A Wacław Felczak Alapítvány új pályázatokat írt ki

2022. 20. 02., 8:51pm
A pályázatok közt vadonatúj kiírások is helyet kaptak, a nagy sikerű Felczak lemezek pályázat mellett a Felczak koncertekre is sor kerül majd!

by Szendi Horváth Éva

A Wacław Felczak Alapítvány fő célja a magyar–lengyel barátság és együttműködés további elmélyítése, a magyar és a lengyel nemzet közötti barátság kulturális örökségének megőrzése. A magyar–lengyel fiatalok és szakemberek közötti kapcsolatépítést ösztönző tevékenységet pályázatok kiírásával és programszervezéssel kívánja támogatni.

 Az idei év első pályázati körében több mint 86 millió forintnyi támogatás a tét.

Az Alapítvány olyan színes és változatos projekt megvalósulásához kíván hozzájárulni, mint mesterszakos és doktoranduszhallgatók, felsőoktatási intézményben tanulók képzése. Ezen túl célja a kulturális és művészeti együttműködések, magyar-lengyel vonatkozású albumok megjelenése és a koncertszervezés. Az Alapítvány fontosnak tartja a gyermekeknek és fiataloknak szóló magyar–lengyel programokat, a magyar–lengyel testvérvárosi és testvériskolai kezdeményezéseket, a lengyelországi osztálykirándulásokat egyaránt. A könyvkiadás és a két nemzet gazdasági, művészeti és egyéb szakterületen ápolt kapcsolatával összefüggő tudományos kutatások szintén a tevékenysége fókuszában állnak.  

A tavalyi nagy siker után idén is megjelentek a Felczak lemezek

A pályázatok között idén is megtalálhatóak a Felczak lemezek. Az Alapítvány tavaly 13 pályázót részesített támogatásban, nyolcat Prémium, hatot pedig Junior kategóriában. A legtöbb album 2021 év végén meg is jelent.  A január 31-i Felczak Műhely rendezvényen ezekből hallgathatott meg a nagyközönség ízelítőt, mely már visszanézhető az Alapítvány Facebook oldalán és YouTube csatornáján.

A már jól ismert szakmai zsűri a beérkező pályázatokat előzetesen értékeli:

  • Harcsa Veronika – Fonogram díjas jazz-énekes
  • Balázs János – Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál művészeti vezetője
  • Tóth Tibor – könnyűzenei menedzser, fesztiválszervező
  • Rosonczy-Kovács Mihály – Junior Príma-díjas népzenész, a Wacław Felczak Alapítvány kuratóriumának tagja, a Felczak lemezek sorozat kezdeményezője és ötletadója

A Felczak lemezek mellett további zenei pályázat is kiírásra került Felczak koncertek néven. Az Alapítvány magyar–lengyel tematikájú, illetve magyar és lengyel együttműködésben megszülető zenei programok és koncertek megvalósulásához kíván hozzájárulni a Felczak lemezek pályázatokkal együtt mintegy 11 340 000 forint értékben.

A pályázatok benyújtása ezúttal is kényelmesen, online az Alapítvány weboldalán keresztül lehetséges. A Felczak lemezek és a Felczak koncertek esetében 2022. március 15. 12 óráig, a többi pályázatot illetően pedig 2022. március 7. 12 óráig.