A Zempléni Fesztiválon a Szent Efrém Férfikar

2022. 13. 08., 12:40pm
INGYENES Zarándokkoncert augusztus 17-én

 

A Csepelen működő Budapesti Görögkatolikus Kórus férfi tagjai éppen 20 évvel ezelőtt, 2002 augusztusában adták első koncertjüket Szent Efrém Férfikar néven, Bubnó Tamás vezetésével. 

A Zempléni Művészeti napokon megvalósuló koncert egy két évtizede íródó sikertörténet első állomása volt: ez indította útjára Magyarország egyik legnépszerűbbé váló vokális együttesét.

A 20 éves jubileumát ünneplő Szent Efrém Férfikar egyik legfontosabb koncertje 2022. augusztus 17-én lesz a Zempléni Fesztiválon, ahol, gyökereikhez visszatérve, Filkeházán és Mikóházán adnak koncerteket. A két helyszín között pedig együtt zarándokolnak a közönséggel, amennyiben ezt az időjárás is lehetővé teszi.

A helyszínhez és a jubileumhoz méltóan az együttes visszanyúl ahhoz a repertoárhoz, amivel kezdeti sikereiket érték el: a görögkatolikus szakrális zene és a bizánci hagyomány énekei egyaránt elhangoznak a koncerteken. Az együttes egyéb fontos arcai – a magyar kortárszene, a klasszikus magyar férfikari mesterek, illetve a saját feldolgozások is megjelennek a repertoárban.

Természetesen nagy hangsúlyt kap Boksay János Aranyszájú Szent János liturgiája, aminek felvétele mérföldkő volt a Szent Efrém Férfikar életében: ezzel helyezték el magukat és a kárpát-medencei bizánci vokális tradíciót is a világ szakrális zenei térképén. Nem maradhatnak el a nagy pravoszláv mesterek, Rachmaninov, Csajkovszkij, Rimszkij-Korszakov művei, illetve a Szent Efrém Férfikar védjegyévé váló saját feldolgozások sem a koncertről.

A férfikar névadójáról, Szír Szent Efrémről (306-373) – akit már kortársai a Szentlélek hárfája megtisztelő címmel illettek – feljegyezték, hogy énekei, himnuszai sok embert vezettek vissza az „igaz útra”. A Szent Efrém Férfikar missziójának tekinti a kultúrák közötti párbeszéd kialakítását, így egyfajta béketeremtő szerepük van a Kelet és a Nyugat között. Ugyanakkor nagy hangsúlyt helyeznek az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatására és a magyar (Liszt, Bartók, Kodály) férfikari hagyomány ápolására is.

Tizennégy lemezük jelent meg, amelyek közül a Byzantinemosaics című albumot 2010-ben Supersonic-díjjal jutalmazták Luxemburgban. A Benedicamus Domino-t pedig Gramofon díjra jelölték.

A Férfikar 2012-ben Pro Cultura Minoritatum Hungariae-díjat kapott a ruszin nemzetiségi kultúra ápolásáért, majd 2014-ben Magyar Örökség díjat vehetett át. Ugyanebben az évben Budapest Főváros Közgyűlése kimagasló kulturális és művészi tevékenységéért Budapest Márka díjat adományozott a Szent Efrém Férfikarnak.

Időpont: 2022. augusztus 17.

14:00 Filkeháza (https://www.zemplenifesztival.hu/szent-efrem-filkehaza/)

18:00 Mikóháza (https://www.zemplenifesztival.hu/szent-efrem-mikohaza/)

Fotókredit: Orbán Domokos