A Wacław Felczak Alapítvány pályázata

2021. 22. 02., 1:42pm
Felczak-lemezek a lengyel–magyar együttműködés égisze alatt

Felczak-lemezek a lengyel–magyar együttműködés égisze alatt
Ismét meghirdeti nyílt pályázatát a Wacław Felczak Alapítvány, amely magyar–lengyel tematikájú vagy magyar és lengyel alkotói együttműködésben megvalósuló zenei albumok kiadását segíti elő.

Az albumokat hat műfajban adja ki: komolyzene – népzene; jazz – kortárs zene; világzene – könnyűzene. A lemezek a legegyetemesebb nyelven, a zenében mutatják meg, hogy a két nép barátsága nemcsak a történelmi múltból ered, hanem közös érzelmek, értékrend, közös gondolkodásmód táplálja máig.

A Felczak-lemezek sorozatot Rosonczy-Kovács Mihály kezdeményezésére és szakmai gondozásával a Fonó Records indította útjára 2018-ban, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával. Missziójuk, hogy a Wacław Felczak Alapítvány a magyar–lengyel barátság és együttműködés további elmélyítését segítse elő, mindezt kulturális eszközökkel egyaránt támogatva.

Ez biztosítja, hogy az Európai Uniónak is példaadó magyar–lengyel barátság a jövőben is éljen és új tartalmakkal gazdagodjék.

Az Alapítvány 2021-ben folytatja a programot, amelynek pályázati keretösszege közel 14 millió forint. Minden évben maximum négy, komoly szakmai eredményekkel rendelkező művész, magyar-lengyel tematikájú lemezének kiadását, valamint maximum három ígéretes tehetség magyar-lengyel tematikájú lemezének felvételét támogatja.

Szakmai zsűri:

Balázs János – Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál művészeti vezetője

Harcsa Veronika – Fonogram-díjas jazz-énekes

Rosonczy-Kovács Mihály – Junior Príma-díjas népzenész, a Wacław Felczak Alapítvány kuratóriumának tagja

Tóth Tibor – könnyűzenei menedzser, fesztiválszervező

A pályázatra március 31-ig lehet jelentkezni, az eredményhirdetés április 26-án lesz.

Az előkészítő programsorozat keretében négy lemez jelent meg; a Szent Efrém Férfikar albuma Fongram-díjra lett jelölve, Lajkó Félix és a Vołosi lemeze pedig Magyarországon és Lengyelországban is elnyerte a Fonogram-díjat.

Szent Efrém Férfikar: Benedicamus (komolyzene – népzene)

magyarországi Fongram-díj jelölés

„A férfikar – mint mindig – ezúttal is világszínvonalat produlkál”. (Gramofon)

Fekete-Kovács Kornél – Kuba Stankiewicz: Bridges (jazz – kortárs zene)

 „A két muzsikus – mintegy szembefordulva az árral – kamarajazz-vállalkozásbafogott,egy olyan album létrehozásába, melyen a kompozícióra nagyobb hangsúly helyeződik, mint a rögtönzésekre.” (Gramofon)

Lajkó Félix & Vołosi (világzene – könnyűzene)

magyarországi és lengyelországi Fonogram-díj

„Ahogy a Songlines főszerkesztője, Simon Broughton fogalmazott a budapesti koncert után: így érezhette magát egy 18. század végi koncertlátogató Paganini első koncertjei után.” (Recorder)

Hungarian FolkEmbassy: Báthory-Balassi-Bem-Balatonboglár (komolyzene–népzene)

„A vállalás nagysága és a kész produkció minősége szinte megilletődöttséget kelt... Olyan mélységében értik a hagyományos népzenét és képesek azt szívvel-lélekkel elmuzsikálni, ami egyrészt példaértékű, másrészt komoly lelki és tudati erőforrás.” (Lángoló gitárok)

A pályázat részletes kiírásáról bővebb információ:

Felczak-lemezek pályázati kiírás természetes személyeknek

Felczak-lemezek pályázati kiírás jogi személyeknek