A Városmajori Színházi Szemle 2021-es díjazottjai

2021. 05. 10., 1:26pm
Idén is kiosztották a Városmajori Színházi Szemle díjait.

 

A szakmai zsűri hat kategóriában értékelte a versenyprogram előadásait, amelyben az idén hat előadás – a Napnyugat Expressz, a Figaro házassága, az Ünnep, a Fekete Péter, a Parasztopera és a Farsang avagy ez is mekkora egy tahó! – vett részt. A színház honlapján tartott közönségszavazás eredményeként Közönségdíj is kiosztásra került.  

A szezon végén lezajlott színházi fesztiválon hat nem budapesti színház hat előadása mutatkozott be teltházas érdeklődés mellett. A 2021-es Szemle-programban idén minden rendezésnek és színpadi adaptációnak sikerült új szemszögből megvilágítania ezeket a klasszikus műveket, nagy kihívás elé állítva az idei zsűri tagjait.

A rangos szakmai és közönségesemény a nagyváradi Szigligeti Színház Napnyugat Expressz című előadásával startolt augusztus 25-én Zakariás Zalán rendezésében és a szombathelyi Weöres Sándor Színház vendégjátékával, az önfeledten nevettető Farsang avagy ez is mekkora egy tahó!-val zárult szeptember 9-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

Az e két időpont között zajló seregszemlén a Budaörsi Latinovits Színház társulatának előadása, Beaumarchais több mint kétszáz éves darabja, a Figaro házassága Alföldi Róbert rendezésében volt látható.

Majd Thomas Vinterberg Születésnap című dán Dogma-filmje alapján született Ünnep című előadással érkezett a majori deszkákra a Miskolci Nemzeti Színház vendégjátéka, Szabó Máté rendezésében. A családon belüli erőszak tabutémájával foglalkozó mű egy igazán megdöbbentő, mélyreható színházi élményt ígért a Városmajori Szabadtéri Színpad közönsége számára.

Szintén emblematikus vígjáték a Fekete Péter a Szabadkai Népszínház előadásában, Mezei Zoltán rendezésében. Az összesen hat színész bravúros játékával bemutatott az amúgy közel húszszereplős darab elsöprő kalandot ígért egy rajzolt, de eleven világban.

Egy archaikus történeten alapuló darabbal érkezett a Szegedi Nemzeti Színház és az Újvidéki Színház közösen, melyben a vérfertőzés, a gyilkosság és az eltitkolt utódlással kapcsolatos klasszikus elemek szegülnek neki a magyar népballadák sajátos motívumainak. A Keresztes Attila rendezésében készült Parasztopera egy sötét világot tárt fel a nézőknek.

A társulatok produkcióit idén ismét egy négyfős szakmai zsűri kísérte figyelemmel: Ráckevei Anna színművésznő, Máté Gábor a Katona József Színház főigazgatója, Horváth János Antal író, rendező és Benkő Nóra, a Szabad Tér Színház ügyvezető igazgatója.

A szakmai zsűri a legjobb előadás díját a szabadkai Fekete Péter című előadásnak ítélte, míg Mohácsi János a Farsang avagy ez is mekkora egy tahó! című darabjával a legjobb rendező díját kapta meg.

A legjobb előadáson és rendezésen kívül értékelték a legjobb női és férfi főszereplőket és mellékszereplőket, valamint kiosztották a színház honlapján voksolt nézők által megszavazott Közönségdíjat is. A legjobb női főszereplő díját Pámer Csilla nyerte el a Fekete Péter című darabban nyújtott alakításáért, a legjobb férfi főszereplő díját megosztva kapta Kocsis Pál és Róbert Gábor, mind a ketten a Mohácsi János rendezte Farsang avagy ez is mekkora egy tahó!-ben játszották a főszerepeket. A legjobb női mellékszereplő díját Alberti Zsófia kapta, a legjobb férfi mellékszereplőjét pedig Kiss Tamásnak ítélték.

A Városmajori Szabadtéri Színpad honlapján zajlott az online közönségszavazás, melynek keretében a 2021-es Városmajori Színházi Szemle legjobb előadására lehetett voksolni. A versenyprogramban bemutatott hat produkcióra összesen közel 550 szavazat érkezett be. A legtöbben a szombathelyi Weöres Sándor Színház előadását, a Farsang avagy ez is mekkora egy tahó! című színdarabot találták a legjobbnak az idei szemlén.

Budapest Főváros Önkormányzata is felajánlott egy díjat, a Budapest a fiatal tehetségekért díjat. A szakmai zsűri Trabalka Cecília színművésznek ítélte oda a Napnyugat Expressz című darabban való játékáért.