon online lehet támogatni, valamint a segélyszervezet adomány számlaszámán a 11705008-20464565-ön keresztül is adakozhat.

A Segélyszervezet országszerte 13 helyszínen nyújt rendszeresen segítséget rászoruló gyermekeknek a szegénység okozta hátrányaik leküzdéséhez. Az egyéni fejlesztő foglalkozásokon és közösségi programokon túl, évente további több ezer nélkülöző gyermek kap kézzelfogható segítséget élelmiszer, ruha vagy iskolaszer formájában is. A Segélyszervezet a koronavírus-járvány alatt sem engedte el a gyermekek kezét: a közösségi programok felfüggesztése idején a munkatársak telefonon, illetve online tartottak folyamatos kapcsolatot a családokkal, sok esetben személyes érintkezés nélküli adományátadással juttatták el a támogatást a rászorulóknak.