A Táncházak Éjszakáján nyit a Fonó!

2022. 08. 09., 9:47am
Szeptember 10-én a Fonó Budai Zeneházban táncházzal nyílik meg az új évad.

 

by Szendi Horváth Éva

A Táncház Egyesület délután négytől hajnalig a kerthelyiséget és a termeket is változatos programokkal tölti meg. A ház vendéglátása már szeptember 5-étől rendes nyitva tartással várja a vendégeket.

—2022-ben ünnepeljük a városi táncház kibontakozásának fél évszázados jubileumát, mely eseménysorozat egyik kiemelkedő rendezvénye a Táncházak Éjszakája. Kora délutántól interaktív családi örömzenével és örömtánccal, gyermektáncházzal és kézműves foglalkozásokkal várjuk a közönséget. Az esti programokban a Kárpát-medence magyarságának táncai kerülnek terítékre idén is. Két külön teremben este nyolctól másnap hajnalig alapvetően a Magyarországon működő és a külhoni magyar táncházak, valamint a hazai etnikumok kultúráját őrző-közvetítő nemzetiségi táncházak mutatkoznak be.

A Fonó Pajtájában egymást váltják majd a magyar nyelvterület különböző tájegységei, amelyeken képzett táncpedagógusok élő zenére kalauzolják végig az érdeklődőket. A tánctanításokban a legjelentősebb budapesti és Budapest környéki tánccsoportok tagjai is részt vesznek. A Színházterembe várjuk azokat, akik elsősorban nem tanulni, hanem mulatni vágynak. Itt „retro táncház”, majd mezőségi és moldvai táncrendek váltakoznak egészen hajnalig.

A táncházak mellett tervezünk az elmúlt ötven év táncházas életét átfogó – Táncház50 – könyvbemutatót, kiállítást és kerekasztal-beszélgetést, amelyre az induláskor jelenlévő személyiségeket, valamint a táncházmozgalom generációinak képviselőit egyaránt meghívjuk,  — nyilatkozták a szervezők.

A Táncházak Éjszakája a táncházas előadók bemutatkozásán túl arra is jó lehetőséget ad, hogy a szélesebb közvélemény is tudomást szerezhessen a táncházról, mint a hagyományokra épülő szórakozási formáról. A Táncház Egyesület hivatalos honlapja valamint a Fonó weboldala tartalmazza a rendezvény részletes programját.